Geplaatst op 23/01/2019
Leestijd: 4 minuten

Zo bereik jij jouw social media doelen van 2019!

Marketing Pulse | Dit is jouw jaar!


Het nieuwe jaar is van start gegaan en dat betekent: goede voornemens. Ook als (social media) marketeer heb jij vast wel een idee over wat je in 2019 wil bereiken. Misschien hoop je op meer volgers, of wil je de interactie met je doelgroep vergroten. Wat je doelen ook zijn, het volhouden van je voornemens is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Geen nood, want met onderstaande tips haal jij dit jaar het maximale uit je social media kanalen én wordt het een stuk eenvoudiger om jouw doelen te bereiken!

Zó stel je goede social media doelen op
Wat wil je precies bereiken en vooral: waarom? In de meeste gevallen zijn bijvoorbeeld engagement of naamsbekendheid belangrijker dan honderdduizenden volgers. Denk dus concreter. Dat kan ook zijn: meer omzet genereren via Instagram Shopping, meer kliks naar de website via Facebook, of het aantal reacties onder je post verhogen. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk dat je doelen realistisch en haalbaar zijn.

Heb je je doelstellingen geformuleerd? Mooi, maar groeien op social media is moeilijker dan je denkt. Verwacht niet dat je jouw doelen bereikt door lukraak wat te posten. De tijd van ‘op social zitten’ omdat dat nu eenmaal zo hoort, is namelijk allang voorbij. Om onderscheidend te zijn, moet je zorgen dat je eruit springt en dat jouw content een toegevoegde waarde heeft. Houd daarbij rekening met de laatste trends. Gelukkig hebben wij de social media trends voor 2019 voor je op een rijtje gezet.

Strategy first
Waar je enkele jaren geleden trots kon zijn als je überhaupt een Facebookpagina had, kom je daar anno 2019 niet meer mee weg. Net als bij ieder ander medium staat strategie centraal. Alles wat je post, moet een achterliggende gedachte hebben. De content moet iets toevoegen en een verlengstuk zijn van je huidige merkstrategie.

Niet alleen wát je post, maar ook wáár je post is een strategische keuze. Elk kanaal heeft zijn eigen functies en daarmee vaak ook een andere doelgroep. Snapchat is dan wel hip, maar past het ook bij wie je wilt bereiken en wat je wilt uitstralen? En een Twitteraccount waar alleen maar automatisch gegenereerde linkjes naar je blogposts worden gedeeld, is misschien wat overbodig. Gebruik dus alleen kanalen die bij je bedrijf passen én waar je daadwerkelijk iets te melden hebt.

User generated content
Wist je dat mensen meer vertrouwen hebben in het oordeel van andere consumenten, dan in traditionele reclame-uitingen? Geen wonder dus dat merken, in een tijd waar de reclames ons om de oren vliegen, steeds meer gebruik maken van user generated content.

Eén van de beste voorbeelden op dit gebied is horlogemerk Daniel Wellington. Dit Zweedse merk bestaat pas sinds 2011 en draaide in de eerste vier jaar al meer dan $200 miljoen omzet met de verkoop van goedkope Chinese horloges. En dit razendsnelle succes is volledig te danken aan online marketing! User generated content speelde hierin een grote rol, dankzij vloggers, bloggers en Instagram influencers. Maar ook de ‘gewone’ consument mag meedoen. Zo bestaat het Instagram account van het merk, dat maar liefst 4,5 miljoen volgers heeft, volledig uit foto’s die door fans gemaakt zijn.

Deze manier van marketing is niet alleen makkelijk en goedkoop – je hoeft immers zelf geen foto’s of andere content te produceren – maar ook leuk voor de consument. Want er is toch niets leuker dan zelf een steentje bijdragen aan jouw favoriete merk? Bovendien komt de content extra persoonlijk en betrouwbaar over. Let wel altijd op dat de user generated content die je gebruikt van goede kwaliteit is en aansluit op de uitstraling van je merk.

De micro-influencer
De influencer. Enkele jaren geleden was dat nog een jonge enthousiasteling die op zijn zolderkamertje YouTube video’s opnam en daar puur toevallig veel kijkers mee trok. Een uit de hand gelopen hobby, die uitgroeide tot een goed betaald bijbaantje.

Tegenwoordig zijn grote YouTubers en Instagrammers échte bedrijven, met heuse businessplannen, professionele apparatuur en een uitgedachte merkstrategie. De authenticiteit is er wel een beetje vanaf. De doelgroep kan zich niet meer identificeren met deze celebrity, die vroeger op zijn zolderkamertje nog zo gewoontjes leek.

Terug naar de basis dus. Staar je niet blind op het aantal volgers – dit zegt tegenwoordig niet veel meer, zeker aangezien je volgers en likes gewoon kunt kopen! Een opkomende trend is dan ook om te zoeken naar een wat kleinere influencer, die nog ‘echt’ en geloofwaardig is. Frankwatching schreef een handig stuk over micro-influencers en het maken van de juiste match.

Betrokken publiek
Zoals in bovenstaand stuk al genoemd, vergeet de nietszeggende cijfertjes en ga na hoe betrokken je publiek nu echt is. Want heb je 10.000 volgers, maar krijgt je laatste foto slechts 3 likes, dan gaat er iets niet goed… Engagement is meetbaar aan de hand van een IPM: Interaction per mille (1000 dus). Hier vind je een online calculator voor Instagram en voor Facebook. Handig voor je eigen kanalen, maar bijvoorbeeld ook om de influencer die je op het oog hebt eens mee te checken.

Aan de slag!
Nu je doelen geformuleerd zijn en je op de hoogte bent van de trends, kun je aan de slag met een contentplanning. Hierin leg je vast wat, wanneer en waar je iets zal posten. Zodat je later in het jaar niet voor verrassingen komt te staan. Het kan lastig zijn om nu al te bepalen waar je over een half jaar over wilt schrijven, maar met de handige marketingkalender van Brandpulse heb je alle belangrijke data en inhaakmomenten in één overzicht! Zo mis je niets meer en ben je overal op voorbereid.

Heb je toch nog hulp nodig met je social media kanalen? Naast flitsende e-mailcampagnes, handige dataoptimalisatie en creatieve ideeën, verzorgen wij vanaf dit jaar ook content creatie in allerlei soorten en maten, onder het nieuwe label Brandpulse Content. Houd onze website in de gaten voor meer informatie, of neem alvast contact met ons op voor de mogelijkheden!


Deel dit artikel

© 2020 Brandpulse.nl All Rights Reserved | Algemene voorwaarden | Privacybeleid | Cookiebeleid