Schrijf je in voor ons Brand New(s) en blijf altijd op de hoogte!
Een merk beleven is het merk ruiken. Laat dit niet aan je neus voorbijgaan, want scent marketing of geurmarketing is één van de krachtigste vormen van marketing. Het sluipt ongemerkt binnen, loopt in één rechte streep door naar het onderbewuste, triggert herinneringen en spreekt emoties aan. Omdat de neus direct is verbonden met het limbisch systeem, de plek waar de emoties en het geheugen zich bevinden, zijn geuren er kind aan huis. En hun komst brengt daar heel wat teweeg.
Door deze korte en krachtige verbinding met de oude structuren van ons brein, heeft geur een diepgaande relatie met zowel herinneringen als emoties. Deze structuren zorgen ervoor dat deze verbinding ook de tand des tijds kan doorstaan. De neurologische wetenschap concludeert dat van alle zintuigen geur de sterkste brug met het (verre) verleden slaat.
Verklaringen hiervoor zijn in de evolutie van de mens te vinden. De geur van bedorven eten waarschuwt een smulpaap direct voor het gevaar van een onvermijdelijk toiletbezoek. Omgekeerd kan een plezierige lucht juist de trigger zijn iets wel te eten of in te ademen. Wie de geur van andermans angstzweet ruikt, komt zelf in opperste staat van paraatheid en vrouwen die behoefte hebben aan gezelligheid of intiem contact laten dit de ontvankelijke man door middel van hun feromonen weten.
In het dierenrijk is geur het sterkste communicatiemiddel en het enige communicatiemiddel dat gebruikt wordt zonder dat de zender en ontvanger in elkaars gezelschap verkeren.
En dat zijn slechts de subtiele voorbeelden, maar er bestaat ook nog zoiets als de billboard scent strategie. Ook hierbij maken bedrijven gebruik van geurmarketing, maar in plaats van subtiel is die benadering juist heel indringend. Vaak gaat het om heel goed waarneembare, uitgesproken geuren die je in eerste instantie niet verwacht. Daar komt ook de vergelijking met een billboard vandaan. Als je bij Abercrombie & Fitch binnen bent geweest, dan vergeet je nooit meer de parfumlucht die er hangt. Ook Apple gebruikt in zijn Apple stores een gepatenteerd mengsel van specifieke geuren, zij het iets subtieler.
Nodeloos te zeggen dat billboard scent marketing vooral de gevestigde namen dient en dan nog durven alleen de échte avonturiers deze ludieke strategie te voeren. In de meeste gevallen wordt geurmarketing dusdanig subtiel gebruikt dat de consument er he-le-maal niets van merkt. Dit in tegenstelling tot de bedrijven, die juist zien dat de klant vrolijker, relaxter en vrijgeviger is geworden.
Starbucks doet sinds de opening van zijn eerste café in 1971 al aan gebruik van geurmarketing. Naast de geur van de operationele koffie, pompt Starbucks elke dag zijn eigen gepatenteerde geur in de winkels. Deze geur creëert een uitnodigende sfeer en vertelt de bezoeker dat Starbucks het synoniem is voor kwaliteitskoffie. Geen wonder dat de met dit geluk bedwelmde klanten keer op keer blijven terugkomen.
Wie niet sterk is moet slim zijn, moet Dunkin’ Donuts hebben gedacht na de constatering dat hun koffie nauwelijks voet aan de grond kreeg in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoel. Zich eenmaal in de Zuid-Koreaanse hoofdstad gevestigd, kwam Dunkin’ al snel tot de conclusie dat de bewoners de keten niet met koffie associëren, maar met…surprise-surprise…donuts. In ons eerder geschreven artikel lees je hoe ze het voor elkaar hebben gekregen om door middel van geurmarketing de omzet in de op de busroute gelegen vestigingen met maar liefst 29% te laten stijgen!