Geplaatst op 20/12/2017
Leestijd: 4 minuten

Trends waar je in 2018 echt mee aan de slag moet


Een nieuw jaar betekent nog meer dingen om rekening mee te houden. Goed beslagen ten ijs komen is dus essentieel. Vandaar nu een stukje content om je op weg te helpen. Dit zijn de trends waar jij in 2018 mee te maken krijgt.

#1 Vertrouw op AI
Veel websites maken er al gebruik van: chatbots. Maar wanneer chatbots echt het verschil gaan maken is als ze continu blijven leren en – na een tijdje – dus echt overal een antwoord op hebben. Kik van H&M is een goed voorbeeld: dit is een chatbot die meer werkt als een persoonlijke stylist dan als de toch vaak statische bot die we nu nog tegenkomen op websites of in apps. En die eigenlijk meer een voorportaal is voor de klantenservice dan een op zichzelf staande functionaliteit.

Wat Kik zo goed maakt naast een sterk algoritme, is de manier waarop H&M de bot in heeft laten haken op de wensen van gebruikers. Kik stelt namelijk aan de hand van foto’s op social media nieuwe kledingstukken voor aan gebruikers. En wanneer gebruikers hun keuzes keer op keer doorgeven, leert Kik wat er echt bij ze past. Kortom: de chatbot voelt als een persoonlijk assistent die echt weet wat jij wilt en nodig hebt. En dat zoekt een consument continu: een partij die hem snel en gemakkelijk aan de juiste spullen helpt. Nog goedkoop ook, als het even kan.

#2 Word maatjes met machines
Het woord ‘automation’ is niks nieuws, maar automation wordt wel steeds belangrijker. In 2018 gaan we zien dat de mate van verfijning en de breedte van de inzet toe zullen nemen. Dat komt simpelweg omdat het alsmaar belangrijker blijft worden om snel in te spelen op de wensen van klanten. Of zelfs op de aanstaande wensen van klanten. Van slimme marketeers wordt dus verwacht dat ze – door goed gebruik te maken van ‘machine learning’ – voorspellen wat individuele klanten willen.

Dat vereist ook een omslag van bedrijven: consumenten verwachten steeds meer dat je de data die je hebt inzet om informatie aan te bieden die voor hen relevant is. De zoektocht naar de overlap tussen klantwensen en bedrijfsdoelstellingen kan door de juiste data (en weergave ervan) dus steeds beter worden aangegaan. Het opzetten van campagnes verandert daarmee ook: vertrouw je machine om klantprofielen samen te stellen en zorg dat jouw campagne verschillende manieren heeft om daarop in te spelen met dynamische content.

#3 Breng je data samen
Data blijft steeds terugkomen en dat is ook niet gek: dit is de basis voor het begrijpen van je publiek en voor schieten met scherp is nou eenmaal deze bron van informatie. Juist daarom voldoet het ook niet meer om af te gaan op de data van één kanaal. Wat je eigenlijk moet willen is een volledige customer journey in kaart brengen, dus per persoon kijken wat zijn gedragingen zijn op elk kanaal. Daar iets zinnigs over zeggen kun je alleen maar doen door elk contactmoment overal in kaart te brengen.

Wanneer heeft een klant contact met je callcenter? Waar klikt hij op in je e-mail? Wat doet hij op social? En vooral: hoe houden al deze elementen verband met elkaar? Wanneer je daar de vinger achter krijgt, dan kun je heel specifiek inspelen op de wensen van je klant (en ook nog eens je service optimaliseren op het moment dat je bepaalde tendensen tegenkomt). Wanneer je bijvoorbeeld merkt dat een bepaald aankooptraject altijd leidt tot klantenservicecontact, dan dien je daarop in te spelen. Zorg bijvoorbeeld dat een stap opgevolgd of verrijkt wordt met een video die alle onduidelijkheid uit de wereld helpt.

#4 Ga echt meer doen met video
En over video gesproken… het wordt echt tijd om daar meer mee aan de slag te gaan. In 2018 zul je gaan zien dat tekst steeds meer plaats gaat maken voor sterk beeld: korte films die een merk goed over de bühne brengen of bewegende afbeeldingen die de aandacht van de gebruiker trekken. Niet gek ook: zogenaamde ‘motion cues’ trekken veel meer de aandacht van bezoekers dan statische tekstvelden.

Video is niet alleen relevant als middel op zich, maar YouTube wordt ook steeds meer gebruikt als search engine. Wie dus overal op wil vallen, dient ook op YouTube een goed aanbod van content te hebben. En deze video’s natuurlijk te verspreiden op social media, via de eigen website en er misschien zelfs op te wijzen in e-mail-campagnes.

#5 Zorg voor echte influencers
Bij influencers denken veel bedrijven nog steeds aan die bekendheid die met zijn tandpastaglimlach een product aanprijst. Nou… die trend was er zeker maar is inmiddels wel weer overgewaaid. De consument kent het trucje inmiddels en trapt er niet zo snel meer in. Wat dat betreft heeft de ouderwetse influencer nu net zo veel succes als de oude reclamedokter in witte jas die niemand meer gelooft. Nee, de nieuwe influencers zijn jij en ik.

Een gewoon iemand die daadwerkelijk in je product gelooft en er gepassioneerd over kan vertellen, die geloof je. En daarom kunnen bedrijven zulke personen een podium geven; betrek ze in een campagne, stuur ze monsters toe voor hun vrienden, maak een leuk video-item met ze; het kan van alles zijn. Zolang er maar vanaf spat dat het echt is en het herkenbaar is voor je doelgroep. Natuurlijk moet je wel zorgen dat je producten en service op orde zijn, maar wanneer je dan normale mensen bereid vindt om voor jou in te staan… dan heb je er waardevolle bondgenoten bij.


Deel dit artikel

© 2020 Brandpulse.nl All Rights Reserved | Algemene voorwaarden | Privacybeleid | Cookiebeleid