Geplaatst op 06/08/2020
Leestijd: 4 minuten

Tips én handige gratis tooltjes voor efficiënt (thuis)werken


Bill Gates zei ooit: “Ik kies liever voor een lui persoon om een moeilijke klus te klaren, omdat hij of zij de snelste manier zal vinden om dit te doen.” Nu zullen wij je niet gaan aansporen om zo lui mogelijk aan het werk te gaan, maar het is wél handig als je jouw werkdag in elk geval zo efficiënt mogelijk indeelt. Of je nu alweer op kantoor zit of nog steeds vanuit huis werkt, met deze tips en tooltjes ben jij een stuk productiever!

Tips voor een efficiënte werkdag
Heb je een drukke planning, begin dan het liefst zo vroeg mogelijk. In de ochtend zijn de meeste mensen namelijk een stuk productiever. Begin de dag met het doornemen van je mailbox en (werkgerelateerde) social media, en probeer vragen die je snel kunt beantwoorden meteen te behandelen. De rest zet je op je planning of to-do lijst.

Wanneer je aan een (grote) taak gaat beginnen, focus je dan alleen op die taak. Spreek met jezelf een tijdslimiet af, want dat bevordert de focus en het werktempo. Denk bovendien niet na over wat je die dag allemaal nog meer moet doen (stress!) en zet je mailbox en telefoon uit. De constante meldingen zorgen namelijk voor veel afleiding. Want hoewel sommige mensen anders beweren, is er niemand die écht kan multitasken. Even snel tussendoor dat mailtje beantwoorden is dus helemaal niet handig. Bovendien wijst een onderzoek van de universiteit van Californië uit dat het gemiddeld 26 minuten duurt voordat je na een onderbreking weer volledig geconcentreerd in je taak zit. Zonde van de tijd dus en onnodig stressvol. Je kunt beter je mailbox maar eens in de paar uur checken en vervolgens alle nieuwe berichten in één keer afwerken.

Handige digitale tooltjes
Naast bovenstaande tips, zijn er ook talloze handige (gratis!) tooltjes voor je computer of smartphone om je werktempo te bevorderen:

Bitwarden – Wachtwoorden beheren
Veilig en efficiënt: deze software bewaart alles in één overzicht, die gesynchroniseerd kan worden met al je apparaten. Je kunt ook een zakelijk account nemen waardoor je hele team inzicht heeft in de inloggegevens van bijvoorbeeld de social media kanalen die jullie beheren.
Download Bitwarden

Franz - Berichten app
Slack, Messenger, WhatsApp, Telegram, LinkedIn… Hoe meer vensters en tabbladen je open hebt staan, hoe onoverzichtelijker het wordt. Met Franz heb je je binnenkomende berichten allemaal in één overzichtelijke desktop-app.
Download Franz

Cluster – Tabblad manager
Ook je browser tabbladen kun je overzichtelijker maken: met de Chrome-extensie Cluster heb je een handig overzicht van alle tabs die je open hebt staan, kun je alles netjes sorteren en kun je aanvinken welke je wilt sluiten.

Download Cluster

GoFullPage – Screenshot de complete pagina
Een complete e-mailnieuwsbrief of webpagina vastleggen? Met deze Chrome-extensie maak je eenvoudig een screenshot van de hele pagina, inclusief het omlaag scrollen en andere scrollbare elementen. Zo hoef je nooit meer losse stukjes screenshot aan elkaar te plakken.
Download GoFullPage

SlidesGo – Powerpoint templates
Het visueel mooi maken van een PowerPoint is een tijdrovend klusje. Gelukkig download je op deze website eenvoudig de mooiste templates.
Naar SlidesGo

WhatTheFont en Whatfont – Vind het font
Ben je ergens een mooi lettertype tegengekomen? Upload de afbeelding op WhatTheFont.com en de deep learning software identificeert het font of zoekt iets vergelijkbaars. En de WhatFont Chrome-extensie doet iets vergelijkbaars, maar dan met getypte tekst op een webpagina.
Naar WhatTheFont.com
Download WhatFont

Color Picker – Vind de kleur
Exact weten welke kleur iets is? Mac(book)s zijn standaard voorzien van de app Color Picker (of Digitale Kleurmeter). Standaard staat deze app op decimalen maar je kunt ‘m ook instellen op hex-codes. Beweeg je muis over een kleur en druk op CMD-C om de hex-code gelijk te kopiëren. Bij Windows zit dit niet ingebouwd, maar er zijn wel talloze soortgelijke tools beschikbaar.

Mural – Online brainstorm
Brainstormen vanuit huis? Op deze website heb je een digitaal whiteboard waar je gezamenlijk ideeën kunt sparren en zelfs post-its kunt opplakken.
Naar Mural.co

Microsoft To Do – Behoud het overzicht
Minder stress en meer overzicht? Schrijf alles op to-do lijstjes. Bijvoorbeeld met de To Do app van Microsoft. Deze overzichtelijke lijstjes synchroniseer je eenvoudig met al je apparaten én (indien gewenst) met je collega’s.
Download To Do

Hopelijk kun je dankzij bovenstaande tips en tooltjes weer vol goede moed aan de slag! En wil je in je pauze toch even ontspannen, volg Brandpulse dan op Facebook, Instagram en LinkedIn om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws en de leukste artikelen!


Deel dit artikel

© 2021 Brandpulse.nl All Rights Reserved | Algemene voorwaarden | Cookiebeleid | Privacybeleid