Geplaatst op 11/06/2020
Leestijd: 2 minuten

De verhalen achter de logo’s


Bij het ene logo leg je gelijk de link met het bedrijf dat erachter zit en het andere logo is binnen no time weer uit je gedachten verdwenen. Een goed logo kan je maken of breken, want je wilt tenslotte dat je wordt onthouden. Dat je goed over je logo moet nadenken is niets nieuws. Maar sommige logo’s zijn zó goed doordacht, dat hier ‘onbewust’ een verborgen boodschap achter zit, waardoor het logo ineens een veel diepere betekenis krijgt. Kende jij deze verborgen boodschappen van onderstaande logo’s?

Een verborgen beeld en boodschap
Veel bedrijven maken gebruik van een logo met een verborgen beeld die je in eerste instantie misschien niet direct ziet, maar zodra je het weet vergeet je dit logo nooit meer. Denk aan FedEx, tussen de E en de X is een pijl te zien, dat de snelheid van bezorging aangeeft. Zo ook bij Toblerone, waar je een beer in de berg kunt zien. Toblerone is namelijk bedacht in het Zwitserse Bern, waarvan je de letters ook weer terugziet in het woord, en hiervan is de beer het symbool van de stad. Of bij LG, wat net een smiley lijkt, maar in werkelijkheid ook gewoon de letters L en G zijn. En is het je wel eens opgevallen dat er ook een smiley schuilgaat in het logo van Coolblue? Kijk maar eens naar de twee O’s en de U. Hun slogan ‘Alles voor een glimlach’ laten ze ook weer terugzien in hun logo. Een ander voorbeeld is die van het ijsmerk Baskin Robbins. Het beeldmerk bestaat uit een B en een R, waarvan een deel roze is gekleurd. In het roze staat er ‘31’, wat staat voor de 31 verschillende smaken die zij aanbieden, briljant!
Collage 01

Precies wat het bedrijf doet
Er hoeft niet altijd een achterliggende gedachte achter een logo te zitten. Soms is het gewoon heel duidelijk en beeld het logo precies uit wat het bedrijf doet of is. Zoals bij Kölner Zoo: in het logo is heel duidelijk een olifant in het groen te zien, maar de ‘lege’ gedeeltes van de olifant zijn ook dieren. Ook het logo van Beats, het koptelefoonmerk, is niet slechts een ‘b’. De ‘b’ in dit logo heeft namelijk ook de vorm van een koptelefoon. Of het logo van de Tour de France, waarin de R van Tour een fietser voorstelt, het gele bolletje is hier zijn voorwiel.

Collage 02

De kracht van een goed logo
Waar moet je nu op letten bij het ontwikkelen van een sterk logo? Er hoeft echt niet altijd een achterliggende gedachte achter een logo te zitten om te zorgen dat deze ‘goed’ is. Maak het jezelf vooral niet te moeilijk. Een logo moet duidelijk zijn. Dit creëer je door een eenheid te vormen tussen het beeldmerk, het lettertype, kleurgebruik en grafische elementen. Begin met het kiezen van een kleur. Niet zomaar een kleur die jij mooi vindt, maar bedenk ook wat deze kleur voor gevoel met zich mee brengt, wat voor associaties men met deze kleur heeft. Zorg daarnaast ook dat je logo voor alle uitingen gebruikt kan worden én uiteraard dat deze tijdloos is. Door elke keer van logo te veranderen, blijft deze natuurlijk nooit hangen.

Wil je graag advies over een design voor je logo, website of andere uitingen? Neem gerust contact met ons op.


Deel dit artikel

© 2020 Brandpulse.nl All Rights Reserved | Algemene voorwaarden | Cookiebeleid | Privacybeleid