Schrijf je in voor ons Brand New(s) en blijf altijd op de hoogte!
In onze vorige blog zijn we geëindigd met het vaststellen van de contentdoelen en het bepalen van je publiek en doelgroep(en) in het verlengde van de contentmarketing funnel. Tijd om het verdere strategisch contentplan compleet te maken zodat je snel, maar vooral doelgericht aan de slag kunt met je contentplanning. Daarna is het tijd om flink creatief aan de slag te gaan met het creëren van relevante, waardevolle en onderscheidende content.
Een contentstrategie resulteert in het planmatig en duurzaam bepalen hoe content effectief kan bijdragen aan de doelstellingen van jouw organisatie. Als contentmarketeer kun je al je contentactiviteiten toetsen aan je contentstrategie. Aan de hand van je strategie bepaal je welke content je maakt, hoe je kunt meten en hoe je kunt verbeteren.
Meten = weten = verbeteren!
Wist je dat, volgens het Grote Contentmarketing Onderzoek (Platform Content, 2017), blijkt dat slechts 2% van de bedrijven beschikt over een samenhangende contentstrategie? Mooie kans dus om dit met jouw bedrijf en merk anders te doen! Just saying 😉
Het belang en nut van een (integrale) uitgewerkte contentstrategie (wederom een belangrijke succesfactor), is dat content elkaar versterkt door een juiste samenhang en een consistente uitvoering. Voor een gedegen strategisch contentplan is het in ieder geval belangrijk de je de volgende onderdelen in juiste samenhang uitwerkt:
1. Domein & contentmissiestatement
2. Primair(e) contentdoel(en)
3. Doelgroepbeschrijving
4. Centraal thema en subthema’s
5. Tone of voice en format(s)
6. Contentstructuur
Contentstrategie van theorie naar praktijk
Om stap voor stap en gestructureerd inhoud te geven aan een (LOVE-brand) contentstrategie, maken wij bij Brandpulse (samen met onze klanten) gebruik van een handig invulformulier. Zo vertalen we een volledig strategisch contentplan op slechts één A4’tje!
Om de contentstrategie in de praktijk goed toepasbaar te maken, is het handig om een dergelijk overzicht te maken waarin alle gemaakte strategische keuzes beknopt zijn vastgelegd, zodat de onderlinge samenhang duidelijk is.
Daarnaast door gezamenlijk strategische en tactische keuzes te formuleren én te vertalen naar je strategisch plan op één A4-tje, zorg je dat contentmarketing gaat leven in de organisatie. Zodat het verweven raakt in het DNA. Dit is wat je wil!
Want weten we het nog? Contentmarketing is een techniek, maar nog meer een filosofie die omarmt dient te worden. Alleen zo ontwikkel je je als bedrijf naar mediaal bedrijf en uiteindelijk evolueer je zo van merk naar mediamerk. Inmiddels weten we dat je (alleen) zo écht het verschil kunt maken met contentmarketing, net zoals de contentmarketing eindbazen van de 21ste eeuw. Just do it!
Domein & contentmissiestatement
Om effectief aan de slag te kunnen gaan met je contentplanning en het produceren van je content is het handig om een contentmissiestatement te formuleren. Deze ligt vaak in het verlengde van je propositie: ‘wat doe je voor wie en waarom?’
Domeinkeuze
Een goed startpunt is om op basis van de missie, kernwaarden en kernbelofte van de organisatie het domein vast te stellen waarop je je gaat richten met contentmarketing.
Hierbij heb je de optie om dicht bij je producten of diensten te blijven of juist op te schuiven naar een omgeving waarin het product of dienst wordt gebruikt. Vaak willen bedrijven zich profileren als autoriteit of expert.
Hierbij is het belangrijk om te kijken naar met wie je concurreert op dit specifieke domein, dit noemen ze ook wel contentconcurrent. Heb je die in kaart gebracht? Bepaal dan een onderscheidende invalshoek voor het creëren van je eigen content.
Formulering en toepassing van het contentmissiestatement
Na het vaststellen van het contentdomein is het zaak om de contentmissie uit te werken. Dit doen we door het formuleren van een contentmissiestatement.
Deze bestaat altijd uit tenminste drie elementen:
Een formule, die we vaak samen met onze klanten toepassen, om een contentmissiestatement te formuleren ziet er als volgt uit:
De content die wij maken helpt ons bedrijf om DIT DOEL te bereiken. Daarom maken wij DIT TYPE content voor DEZE DOELGROEP. Met deze content voelt deze doelgroep zich ZO en ZO en komt er deze ACTIE.
Als voorbeeld de contentmissiestatement van Brandpulse:
“De content die we maken helpt ons om onze gewenste (droom) klanten te bereiken.
Daarom maken we relevante én creatieve 3H content voor gekozen segmenten.Met deze content voelt deze doelgroep zich geïnspireerd, gemotiveerd en geactiveerd. Zo zetten we merken in beweging “
Een contentmissiestatement schetst de kaders voor je onderwerpen en verdere invulling voor je contentcreatie. Tevens dient het als een toetssteen waaraan je toetst of de content die je produceert aansluit bij je content sweetspot. Dus of het spot-on is.
TIP: Check ook of dat je contentmissiestatement matcht met je contentdoelen!
Een bijkomend effect is dat je op deze manier werkt aan een krachtige eigen identiteit. Je wilt je ontwikkelen naar een mediamerk (LOVE-brand), met een herkenbare identiteit waar mensen zich mee kunnen én willen identificeren, zodat ze uiteindelijk fans en ambassadeurs worden van je merk. Denk dus goed na over het ‘grote’ verhaal wat je gaat vertellen.
Oké, stand van zaken:
– Domeinkeuze en contentmissiestatement: check!
– Primaire (content)doel(en), behandeld in onze vorige blog: check!
– Omschrijving en inzichten doelgroep/publiek, zie ook vorige blog: check!
De volgende stap is het bepalen van je thema’s en subthema’s…
Centraal thema en subthema’s
Een centraal contentthema zorgt samen met de subthema’s voor een rode draad in de diverse content(vormen) die je als bedrijf gaat produceren en publiceren.
Met de keuze voor een thema schets je de grote lijnen voor relevante onderwerpen. Ook hier is een gezonde balans vinden belangrijk: het moet voldoende speelruimte bieden voor creatieve campagnes, maar ook voldoende afgebakend zijn voor je contentontwikkeling.
Een ander belangrijk aandachtspunt is dat zeker in de begin- fase content niet teveel over jouw bedrijf of merk mag gaan. Je zit nog te hoog in de marketing funnel, hier is het publiek nog niet specifiek in je bedrijf en/of merk geïnteresseerd.
Houd de informatie helder en algemeen, in een later stadium kun je de verdieping in. Ook hier gaat het weer, net als bij het bepalen van je sweetspot, om het vinden van de juiste balans.
TIP: denk in deze fase ook goed na over SEO!
Op welke zoekwoorden wil je gevonden worden, waar zit zoekvolume op en hoe zit het met je contentconcurrenten? Maak de juiste keuzes!
Jouw contentstrategie stap voor stap en doelgericht vormgeven en/of laten toetsen? Jazeker. Onze contentspecialisten staan voor je klaar! Stuur Aaron een bericht en plan een strategische sessie.
Strategische sessie plannen
Tone of voice: ‘Get predictable, be orginal’
De tone of voice, de stijl en manier waarop je iets zegt of schrijft is minstens zo belangrijk als het thema zelf. Zorg ervoor dat je tone of voice past bij je publiek, maar ook bij wat je publiek van jou verwacht.
Ook hier heb je te maken met een aantal uitdagingen. Maak je tone of voice niet alleen passend voor je publiek en in lijn met het DNA van je bedrijf of merk, maar ook anders dan die van je concurrent. Zo val je op.
Bepaal of je vanuit eigen expertise spreekt of vanuit de behoeftes van het publiek en maak zo nodig een blauwdruk van de tone of voice van jouw bedrijf en/of merk, zodat je zeker weet dat iedereen dezelfde tone of voice hanteert. Wijk er ook niet zomaar vanaf, je tone of voice is je visitekaartje en moet herkenbaar blijven.
?? LEESTIP:
Benieuwd hoe zo’n ’tone of voice’ omschrijving eruit ziet? Download dan zeker onze whitepaper!
Formats
Een format is een bepaalde opzet, vorm, concept of manier waarop je een bepaalde boodschap overbrengt. Een format voor contentmarketing kan bijvoorbeeld een interview zijn, een onderzoek of een nieuwsbericht. Formats ontwikkelen en inzetten kan erg goed werken.Formats geven herkenning en eigenheid. Ze maken content uniek.
Werken met formats zorgt er bovendien voor dat het verhaal, over alle kanalen, consistent blijft. Vaak zijn content-series, zoals bijvoorbeeld deze blogreeks, binnen een platform of website en rubrieken van magazines de echte formats.
Door bij verschillende formats verschillende invalshoeken in te zetten houd je je contentaanbod divers en dynamisch. Per mediakanaal kun je een eigen format gebruiken, maar je kunt formats ook crossmediaal implementeren. Per format bepaal je welke frequentie ze krijgen. Zo kun je optimaal inspelen op de behoeftes van je publiek en de opties van je mediakanalen.
Yes. We zijn bijna rond met het vormgeven van je strategisch contentplan! Nog één stap te gaan, namelijk…
Contentstructuur
Contentstructuur, vaak aangeduid als de contentpiramide, wordt benaderd aan de hand van het 3H-model. Dit model omschrijft 3 niveaus van content:
Elke H heeft een eigen doel en frequentie, maar samen versterken ze elkaar. Bij Brandpusle gebruiken we het 3H-model om content strategisch in te zetten, door het hele jaar heen. Aan de hand van dit model kun je slim én doelgericht invulling geven aan je contentplanning. De volgende stap van fase 2.
In onze volgende blog zoomen we verder in op contentplanning. We geven je inzichten in hoe je slim en effectief content kunt plannen. Want dat doe je dus aan de hand van het 3H-model. Dus snel door…
Inmiddels ben je al een aardig eindje in onze blogreeks terechtgekomen , wel kunnen we ons goed voorstellen dat je alles nog eens rustig wilt nalezen. Dat kan! Download dan onze whitepaper. Ook handig om aan je collega’s te laten zien, om zo intern draagvlak te creëren. Check!
Download whitepaper contentmarketing