Geplaatst op 18/01/2018
Leestijd: 2 minuten

Zo zagen jouw favoriete websites er vroeger uit


Als Onlinemarketingbureau weten we als geen ander dat een strak design en een snelle laadtijd de basis is voor een goede website. Maar vroeger was dat wel anders. We kunnen het ons haast niet meer voorstellen, maar bekende websites als Google, Facebook en bijvoorbeeld Marktplaats waren ooit onoverzichtelijk, rommelig en traag. Vroeger was dus echt niet alles beter! Herinner jij je de oude versies van deze bekende sites nog?

Google, 1998 002

De meest bezochte website ter wereld zag er 20 jaar geleden een stukje rommeliger uit, maar is in grote lijnen hetzelfde gebleven. Knap hoe ze de oorspronkelijke huisstijl steeds in een moderner jasje weten te stoppen.

Wikipedia, 2001 001

De grote online encyclopedie zag er in de beginfase nog wat onoverzichtelijk uit en lijkt eigenlijk nog helemaal niet op de Wikipedia zoals we die nu kennen. Er was nog niet eens een logo! Bij het lanceren van de site hadden ze de ambitie om 100.000 artikelen te publiceren. Dat is inmiddels ruim gelukt: vandaag de dag staan er alleen al in het Engels zo’n 5,5 miljoen artikelen online.

Pinterest, 2011 003

Pinterest bestaat dan nog niet zo heel lang, toch is er al het één en ander veranderd aan de huisstijl. Maar eerlijk: deze eerste opzet ziet er al best mooi en overzichtelijk uit, vind je niet?

Facebook, 2004 004

Wist je dat Facebook in eerste instantie alleen bedoeld was voor de studenten van de Harvard University? Whatsapp was nog niet uitgevonden en op deze manier konden zij makkelijk contact houden met klasgenoten. En zoals we allemaal weten, groeide dit snel uit tot het grootste sociale netwerk ter wereld. Hoewel het design tegenwoordig een stuk strakker is, is het wel grappig om te zien dat het logo en de huisstijlkleuren al die tijd hetzelfde zijn gebleven.

Youtube, 2005 005

Herinner je je nog de tijd dat je video’s moest downloaden van het internet? En toen kwam Youtube, waardoor videomateriaal ineens overal voor iedereen beschikbaar werd. In april 2005 werd de eerste video geüpload en een half jaar later had Youtube al zo’n 8 miljoen kijkers per dag. Dat lijkt veel, maar het is niets vergeleken met de 5 miljard (!) dagelijkse kijkers van tegenwoordig.

Marktplaats, 2000 006

Bij de lancering revolutionair, tegenwoordig onmisbaar: Marktplaats. Bijna iedereen heeft er weleens iets gekocht of verkocht. Een jaar na de oprichting, in 2000, stonden er al 200.000 advertenties online. Tegenwoordig zijn dit er 9 miljoen. Gelukkig is de mintgroene achtergrond vervangen en hebben de lappen tekst plaatsgemaakt voor foto’s, waardoor de site tegenwoordig een stuk aantrekkelijker oogt.

LinkedIn, 2003 007

Bij het blauwe, vertrouwde LinkedIn is dan wel het één en ander veranderd, maar het logo is grotendeels hetzelfde gebleven. LinkedIn groeide snel in populariteit en is inmiddels met meer dan 500 miljoen leden een onmisbaar platform voor de zakelijke markt.

Twitter, 2007 008

Hoe lelijk ook, dit oude Twitter design roept een hoop nostalgie bij ons op. Die goeie ouwe tijd, toen Twitter nog niet commercieel en vooral gezellig was. Het bekende vogeltje is nog nergens te bekennen en de huisstijl lijkt in de verste verte niet op het Twitter van nu. Het ziet er inmiddels een stuk strakker uit!

Amazon, 1995 009

Oei! Dit is dan wel de oudste website uit dit lijstje, maar heeft ook veruit de grootste verandering ondergaan. Amazon is bijna onherkenbaar! Amazon begon als online boekenwinkel, maar we kunnen ons moeilijk voorstellen dat deze site gebruiksvriendelijk was. Toch deden ze iets goed, want inmiddels behaalt Amazon jaarlijks een omzet van meer dan 130 miljard dollar. Daarmee is het, op Alibaba.com na, het grootste online warenhuis ter wereld.

Apple, 1997 010

Denk je aan Apple, dan denk je aan strak design. Toch heeft Apple ook andere tijden gekend. Als we er nu op terugkijken, zag de website er 20 jaar geleden helemaal niet zo aantrekkelijk uit. Gelukkig is daar verandering in gekomen en heeft Apple nu een cleane, witte site waar de producten een stuk beter tot hun recht komen.

Mis je nog websites in dit lijstje? Bekijk hier zelf hoe jouw favoriete site er vroeger uitzag!


Deel dit artikel

© 2020 Brandpulse.nl All Rights Reserved | Algemene voorwaarden | Privacybeleid | Cookiebeleid