Geplaatst op 21/08/2018
Leestijd: 3 minuten

Wat heb jij een net font! Eh, handschrift.

Digitalisering in het onderwijs: een gevaar of een kans?


In de vorige Marketing Pulse las je alles over de unieke Back 2 School campagne van HEMA, waardoor de schoolspullen als warme broodjes over de toonbank gingen. Maar zoals gezegd: anno 2018 hebben schoolgaande kinderen meer nodig dan alleen pen en papier.

Taal? Digitaal!
De wereld wordt steeds meer digitaal en dat begint al op de basisschool. Spreekbeurten worden niet langer ondersteund door stoffige bibliotheekboeken, maar door gelikte diapresentaties, handgeschreven werkstukken zijn verleden tijd en steeds meer lespakketten bieden een online leeromgeving. Dat betekent dat kinderen al jong achter de computer worden gezet – soms begint dat al in groep drie! En dat gebeurt niet eens meer in een gezamenlijke mediaruimte, maar op een eigen device. Al in 2014 werkten op 31% van de middelbare scholen en op 20% van de basisscholen de leerlingen op een eigen laptop of tablet. En dat aantal is sindsdien alleen maar gestegen.

Een laptop is lichter dan een stapel boeken, aanvullende informatie kan snel en makkelijk worden opgezocht en typen gaat nu eenmaal sneller dan schrijven. En toch heeft dat vele typen ook nadelen. Steeds meer leerlingen hebben namelijk moeite met schrijven! Niet zo zeer qua taalniveau, maar vooral op motorisch vlak. Verontrustend, want fysiek schrijven maakt het voor de hersenen makkelijker om de informatie te verwerken dan door te typen. Bovendien gaat schrijven een stuk langzamer, waardoor je gedwongen wordt om onderscheid te maken tussen hoofd- en bijzaken. Kinderen die alleen maar leren typen zullen dus moeite hebben met het onthouden én samenvatten van lesstof of teksten.

(Stiekem) gamen in de klas
Niet alleen taal is een probleem. Uit enkele onderzoeken blijkt dat kinderen die op jonge leeftijd enkel en alleen met tablets en smartphones omgaan een leerachterstand oplopen. Zij missen de vaardigheid om zelfstandig te spelen in een fysieke omgeving of gebruik te maken van ‘oude media’ zoals boeken en werkschriften.

Daar komt nog bovenop dat een eigen device voor de nodige afleiding kan zorgen. Waar vroeger in de klas stiekem een tekening of een liefdesbrief werd gemaakt, worden nu vlogs gekeken, webpagina’s bezocht en games gespeeld. En dan hebben we het nog niet eens over de constante notificaties van social media…

Als je al dit bovenstaande leest, klinkt het alsof we de grote boze digitale wereld maar gevaarlijk moeten vinden. Toch is dat gelukkig niet het geval. Tablets of laptops in het onderwijs hebben namelijk ook zeker voordelen.

Voor bepaalde lesstof, zoals het leren van tafels of woordjes, kan een app wel degelijk nuttig zijn. Niet alleen doordat educatieve spelletjes heel leuk zijn, waardoor de leerling meer gemotiveerd wordt, maar ook doordat een dergelijke app zich kan aanpassen aan het niveau van het kind. Een snelle leerling krijgt na een goed antwoord een moeilijkere vraag dan een langzame leerling. Voor een docent onmogelijk om dat analoog per kind aan te bieden: de klassen zijn er immers veel te groot voor. Daarnaast bespaart het de docent ook een hoop nakijkwerk, waardoor hij meer tijd overhoudt om per kind een gerichtere begeleiding te bieden.

Altijd up to date
Ook de toegang tot internet biedt veel voordelen. Boeken worden niet constant geüpdatet als er een verandering plaatsvindt, het internet wel. Ook kan de leerling of docent aanvullende informatie opzoeken die niet in het tekstboek te vinden is. Dit is dan ook meteen hoe devices gebruikt zouden moeten worden in het onderwijs: als aanvulling op het reguliere lesmateriaal. Een leerling wil niet urenlang op een scherm kijken, net zoals hij niet urenlang een boek wil lezen. Afwisseling is de key. Zo blijven ze geprikkeld en gemotiveerd.

Digitalisering van het onderwijs hoeft dus helemaal niet slecht te zijn. En waarom zouden we kinderen weghouden van iets waar we zelf ook compleet afhankelijk van zijn? Jij leest dit artikel immers ook vanaf een scherm! De OV-tijden checken, solliciteren, online shoppen, – oh, even dit bericht beantwoorden – een vakantie boeken, werken, een boek lezen, – ho, nog een berichtje! – geld overmaken, navigeren, – pling! – je agenda beheren en ga zo maar door. Bijna álles gaat tegenwoordig digitaal, tot aan je belastingaangifte aan toe. Het is dus eigenlijk maar goed dat we kinderen leren omgaan met de digitale chaos die hen te wachten staat.


Deel dit artikel

© 2020 Brandpulse.nl All Rights Reserved | Algemene voorwaarden | Privacybeleid | Cookiebeleid