Geplaatst op 02/08/2018
Leestijd: 1 minuten

Zó verkoop je traditionele schoolspullen anno 2018


Een snikhete zaterdagmiddag in augustus. De wegen zijn verlaten, mensen genieten rustig van hun vrije dag en in de verte fluit een vogeltje. Maar in de stad is het een drukte van jewelste. Kinderen, pubers en gezinnen komen massaal met één missie: goed voor de dag komen op de eerste schooldag! Voor retailers voelt het bijna als Kerstmis. Daar hebben ze dan ook hard voor gewerkt: nog voordat de zomervakantie is begonnen vliegen de Back 2 School campagnes je al om de oren…

Echt HEMA
Vroeger kreeg je een folder in de brievenbus en dat was het. Maar anno 2018 lezen kinderen en jongeren amper nog folders. Wat ze wél doen is Youtube kijken, weet retailer HEMA. Uit hun eigen onderzoek bleek dat 98% van de middelbare scholieren Youtube kijkt en dat 21% al zelf vlogt. Daarom lanceerden zij al eerder schoolspullen met Youtubers als thema, maar de marketingactie van vorig jaar was wel heel speciaal. Niet alleen kregen enkele bekende Youtubers een eigen productlijn, er werd een heus vlog-evenement aan de schoolspullen gekoppeld. De HEMA Vlog Academy was een summerschool waar acht bekende Youtubers gedurende acht weken scholieren opleiden tot vlogger. De lessen vonden plaats in een HEMA-filiaal en waren via een livestream te volgen. En er zat een prijs aan verbonden: iedere leerling die aan minimaal twee huiswerkopdrachten had deelgenomen kon meedoen aan het eindexamen en maakte kans op een contract bij een influencer agency. Een felbegeerde prijs, want uit het HEMA-onderzoek bleek ook dat bijna 40% van de jongeren een carrière als Youtuber ambieert.

HEMA combineerde online met offline dus op een unieke manier en dat werd een groot succes. Hoogleraar retailmarketing Laurens Sloot noemt de actie zelfs ‘briljant’. De actie werd lovend ontvangen, kwam veelvuldig in het nieuws en kreeg veel free publicity. Bovendien creëerden ze een sterke band met een nieuwe, hele grote, jonge doelgroep, die uiteindelijk mogelijk meer koopt dan alleen schoolspullen. "Op die manier blijft HEMA ook jong van geest en wordt het niet een soort Blokker, waar de jeugd van zegt: leuke winkel, maar vooral voor mijn ouders", aldus Sloot.

Echter, anno 2018 blijven schoolspullen niet alleen bij een etui, een agenda en een paar schriften… Meer weten? Hou onze Marketing Pulse in de gaten en blijf op de hoogte!


Deel dit artikel