Schrijf je in voor ons Brand New(s) en blijf altijd op de hoogte!
Vroeg je de retailers een paar jaar geleden naar het fenomeen ‘showrooming’, dan was een verontwaardigd opgehaalde neus vaak de reactie. Tegenwoordig is showrooming als onderdeel van de omnichannel marketingstrategie juist een gevierde move en ook de klassieke retailers geven toe: inmiddels ondervinden ze er meer voordelen dan nadelen van.
Nog niet zo heel lang geleden draaide een groot deel van de marketing vooral om de laagste prijs. De consument was uit op de beste deal, wat in een grote opmars van goedkopere online winkels resulteerde. Maar het product even zien, bleef doorslaggeven. Dus daar had men wat op gevonden.
In een fysieke winkel werd het product naar keuze uitgezocht en vervolgens online voor minder geld aangeschaft, wat de beteuterde winkelmedewerkers met volle handen en een lege kassa achterliet.
Inmiddels liggen de prioriteiten anders. De shoppingmentaliteit van de consument is van de beste prijs verschoven naar de beste beleving en waar voor zijn geld en tijd. Dit betekent dat men het geen probleem vindt om meer te betalen in ruil voor een geweldige ervaring. En dat zet de retailers ineens weer stevig op de kaart. Zó stevig, dat de webshops en magazijnverkopers weer de koppen bij elkaar moesten steken. Want waar waren zij in dit verhaal?
Nu moest de online markt schakelen. Met een steeds digitaler wordende retail en een consument die voor ervaring gaat, was de online markt aan zet om hun services ook fysiek aan te bieden.
Wat als multichannel begon, is met omnichannel geperfectioneerd. Uitingen via verschillende online en offline kanalen werden feilloos op elkaar afgestemd, zodat de klant een naadloze en overal even sublieme beleving werd voorgeschoteld. Voor veel webshops betekende dit een fysieke inblend in het straatbeeld.
De webshops openden showrooms waar de bezoeker gebruik kon maken van persoonlijk contact en persoonlijk advies. Een soort touch & feel, een concept dat in de auto-, meubel- en witgoedbranche al enige tijd wordt toegepast en nu, in het kader van omnichannel, breder werd getrokken. Wil je die ene telefoon, lamp of schoenen? Dan kun je in de showroom het object van je keuze bekijken, vasthouden en vergelijken met soortgelijke alternatieven. Heb je je keuze gemaakt? In de winkel bestel je het gewenste product en je krijgt deze ofwel thuisgestuurd of je haalt `m op wanneer het jou uitkomt. Vaak dezelfde dag nog.
Niet alleen online stores hebben ontdekt dat showrooms een uitkomst voor brandbuilding en -binding zijn, ook grote merken met fysieke winkels maken er handig gebruik van door prospects op een laagdrempelige manier de ultieme ervaring te bieden.
Deze showrooms hebben als hoofddoel niet verkopen, maar de consument aan het merk binden. Op die paar vierkante meter halen ze alles uit de kast om het de binnenloper zo leuk, makkelijk en persoonlijk mogelijk te maken. Zo heeft het luxe merk Nordstrom diverse Nordstrom Local showrooms geopend. Hier kunnen mensen hun bestelling ophalen en terugbrengen, maar ook styling-advies krijgen, hun nog mooie oude kleding doneren en zelfs hun nagels laten doen. Want: klant-engagement über alles!
Ook modegigant Zara maakt handig gebruik van showrooming door de nieuwe collectie daar in slechts één maat uit te stallen. De digitale technologie doet de rest. Zo zijn er interactieve spiegels die de beoogde items in verschillende maten op het spiegelbeeld projecteren en meteen bijpassende items laten zien, een interactieve robot die het click- en collectpunt beheert en een slimme self-checkout terminal. Voor de bezoeker leuk, efficiënt en verfrissend. Zara wordt hiermee een goed getimed uithangbord voor technische applicaties in retail dat de nodige belangstellenden trekt.
Wie natuurlijk ook niet achterblijft is Ikea. De grote pakhuizen aan de rand van de stad hebben versterking gekregen van elegante showrooms op drukbezochte plekken. Hier kunnen klanten een selectie van het assortiment ervaren, bestellen en meteen ophalen. Daarnaast bieden steeds meer showrooms de mogelijkheid om de verschillende producten in VR te ontdekken. Deze interactieve showrooms zijn geen familie-expeditie naar de Zweedse gehaktballetjes, maar een sophisticated trip door het moderne meubellandschap.
Het voordeel van deze showrooms is dat ze de consument niet alleen de beste omnichannel shop-ervaring bieden, ze trekken ook mensen naar de binnenstad. De vaak luxe en interactieve showrooms duiken niet in een achterafstraatje op, maar juist in prominente winkelgebieden. En we weten allemaal: de eerste aankoop mept het hek van de dam en dan volgen er meer. Eenmaal uit de showroom gaat de knip gegarandeerd nog even langs de buren.
Op deze manier lijkt de strijdbijl tussen retail en webshops te worden begraven. Beide profiteren van elkaars aanwezigheid in het straatbeeld. De lading van showrooming verschuift van opportunistische klanten naar bewust gecreëerde klantervaring.
Wil je meer lezen over omnichannel campagnes? Bekijk dan eens onze eindejaarscampagne, waarbij onze eigen Lars omgetoverd werd tot Genie van Aladdin en we zo onze klanten verrasten met een interactie activatiecampagne!