Geplaatst op 20/11/2017
Leestijd: 2 minuten

Robbert’s take: werk voor je klant


Wanneer je een bureau hebt, is het verleidelijk om alle mogelijke business naar je toe te trekken. Je verdient er toch je brood mee en je werknemers ook. Toch is dat niet altijd wat je moet doen tijdens een project; wanneer je geen regierol hebt moet je niet altijd alles naar je hand willen zetten.

In de lead
Natuurlijk zijn er van die klussen waar je van de klant wel zo’n regierol krijgt. Er zijn klanten die willen dat jij ze hoofdpijndossiers en vraagstukken uit handen neemt, en die je – in mindere of meerdere mate – vrij spel geven om te doen wat jij nodig acht. Dat is fijn: dan kunnen wij zelf veel denkwerk verrichten, creatieve oplossingen zoeken en partijen aanhaken waar wij goed mee kunnen werken.

Maar… die luxe is er simpelweg niet altijd. Veel grotere partijen doen natuurlijk zaken met allerlei bureaus. Met ons bijvoorbeeld voor creatieve strategie, branding en e-mailmarketing. Met een ander voor tv-commercials. En met een derde weer voor radio of bijvoorbeeld print. Dat is logisch en er is natuurlijk niks mis mee: iedere partij is in een bepaalde aanpak gespecialiseerd. Niet vreemd dus dat je op die kennis vertrouwt.

Territorium afbakenen
In zo’n setting betekent dat alleen wel dat je erop moet kunnen vertrouwen dat iedereen samenwerkt en zich focust op wat het beste is voor een campagne. Op die manier kunnen verschillende bureaus elkaar versterken. Creatief gezien met sparringsessies over de kapstok of stijl van een campagne, maar ook strategisch gezien: hoe laten we uitingen op alle kanalen elkaar optimaal versterken? Kortom: synergie.

Het devies is dus: werk in eerste plaats voor je klant, niet voor jezelf. Denk met elkaar mee en sta erbij stil waar de organisatie die je inhuurt bij gebaat is. Toch zie je dat weleens misgaan. Het bureau voor print schrijft bijvoorbeeld opeens een webtekst en e-mailcopy terwijl de klant daar niet om vroeg en er een andere partij voor is. Of de verantwoordelijke voor abri- of posterbeeld komt niet door met dat materiaal. Dat zijn ontwikkelingen die een samenwerking bemoeilijken, zo het proces ophouden en een klant dus niet helpen. Territorium afbakenen en winnen is dan de prioriteit.

The long run
Dat zorgt ervoor dat een campagne (of in elk geval de voorbereidingen ervan) spaak kunnen lopen. Wat natuurlijk een gevaar is voor de klant waarvoor je werkt. Campagnes moeten consistent zijn op alle kanalen om een boodschap en merk uniform over het voetlicht te brengen. En als er dan één component niet werkt… dan straalt dat af op de rest van de campagne en op hoe een publiek een merk ervaart.

Op de lange termijn is een klant juist gebaat bij teamplayers: kritische, creatieve specialisten die zich verplaatsen in het merk waarvoor ze werken en zich inzetten om koste wat het kost een sterke campagne op te zetten. Dat betekent soms een stapje terug doen, soms een stapje meer zetten of soms luisteren naar feedback van een ander bureau. Soms moet je in de schaduw kunnen staan om je opdrachtgever in die spotlight te krijgen. En dat is je werk.


Deel dit artikel

© 2020 Brandpulse.nl All Rights Reserved | Algemene voorwaarden | Privacybeleid | Cookiebeleid