Geplaatst op 13/06/2019
Leestijd: 4 minuten

YouTube Kids: veilig online of een slim verdienmodel?


Bij Brandpulse zijn we altijd op zoek naar trends en innovaties op het gebied van content. Online video is al jaren hot, maar onlangs kwam daar een nieuwe vorm van: YouTube Kids rolde uit naar de Nederlandse appstores. Een kindvriendelijke omgeving waar je kroost naar hartenlust leuke, veilige video’s kan bekijken. Maar is het wel zo veilig als het lijkt? En is het niet gewoon een volgende stap in het verdienmodel van YouTube?

Nu er in praktisch elk huishouden wel een smartphone of iPad te vinden is, komen kinderen al op zeer jonge leeftijd in aanraking met het internet. Zo blijkt uit onderzoek dat Nederlandse 0 tot 6-jarigen gemiddeld al 4,5 uur per week naar YouTube filmpjes kijken.

Leuk om ze even mee zoet te houden, maar wellicht ook gevaarlijk. Je hebt als ouder namelijk niet volledig in de hand wat je kroost te zien krijgt. Zet je een schattig Sesamstraat filmpje klaar, dan kan je kind via de suggesties of de autoplay-functie binnen no time belanden op iets wat helemaal niet zo schattig meer is. Ook populaire vloggers en gaming-video’s zijn niet altijd zo onschuldig als het lijkt, aangezien hier vaak in wordt gescholden of geweld in voorkomt.

De kindvriendelijke oplossing
Reden genoeg voor ouders om zich zorgen te maken dus. YouTube besloot hierop in te haken en kwam op de proppen met YouTube Kids. Deze app is speciaal ontwikkeld voor kinderen tot en met 12 jaar. Het bevat alleen kindvriendelijke content, gegoten in een vrolijke interface boordevol leuke illustraties.

Er is geen Google-account nodig en de ouder heeft alles onder controle. Zo kan hij de zoekfunctie in- of uitschakelen, een timer instellen en de kijkhistorie raadplegen. Ook kunnen er bij de video’s, om cyberpesten te voorkomen, nergens reacties worden achtergelaten. Overigens is dit op de ‘gewone’ variant van YouTube onlangs ook uitgeschakeld bij video’s waar kinderen in voorkomen.

Om wat voor content gaat het?
Maar welke video’s vallen onder ‘kindvriendelijke content’? Dat is afhankelijk van de leeftijd van het kind. Peuters en kleuters krijgen alleen de allerveiligste en educatieve video’s te zien. De oudere kinderen hebben iets meer vrijheid: zij krijgen bijvoorbeeld liedjes van Justin Bieber of filmpjes over Minecraft te zien. Ook bekende vloggers zijn er te vinden, maar lang niet allemaal. Zo zal je Enzo Knol niet tegenkomen, maar van Beautynezz en Onnedi zijn er wel video’s te vinden. Echter gaat het dan maar om een handjevol geselecteerde video’s en zijn niet de volledige kanalen te bekijken.

Degene die bepaalt of iets kindvriendelijk is, is YouTube zelf. Niet handmatig, maar via algoritmes. Video’s komen in het algoritme terecht als ze, naar eigen zeggen, ‘positieve interesses, ontwikkeling en educatie ondersteunen’. Seks, botheid en schelden is uit den boze.

Disney aan de drugs
In de beginfase van YouTube Kids werd de app overspoeld met video’s die misbruik maakten van dat algoritme. Zo doken er video’s op van lieve kinderliedjes, maar dan wel met beelden van gewelddadige situaties er overheen. Of complete tekenfilms van schattige Disneyfiguurtjes, die vervolgens experimenteerden met naalden, elkaar aanvielen of tips gaven over zelfmoord.

Niet zo’n waterdicht systeem dus. Sindsdien heeft YouTube het algoritme verbeterd, maar toch glipt er nog weleens een twijfelgeval tussendoor. Wil je als ouder geen risico lopen, dan heeft YouTube Kids gelukkig ook de optie om het kindprofiel te beperken tot video’s die jij zelf hebt uitgekozen.

Wie heeft er baat bij?
YouTube Kids neemt dus heel wat zorgen weg bij ouders. Maar nóg beter is het waarschijnlijk voor YouTube zelf. Namelijk om de volgende redenen:

- Een nieuwe doelgroep
Voor jonge kinderen die voorheen nog niet op internet mochten (of konden), is de drempel nu een stuk lager. En omdat de zoekfunctie van YouTube Kids met spraak bestuurd kan worden, biedt dat zelfs voor peuters die nog niet kunnen schrijven mogelijkheden om YouTube te ontdekken.

- Advertenties
In de video’s op YouTube Kids zijn ook gewoon advertenties verwerkt. Gefilterd, dus je kind zal geen reclames voor actiefilms of condooms te zien krijgen, maar de advertenties zijn wel degelijk een inkomstenbron. Zeker nu er een nieuwe, jongere doelgroep te benaderen is.

- YouTube Premium
Wil je niet dat je kids worden blootgesteld aan advertenties? Dat kan. Maar dan moet je wel een YouTube Premium abonnement nemen voor € 17,99 per maand. Ka-ching.

- Imago
YouTube was vaak in het nieuws wegens verontrustende content, haatcomments, online pesten en andere gevaren van het internet. Dus toen Facebook Messenger met een kindvriendelijke versie kwam, kon YouTube niet achterblijven.

Kortom, alleen maar gewin voor YouTube. En voor de kinderen? De app heeft dan wel meer dan 10 miljoen dagelijkse gebruikers, maar toch is niet iedereen enthousiast. Veel kinderen, zeker in de wat oudere leeftijdscategorie, geven aan content te missen. Bijvoorbeeld van bepaalde vloggers, of video’s over Fortnite. Een 12-jarige maak je echt niet meer blij met een video van Peppa Pig. Wellicht is het in de toekomst een idee dat ouders, na eigen goedkeuring, handmatig video’s en kanalen kunnen toevoegen. Want uiteindelijk gaat het erom dat niet alleen de bezorgde ouders en de bazen van YouTube, maar ook de kinderen er beter van worden.


Deel dit artikel

© 2020 Brandpulse.nl All Rights Reserved | Algemene voorwaarden | Privacybeleid | Cookiebeleid