Geplaatst op 11/12/2017
Leestijd: 2 minuten

Veilig online - Facebook lanceert Messenger Kids


Social media: tegenwoordig ontkom je er niet aan. Dat geldt ook voor kinderen. Een groot deel van de dag zijn zij online, tot grote zorg van de ouders. Want hoe zorg je dat je kind veilig gebruik maakt van het internet? Daar heeft Facebook iets op bedacht: Messenger Kids.

Anno 2017 is meer dan de helft van de 10-jarigen al in het bezit van een smartphone. Op 12-jarige leeftijd is dit zelfs 94%. Hoewel ouders het handig vinden dat ze hun kind overal kunnen bereiken, baart het hen ook zorgen. Ze hebben niet in de hand wat hun kind wel of niet te zien krijgt en dat kan link zijn.

Volledige controle
Messenger Kids biedt hier een oplossing voor. De app wordt namelijk beheerd vanaf het account van de ouders. Ouders kiezen zelf met wie hun kinderen mogen chatten. Zo kun je bijvoorbeeld instellen dat dit alleen met opa en oma mag. Op deze manier maken jonge kinderen op een veilige manier kennis met de grote boze webwereld, waarbij je als ouder de volledige controle hebt. Messenger Kids is bovendien gratis, reclamevrij en de informatie van de kinderen zal niet worden gebruikt voor advertenties.


Onnodig?
Dat klinkt als een mooie oplossing, maar er zijn ook veel negatieve reacties. De app is bedoeld voor kinderen van 6 tot 13 en veel ouders vinden het überhaupt onnodig dat zulke jonge kinderen al op social media zitten. Ze zijn bang dat hun kroost op deze manier nog sneller ‘verslaafd’ raakt aan het internet.

Aan de andere kant: 81% van de Amerikaanse ouders zegt dat hun 8-jarige kind tóch al op social media zit. En dit terwijl je volgens een Amerikaanse privacywet 13 jaar oud moet zijn om een profiel te kunnen aanmaken. De kids omzeilen dit door simpelweg te liegen over hun leeftijd. Dan lijkt Messenger Kids toch een betere – en bovendien legale - oplossing.

Kleurrijke filters
Om ook daadwerkelijk de interesse van de jeugd te wekken heeft Messenger Kids een kleurrijk design en functies die vergelijkbaar zijn met die van Snapchat. Zo zijn er filters, stickers en andere mogelijkheden om foto’s op te fleuren, en ook videochatten met geanimeerde filters is mogelijk.

MessengerKids-inArticle

We want more
Wij van Brandpulse zien de voordelen wel in van Messenger Kids. Zelf zijn we internetfanaten, dus waarom zouden we onze kinderen deze lol onthouden? Het hoort nu eenmaal bij deze tijd en het is een fijn idee dat we nu in elk geval wat meer controle hebben. Facebook is nu de eerste die met een kindvriendelijk platform komt maar we hopen dat kanalen als Twitter, Instagram en Snapchat hier een voorbeeld aan nemen.

De app is vooralsnog alleen in de Verenigde Staten beschikbaar en zit nog in de testfase. Wanneer de test goed bevalt wordt de app hoogstwaarschijnlijk ook in Nederland verkrijgbaar.


Deel dit artikel

© 2020 Brandpulse.nl All Rights Reserved | Algemene voorwaarden | Privacybeleid | Cookiebeleid