Geplaatst op 11/11/2020
Leestijd: 4 minuten

Contentmarketing in 2021: wat zijn de trends?


Vind jij het als marketeer lastig om van alle trends op de hoogte te blijven en hier vervolgens op de juiste manier op in te spelen? Wij maken het je iets gemakkelijker door de contentmarketing trends voor 2021 op een rij te zetten.

Trend 1: meer video
Lang, kort, met special effects of juist basic: video is booming en dat zal ook nog wel even blijven. Met de komst van TikTok en Instagram Reels is online video nog populairder geworden dan dat het al was. Doe je nog niets aan video? Dan wordt dat nu toch echt wel tijd.

Trend 2: podcasts
Net als video’s hebben ook podcasts in korte tijd een grote populariteit weten op te bouwen. Alhoewel het al enkele jaren bestaat, lijkt het of deze vorm van content nu pas echt terrein begint te winnen. Het grote voordeel van een podcast is dat je het op elk moment van de dag kunt beluisteren, wat je ook aan het doen bent. In een wereld waarin iedereen tijd tekortkomt, is dit dus de perfecte manier om jouw content toch bij de doelgroep te krijgen.

Trend 3: voice search content
Siri, Alexa of Google Assistant, ze maken steeds meer deel uit van ons dagelijkse leven. Volgens ComScore gebruikt 1 op de 2 smartphonegebruikers voice technologie en 1 op de 3 doet dit zelfs dagelijks. 47% verwacht dat hun voice technologie gebruik zal gaan toenemen. Je snapt dat het dus belangrijk is dat jouw content zo is ingericht dat je ook met voice opdrachten bovenaan in de zoekresultaten terecht komt.

Zoektermen die we in de virtuele assistent gooien, zijn genuanceerder dan de zoektermen die we in Google intypen. Bij het creëren van content is het belangrijk om ook hier rekening mee te houden en hele zinnen op te nemen in plaats van enkel keywoorden. Zo zouden we in Google enkel ‘Trends contentmarketing 2021’ intypen, terwijl we aan Siri het volgende vragen: ‘Wat zijn de trends binnen contentmarketing voor 2021?’.

Trend 4: user-generated content
Dit is misschien geen nieuwe trend, maar wel een blijvende. Het gebruik van content die door je fans of klanten is gemaakt geeft het bedrijf niet alleen ruimte en tijd binnen het produceren van eigen content, maar het laat de producten of diensten ook op een ‘echte’ manier zien. Bovendien voelt bijna iedereen zich vereerd wanneer zijn of haar foto wordt gebruikt op de bedrijfspagina. Een goede manier dus om loyale relaties op te bouwen.

Trend 5: featured snippets
Wellicht heb je het wel eens (onbewust) voorbij zien komen: de informatiekaders bovenaan in Google nadat je een zoekterm hebt ingevuld. Wanneer je het als bedrijf zo ver schopt om hier te staan, is je doel bereikt. Google ziet jouw informatie dan namelijk als zeer gebruikelijk voor degene die de zoekterm heeft ingetypt.

Deze featured snippets kunnen bestaan uit een how-to-lijst, een opsomming of een samenvattende paragraaf. Het is lastig om hier te komen, maar het structureren van jouw content is al een stapje in de goede richting. Creëer super heldere content en zorg dat je duidelijke antwoorden geeft op mogelijke vragen van de klant.

Trend 6: loyaliteit opbouwen in plaats van leads
Het creëren van content gaat in eerste instantie niet om het genereren van leads. Het gaat om het opbouwen van een loyaal publiek en om hun wensen te vervullen. Waardevolle klantervaringen worden steeds belangrijker. En die verkrijg je niet door koude acquisitie content te creëren. Behandel je klant van begin tot eind ook echt als een klant en niet pas op het moment dat degene tot aankoop overgaat. Want ja, we weten dat dat er slechts een klein deel van degenen die de funnel ingaat tot aankoop overgaat, maar vertrouwen opbouwen bij je publiek is de basis van loyaliteit.

We kunnen best zeggen dat 2020 het jaar is van de digitale revolutie en dat is ook in de trends terug te zien. Wil jij graag aan de slag met een van deze trends binnen contentmarketing? Wij helpen je graag, neem gerust contact met ons op!


Deel dit artikel

© 2021 Brandpulse.nl All Rights Reserved | Algemene voorwaarden | Cookiebeleid | Privacybeleid