Geplaatst op 06/09/2018
Leestijd: 4 minuten

Waarom is online video zo immens populair?

Marketing Pulse | Online video content


In het kader van het Nederlands Film Festival, dat in september plaatsvindt, staat de Marketing Pulse van deze maand geheel in het teken van online video content.

Iedere marketeer roept het: ga iets doen met videomarketing. Youtube, Instagram, Facebook, maakt niet uit, als het maar beweegt. Dat online video populairder is dan ooit weten we inmiddels wel, maar waarom?

Laten we gelijk met de deur in huis vallen: eigenlijk is video al sinds het ontstaan ervan populair geweest. Destijds, aan het begin van de 20e eeuw, bezochten mensen bioscopen en niet veel later was de televisie niet meer weg te denken uit de woonkamer. Bijna 100 jaar lang is er niets aan de manier van video of film kijken veranderd. Op een stoel of bank, thuis of in een zaal. Met steeds meer reclamespotjes tussendoor, dat wel. Pas ongeveer een decennium geleden kwam er een ontwikkeling, door de opkomst van internetvideo’s. En dat betekende in korte tijd een enorme verandering voor de marketingwereld. Hoe komt het dat internetvideo’s zo immens populair zijn?

1. Video trekt aandacht
Wie Jurassic Park heeft gezien weet: wanneer je oog in oog staat met een dinosaurus, moet je doodstil blijven staan en zo min mogelijk opvallen. Want iets wat beweegt trekt de aandacht. Helemaal als het ook geluid maakt! En ook wij mensen zijn van nature aangetrokken tot bewegend beeld. Dat geldt dus ook voor video. De combinatie van beeld, geluid en stem werken als een ware aandacht magneet.

2. Veel informatie in korte tijd
Als een foto meer zegt dan duizend woorden, dan zegt een video er een miljoen! In het internettijdperk waarin we leven willen we allemaal zo veel mogelijk doen in zo’n kort mogelijke tijd. En een video kijken kost nu eenmaal minder tijd dan een tekst lezen.

3. Kijken is makkelijk
Behalve dat het minder tijd kost, is een video kijken ook een stuk makkelijker. We worden dagelijks overspoeld met appjes, mails, telefoontjes en schreeuwerige reclameboodschappen. Van alle kanten wordt om onze aandacht gevraagd. Het is zelfs zo erg, dat we in één dag meer prikkels moeten verwerken dan een gemiddeld persoon in de Middeleeuwen in zijn hele leven! Door deze overkill blijft zo’n 90% van de informatie niet eens hangen. Wanneer we dus informatie zoeken, bijvoorbeeld de handleiding van je nieuwste gadget, willen we vooral dat het ons makkelijk wordt gemaakt. Zien we een boekwerk van 20 kantjes, dan haken we direct af. Een uitleg in videovorm is een stuk makkelijker te behappen. Zeker wanneer het gaat om een interactieve video, waardoor de kijker direct vindt wat hij zoekt.

4. Gericht zenden en ontvangen
Over gericht zoeken gesproken: in tegenstelling tot op de tv, kan op internet gericht gezocht worden naar content. De kijker kijkt echt alleen naar de dingen binnen zijn of haar interesseveld. En ook als marketeer kun je doelgroep specifiek targeten op basis van interesses, leeftijd, geslacht, woonplaats en devices. Zo spendeer je je reclamebudget écht alleen aan je beoogde doelgroep. Met een tv-reclame zal dit nooit zo gericht lukken zonder al te veel waste.

5. Overal en altijd kijken
Tegenwoordig hoef je geen schotelantenne meer mee te slepen naar de Franse camping om GTST te kunnen blijven volgen. Eén van de redenen waarom internetvideo zo populair is, is dat het overal en altijd beschikbaar is. Je hoeft niet op gezette tijden voor de buis te zitten voor je favoriete show. Wat je ook wil kijken, het kan waar en wanneer jij dat wil via iedere gangbare device.

6. Altijd actueel
Het internet is actueler dan welk medium dan ook. Dat is fijn voor de kijker, maar ook voor de marketeer. Wil je een nieuw product promoten door middel van een commercial? Er gaat best wat tijd overheen voordat jouw video eindelijk op tv wordt uitgezonden. En dat terwijl diezelfde video binnen enkele minuten op internet kan staan!

7. De technologie zit mee
Een laatste, maar zeker niet onbelangrijke reden waarom online video zo populair is: de technologie. Tien jaar geleden was dat wel anders. Niemand had mobiel internet – en al helemáál geen smartphone – de iPad was nog niet eens geboren en Youtube was pas net in opkomst. Tegenwoordig hebben we allemaal 24/7 beschikking tot razendsnel internet, een gelikt retina scherm om op te kijken en een prachtige HD camera om mee te filmen. Niet zo gek dus dat we ons kijkgedrag hierop aanpassen. En de nieuwe generatie, die letterlijk nooit een offline wereld heeft meegemaakt, pikt dit van nature op. Wanneer je al vanaf je geboorte gewend bent om online te zijn, is het geen wonder dat je je mediaconsumptie daar ook vandaan haalt.

Nu je begrijpt hoe online video content zo immens populair is geworden, is het tijd om er zelf iets aan te doen! Heb je hulp nodig met het bedenken van een strategie of een tof concept? Neem contact met ons op en wij helpen je op weg!


Deel dit artikel

© 2020 Brandpulse.nl All Rights Reserved | Algemene voorwaarden | Privacybeleid | Cookiebeleid