Geplaatst op 11/07/2019
Leestijd: 2 minuten

Zomervakantie: komkommertijd voor marketeers?


Marketeers zien de zomervakantie vaak als een komkommertijd. Nederlanders zijn immers massaal op vakantie, dus het promoten van je product heeft niet zoveel zin. Maar is dat wel echt zo? In dit artikel laten we je zien hoe je, ook in de zomer, je doelgroep moeiteloos kunt bereiken via verschillende kanalen.

Tip 1: de smartphone
Een decennium geleden ging bijna iedereen volledig offline zodra de vakantie aanbrak. Maar met de komst van de smartphone, is ook het mediagebruik veranderd.

Uit een onderzoek van Sanoma blijkt dat 92% van de mensen hun smartphone in de zomermaanden evenveel blijft gebruiken als in andere perioden van het jaar. Al is de manier van gebruik enigszins anders: zo wordt social media minder vaak gecheckt en besteedt men minder tijd aan entertainment websites en apps. Wel willen veel mensen graag op de hoogte blijven van het nieuws – uit eigen land, of het wereldnieuws. Vooral NU.nl is een goede bron, dit kanaal wordt namelijk door zo’n 50% van vakantievierend Nederland gebruikt.

Adverteren op actuele blogs en nieuwssites is dan ook een kans voor marketeers. Bijkomende voordelen zijn dat online advertentieruimte in de zomermaanden vaak goedkoper is én dat er minder concurrentie is.

Tip 2: het magazine
Er is een medium dat tijdens de zomermaanden aanzienlijk méér gebruikt wordt dan gedurende de rest van het jaar: magazines. Waarom? Omdat de luchtige content bij de ontspannen vakantiesfeer past. Vooral vrouwen in de leeftijdscategorie 30 tot 49 jaar zijn enthousiast. Maar liefst 72% van hen leest, onderweg, bij het zwembad of op strand, één of meerdere magazines.

Een prima idee dus om, zo rond de zomermaanden, ook de traditionele magazines in je marketingmix te verwerken. Mensen die op vakantie zijn zullen misschien niet direct tot aankoop overgaan, maar je kan je product wel alvast onder de aandacht brengen. Het ontspannen vakantiegevoel draagt er namelijk aan bij dat niet alleen de magazines zelf, maar ook de advertenties die erin staan aandachtiger worden bekeken dan thuis, weet Sanoma. Ook handig om te weten, is dat meer dan de helft van de lezers het tijdschrift doorgeeft aan iemand anders wanneer het is uitgelezen. Een groot bereik dus!

Tip 3: de festivals
De zomerperiode staat niet alleen in het teken van vakantie, maar ook van festivals. Alleen al in Nederland vinden er zo’n 800 festivals plaats, bij elkaar goed voor zo’n 18 miljoen bezoekers. Muziek, cultuur, food of sport; festivals zijn er in alle soorten en maten. Met zoveel aanbod is er altijd wel een event dat bij jouw doelgroep aansluit.

Hoog tijd om daar iets mee te doen dus. Dat kan bijvoorbeeld door sponsoring of een toffe brand activation. Zo stond er vorig jaar op Lowlands een Miele Powerwash: een gigantische wasmachine waarin festivalgangers al feestend hun kleding konden wassen. Een slim idee, want wie had gedacht dat een witgoedfabrikant zo goed zou matchen bij een muziekfestival? Deze ludieke actie bewijst dat er altijd mogelijkheden zijn, zelfs als je merk op het eerste oog geen raakvlakken lijkt te hebben met de festivalbranche.

Kom dus van die luie strandstoel af en ga ook in de zomer aan de slag! Toch liever aan het strand liggen? Dan schiet Brandpulse je graag te hulp met je online marketing. Bekijk onze cases of neem, geheel vrijblijvend, contact met ons op. Fijne vakantie!


Deel dit artikel

© 2020 Brandpulse.nl All Rights Reserved | Algemene voorwaarden | Privacybeleid | Cookiebeleid