Geplaatst op 21/08/2020
Leestijd: 4 minuten

Wat je als contentmarketeer kunt leren van Tasty

Zo krijg je de smaak te pakken


Je kent het wel: je zit op kantoor verveeld door Facebook te scrollen en plots valt je oog op een smakelijke kookvideo. Je krijgt gelijk honger en klikt nog een video aan. En nog een. Wat ziet het er allemaal makkelijk uit hè? Een paar video’s verder weet je het zeker: koken wordt jouw nieuwe hobby en je gaat er vanavond gelijk mee aan de slag. Grote kans dat deze video van Tasty was.

Tasty is het foodkanaal van het populaire platform Buzzfeed. Buzzfeed noemt zichzelf niet voor niets ‘viral machine’, want zo’n beetje alles wat het platform lanceert gaat binnen no time de hele wereld over. Naast hun eigen website, boordevol quizjes, memes, lijstjes (zogeheten ‘listicles’) en luchtig nieuws, lanceren ze zo nu en dan ook andere platformen, waaronder dus Tasty. Tasty bestaat inmiddels 5 jaar en heeft op moment van schrijven zo’n 98 miljoen volgers op Facebook. Dat is een heel stuk meer dan grote sterren als Beyoncé of Justin Bieber én Buzzfeed zelf. En dat de video’s soms wel meer dan 100 miljoen keer bekeken worden is ook niet verkeerd. Iedere marketeer droomt hiervan, dus we gaan op onderzoek uit: wat is er toch zo bijzonder aan de content van Tasty?

Herkenbaarheid
In tegenstelling tot kookprogramma’s op tv, zien we in de video’s van Tasty weinig poespas. Er is geen luxe, ruime keuken, geen gezellige decoratie en geen sympathiek glimlachende kok. Alleen de ingrediënten en de benodigde schaal of pan komen in beeld. Dit maakt de video’s herkenbaar en duidelijk. Bovendien spreken de video’s zo voor zich dat er geen voice over of ondertiteling nodig is. Slim, want hierdoor spreekt Tasty mensen van over de hele wereld aan. Het is dus altijd een goed idee om in je content zo visueel mogelijk te zijn en less is more!

Iedereen kan koken
“Anyone can cook”, zei Chef Gusteau in de Disneyfilm Ratatouille. En dankzij de video’s van Tasty geloof je meteen dat dit waar is. Dankzij de eenvoud van de filmstijl, maar ook het feit dat je vanuit first person view meekijkt, zien de recepten er zó makkelijk en snel uit dat je het gelijk thuis wilt uitproberen. Maar eerlijk, hoe vaak heb je dit daadwerkelijk gedaan? En wie het wel geprobeerd heeft weet: Tasty vertelt je er niet bij hoeveel tijd het snijden, bakken en de andere voorbereidingen in beslag nemen…

Een belangrijke les die we hieruit kunnen halen is dat je je doelgroep in elk geval laat geloven dat jouw producten of tips supersimpel zijn. Op die manier geef je ze een enorme dosis zelfvertrouwen en ontwikkelen ze een positieve kijk op jouw merk.

Hapklare brokken
Tasty maakt, zoals ze het zelf zeggen, snackable content. Dat is niet voor niets, want uit onderzoek bleek dat mensen gemiddeld maar veertig seconden naar een Facebookvideo kijken. De meeste Tasty video’s zijn dan ook ongeveer die lengte. Ook goed om te weten is dat de meeste mensen social media gebruiken ter ontspanning of verveling. Dan zitten we niet te wachten op dat zoveelste zwaarbeladen bericht. Houd je content dus vooral lekker luchtig.


Met de tijd mee
De video’s zijn kort en luchtig, veel van de recepten zijn dat ook. Daaruit blijkt dat Tasty heel goed weet waar hun doelgroep – voornamelijk millennials – behoefte aan heeft. Wie heeft er tegenwoordig naast een drukke baan en gezinsleven nog tijd en zin om uitgebreid te koken? Snelle, gezonde recepten en meal preps (waarbij je in één keer kookt voor meerdere dagen) zijn hiervoor de oplossing.

Weet dus waar je doelgroep naar verlangt. Is er een probleem waar zij tegenaan lopen, kijk dan of je door middel van jouw content hulp kunt bieden!

Ultieme perfectie
Niemands leven is perfect, maar dat wil niet zeggen dat content die behoefte niet kan vervullen. Ken je dat bevredigende gevoel van vroeger tijdens Domino Day als de steentjes precies goed omvielen? Dat is wat Tasty met je doet tijdens het gieten van een spiegelglad laagje glazuur, dat toefje slagroom dat compleet volmaakt uit de spuitbus komt, die cupcake die vlekkeloos uit de bakvorm glijdt… Dit is content waar we blij van worden en lang naar kunnen blijven kijken. Ik zal niet ontkennen dat ik tijdens het schrijven van dit artikel stiekem wel iets te lang naar Tasty video’s heb gekeken. Gelukkig ben ik niet de enige, want zogeheten oddly satisfying content is bovendien een trend!

Regelmaat
Een laatste ding dat Tasty heel goed onder de knie heeft is de hoeveelheid content. Alleen al op Facebook posten ze meerdere keren per uur (!), daarnaast hebben ze ook nog Instagram, Youtube en een website – kanalen die allemaal succesvol zijn. Daarnaast hebben ze inmiddels ook fysieke producten zoals kookboeken. We zeggen niet dat je net als Tasty de hele dag online moet zijn, maar het is wél verstandig om regelmatig te posten, meerdere kanalen te benutten en daarbij een contentplanning aan te houden.

Heb je honger gekregen na het lezen van dit artikel? Of je net als Tasty tientallen miljoenen volgers zult krijgen kunnen we je niet garanderen, maar we kunnen je wél op weg helpen met het bedenken en uitvoeren van je content- en social media strategieën. Neem contact met ons op en vraag naar de mogelijkheden!


Deel dit artikel

© 2021 Brandpulse.nl All Rights Reserved | Algemene voorwaarden | Cookiebeleid | Privacybeleid