Geplaatst op 22/11/2018
Leestijd: 4 minuten

Waar komt Black Friday toch vandaan?

Marketing Pulse | Van idee tot hype


Duwen, trekken, haren trekken, gillende mensen en één grote puinzooi. Nee, dit is geen omschrijving van een natuurramp of een oorlogsgebied. Dit is een scenario dat zich afspeelt in een willekeurige winkel tijdens Black Friday. In Amerika zijn de kortingen op deze dag ongekend en is de impact enorm. Maar ook in Nederland is Black Friday steeds meer een fenomeen. Waar komt deze dag toch vandaan?

Winkelen op je vrije dag
Laten we teruggaan naar het land van herkomst: Amerika. Hier vieren ze op de vierde donderdag van november Thanksgiving Day, één van de grootste feestdagen van het jaar, waar families bij elkaar komen om uitgebreid te eten. Echter wonen familieleden vaak niet om de hoek. En omdat Thanksgiving altijd op een donderdag valt krijgen veel werknemers de dag erna vrij, zodat ze een lang weekend samen kunnen zijn. Of kunnen gaan winkelen.

De stress omtrent Thanksgiving is immers achter de rug, dus het is tijd om kerstinkopen te doen. Op deze specifieke vrijdag was het dan ook altijd enorm druk in de stad. Vermoedelijk verwijst de naam Black Friday dan ook naar de drukte – vergelijkbaar met de term “zwarte zaterdag” die wij gebruiken voor verkeersdrukte – maar rond de jaren tachtig ontstond een nieuwe theorie. Winkeliers merkten dat dit de eerste dag in het jaar was waarop hun winkel uit de rode cijfers (en dus “in het zwart”) was.

Waar de naam ook vandaan komt, feit blijft dat dit altijd een drukke dag was voor de detailhandel. En daar moet je natuurlijk op inspelen! Grote winkels gebruikten de Thanksgiving parades om alvast te adverteren, andere winkeliers deelden hoge kortingen uit om nóg meer bezoekers te trekken. En zo groeide Black Friday uit tot een ongekend fenomeen.

Kamperen bij Wallmart
En wat is Cyber Monday dan? Dit is eigenlijk de online variant van Black Friday, ontstaan om de drukte in de fysieke winkels binnen de perken te houden. De maandag bleek de ideale dag voor online koopjes jagen, aangezien veel Amerikanen dan weer op hun werk waren met beter en sneller internet. Al beginnen veel webshops tegenwoordig al op Black Friday met hun aanbiedingen, die dan tot de maandag duren. Een lang weekend korting dus!

Hoewel ook webshops in deze periode een recordomzet maken, is de grote chaos natuurlijk vooral in de winkels zichtbaar. Amerikaanse warenhuizen gaan open in alle vroegte en geven korting op speelgoed, kleding, elektronica en tegenwoordig zelfs vakanties en diensten. Van Wallmart tot de Apple Store, vrijwel elke winkel doet mee met Black Friday. De kortingen lopen op tot wel 80% - en ja, dat geldt vaak ook op die nieuwste 4K-televisie of een mooie Apple iPad. Niet zo gek dus dat fanatieke koopjesjagers bereid zijn om hiervoor vroeg uit de veren te gaan! Sommige Amerikanen zetten soms al een week van tevoren hun auto klaar bij de winkel, om hun aanwinsten makkelijk in te kunnen laden. Op de dag zelf een parkeerplek vinden kun je überhaupt vergeten. Honderden mensen overnachten voor de winkels en gaan soms zelfs met elkaar op de vuist voor een goede aanbieding!


Voor de winkeliers is het een compleet gekkenhuis. Vooral omdat veel van de scherp geprijsde spullen met verlies worden verkocht. Dat is alsnog rendabel, omdat men weet dat bijna niemand met maar één aankoop de winkel zal verlaten. In Nederland zijn we nog niet zo ver dat winkeliers deze gok durven wagen, maar toch is Black Friday ook hier steeds meer in opkomst.

Teleurstellende aanbiedingen
Eigenlijk is de trend pas sinds vorig jaar echt doorgebroken in ons land, vinden retailers. Veel verkooprecords werden verbroken. Zo kreeg Bol.com op Black Friday in 2017 drie keer zoveel bezoekers dan het jaar ervoor en het was de drukste dag óóit op de website. Ook in fysieke winkels wordt Black Friday steeds meer omarmd. Zo gooide Media Markt precies om middernacht een aantal winkels open en het was een drukte van jewelste. “Mensen kropen nog net niet onder de roldeuren!” vertelt een woordvoerder. Exacte cijfers wilden bovengenoemde bedrijven niet vrijgeven, maar aan de zoektermen op Google te zien was de populariteit van Black Friday dit jaar verdubbeld ten opzichte van vorig jaar.

Toch maakt nog lang niet iedere retailer een recordomzet op deze dag. Dat komt deels door een gebrek aan promotie, maar volgens een onderzoek van Kieskeurig.nl ook vanwege teleurstellende aanbiedingen. Een tientje korting op een dure laptop is niet echt doorslaggevend. Vooral niet als dit het enige product is dat je afprijst; daarmee lok je niemand naar de winkel. En liegen over de originele prijs is helemaal not done. Wie groots resultaat wil op Black Friday, moet het groots aanpakken en het net als de Amerikanen aandurven om honderden euro’s korting te geven op laptops of spelcomputers. Zorg hierbij dat je je klanten al vroeg in november enthousiast maakt met de prachtige aanbiedingen die je straks te bieden hebt. Download onze marketingkalender zodat je altijd op tijd op de hoogte bent van alle belangrijke marketing data!

Hoewel twee derde van de Nederlanders Black Friday inmiddels kent en zo’n één op de vijf ook daadwerkelijk op koopjesjacht gaat, is het maar de vraag of we hier net zo’n fenomeen gaan krijgen als in Amerika. En eerlijk: zitten de nuchtere Nederlanders wel te wachten op duwen, trekken en andere chaotische taferelen?

Wil je zelf volgend jaar ook scoren tijdens Black Friday? Wij kunnen je helpen met het bedenken én uitwerken van een geslaagde campagne. Neem contact met ons op voor meer informatie.


Deel dit artikel

© 2020 Brandpulse.nl All Rights Reserved | Algemene voorwaarden | Privacybeleid | Cookiebeleid