Geplaatst op 24/10/2019
Leestijd: 3 minuten

Wat je kunt leren van Amerikaanse loyaliteitsprogramma’s


Als je weleens filmpjes hebt gezien van de Black Friday-gekte of op tv hebt gekeken naar shows als Extreme Couponing, weet je: Amerikanen zijn gek op voordeel. Niet zo gek dus dat loyaliteitsprogramma’s daar immens populair zijn. Maar ook in ons eigen Nederland kan een loyaliteitsprogramma je merk een boost geven. Hoe? Wij leggen het je uit, inclusief een inspirerend voorbeeld.

Waarom een loyaliteitsprogramma?
Wist je dat een klant in slechts 27% van de gevallen een herhaalaankoop doet? Dat is jammer, want het werven van nieuwe klanten is stukken duurder dan het behouden van bestaande klanten. Dan kan een loyaliteitsprogramma een oplossing zijn.

In de Amerikaanse markt werkt dat goed. Want maar liefst 82,4% van de consumenten geeft aan eerder een winkel te bezoeken die een loyaliteitsprogramma hanteert, dan eentje zonder. De belangrijkste reden hiervoor is dat de klant hoopt geld te besparen. Maar ook de mogelijkheid tot het sparen van punten of beloningen is voor veel mensen reden om mee te doen.

Wat vindt Nederland? Echter, in tegenstelling tot de Amerikanen, is de gemiddelde Nederlander wat sceptischer als het gaat om loyaliteitsprogramma’s. Wij zitten niet altijd te wachten op wéér zo’n klantenkaart of weer een stapel zegeltjes. Vooral niet als we daar gegevens voor moeten achterlaten of als het sparen veel tijd kost. En heb je als retailer de klant tóch binnengehaald, dan is dat nog steeds geen garantie op succes: 28% van de Nederlanders levert hun spaarpunten namelijk nooit in.

Toch heeft ook ons land succesverhalen. Denk bijvoorbeeld aan de spaaracties van Albert Heijn. Of het nu gaat om voetbalplaatjes, messensets of pretparkzegels; mensen liggen er massaal voor in de rij. Wat deze acties heel sterk maakt, is dat het a) ontzettend laagdrempelig is en b) op korte termijn een beloning biedt, waar de klant bovendien echt iets aan heeft.

Het Amerikaanse schoolvoorbeeld
De Albert Heijn acties lopen dus goed. Toch is er meer mogelijk dan alleen spaarzegeltjes of een klantenkaart, weten ze in Amerika. Kijk bijvoorbeeld naar Starbucks:

Starbucks
Onlangs is één van onze collega’s naar Amerika geweest en een van de meest opvallende dingen vond zij dat er óveral drive-troughs voor zijn. Voor restaurants, pinautomaten, apotheken, maar dus ook voor Starbucks. Hier haken zij met hun loyaliteits-app heel slim op in.

Met de app spaar je ‘Stars’, krijg je (altijd!) gratis refills en ontvang je op je verjaardag een gratis gebakje. Maar dat is nog niet alles: in de app kun je namelijk ook je drankje samenstellen, betalen en bestellen, zodat ‘ie gelijk voor je klaarstaat als je langskomt. Drink je altijd een Salted Caramel Mocha Frappuccino met amandelmelk en extra slagroom? Geen probleem, de app onthoudt je ingewikkelde bestellingen, zodat jij dit niet zelf hoeft te doen.

Daarnaast kun je je Stars al vrij snel inleveren voor gratis items, wat varieert van een gratis ontbijtje tot heuse merchandise. Nog sneller punten sparen om die felbegeerde mok in de wacht te slepen? Claim dan gewoon wat dagelijkse bonuspunten, maak gebruik van de Starbucks Creditcard (ja echt!), koop Starbucks producten in de supermarkt of speel spelletjes in de app. Daarmee speelt Starbucks bovendien heel slim in op de gamification trend, wat weer resulteert in een hogere merkbeleving.

Dat deze strategie succesvol is blijkt wel: Starbucks haalt namelijk maar liefst 40% van de omzet uit het loyaliteitsprogramma.

Conclusie
Door je loyaliteitsprogramma naar de digitale wereld te verplaatsen, maak je het voor klanten een stuk makkelijker en laagdrempeliger. Bijkomend voordeel is dat er klantdata wordt verzameld, waarmee je gericht kunt targeten en gepersonaliseerde aanbiedingen kunt doen. En dat zorgt weer voor een hogere emotionele betrokkenheid met jouw merk. Is je klant een tijdje inactief? Dan kan een pushmelding hem wakker schudden. Zo blijf je altijd top of mind. Dat maakt apps, e-mails en andere online programma’s een uitstekend alternatief voor de ‘ouderwetse’ klantenkaart.

Kan jouw loyaliteitsprogramma ook wel een opfrisser gebruiken? Of heb je geen idee wat er voor jouw merk zoal mogelijk is? Brandpulse denkt graag met je mee! Zo duiken we volop in jouw branche, om samen tot de juiste strategie te komen. Die we uiteraard in een creatief, digitaal jasje stoppen – van apps tot e-mailcampagnes. Zie je dat wel zitten? Neem dan contact met ons op.


Deel dit artikel

© 2020 Brandpulse.nl All Rights Reserved | Algemene voorwaarden | Privacybeleid | Cookiebeleid