Geplaatst op 08/11/2019
Leestijd: 3 minuten

Wereldrecords op marketinggebied


Dinsdag 19 november staat in het teken van wereldrecords, want dan is het Guiness World Record Day! Wellicht ken je het boek vooral van de bizarre of onzinnige records. Zo vinden we in het boek en op het bijbehorende YouTube kanaal een man wiens lichaam voor 200% bedekt is met tattoos, een dame die elk land ter wereld bezocht in slechts 554 dagen en iemand die geblinddoekt (!) een Rubiks Kubus oplost in slechts 16 seconden. Maar wist je dat er ook interessante records zijn op marketinggebied?

World Record Egg
Laten we aftrappen met een record dat vrij recentelijk nog in het nieuws was. Vorig jaar werd namelijk het wereldrecord Instagram likes verbroken door… een ei! Met meer dan 30 miljoen likes stootte het ei influencer Kylie Jenner van de troon.

Het leek een willekeurige grap, maar enkele dagen na de eerste foto begon het ei langzaam barstjes te vertonen. Totdat hij, na precies een maand, brak. Wat bleek? Het ei was een heuse marketingcampagne. Steeds meer mensen ‘breken’ onder de druk van social media en via deze campagne probeert de organisatie aandacht te vragen én hulp te bieden aan mensen die problemen hebben met hun mentale gezondheid. Slim bedacht en wat ons betreft een zeer verdiende plek in het Guiness Book of Records.

’s Werelds grootste paasei
Over eieren gesproken: het record van het grootste paasei ter wereld is ook een marketingstunt. Het vrolijk gekleurde ei is namelijk bedacht door Associação Visite Pomerode – het toerismebureau van de Braziliaanse stad Pomerode – in de hoop het plaatselijke festival Osterfest wat meer onder de aandacht te brengen. Nou, met een ei van maar liefst 15 meter hoog en 9 meter breed is dat zeker gelukt!

Grootste toetjesfeest… van Europa
Voor deze recordpoging blijven we dichtbij huis. In 2014 vierde Mona de 20e verjaardag van hun Toetje van de Maand met een heuse recordpoging: het Grootste Toetjesfeest ooit. Het event, waarbij aanwezigen voor het eerst het nieuwe toetje (‘de Feestpudding’) mochten proeven, trok 726 bezoekers en verbrak daarmee het Europese record. Het wereldrecord is echter nét niet gelukt; daarvoor waren nog 69 extra bezoekers nodig. Desondanks kreeg het event een hoop media-aandacht, dus wat Mona betreft was het een zeer geslaagde actie.

Confettipoppers
Kingsland is dan wel het grootste Koningsdagfestival van Nederland, toch is dat blijkbaar niet genoeg: Kingsland snakt naar wereldroem! Daarom voert het festival ieder jaar een ludieke stunt uit. Zo kwam het festival in 2018 al in het Guiness Book of Records, toen 5.000 bezoekers tegelijkertijd een confettipopper afschoten. In 2019 deed Kingsland daar nog een schepje bovenop, door dezelfde actie te herhalen met 6.000 poppers. Hoewel ze hierbij hun eigen record verbraken, was de nasleep wat minder feestelijk: het festival kreeg van de gemeente Rotterdam een flinke rekening om alle gekleurde snippers uit de stad te verwijderen. Tja, je moet er iets voor over hebben om in het Guiness Book of Records te staan!

Het vestigen van een record kan een goede manier zijn om je merk extra onder de aandacht te brengen. En om dat voor elkaar te krijgen hoef je echt geen Rubiks Kubus op te lossen in enkele seconden – het gaat immers vaak niet eens om kwaliteit maar om kwantiteit. Misschien is het bakken van de grootste pannenkoek, het typen van de langste e-mail of het organiseren van de grootste netwerkborrel wel iets voor jou. Leuk feitje: van de 100 grootste merken ter wereld, hebben er 55 een vermelding in het Guiness Book of Records. Unilever heeft er zelfs 32! Nu jij nog…

Heb je zelf een creatief idee nodig om jouw merk onder de aandacht te brengen? Brandpulse denkt graag met je mee! Ga naar onze contactpagina en wie weet spreken we elkaar binnenkort.

Heb je zelf een creatief idee nodig om jouw merk onder de aandacht te brengen? Brandpulse denkt graag met je mee! Ga naar onze contactpagina en wie weet spreken we elkaar binnenkort.


Deel dit artikel

© 2020 Brandpulse.nl All Rights Reserved | Algemene voorwaarden | Privacybeleid | Cookiebeleid