Geplaatst op 14/08/2020
Leestijd: 4 minuten

Terug van weggeweest: direct mail


Direct mail – oftewel de ouderwetse, persoonlijk geadresseerde brievenbuspost – lijkt een opkomst te maken in de marketingwereld. Waar komt die nieuwe interesse ineens vandaan en wat zijn de voordelen van direct mail?

In opdracht van PostNL deed MetrixLab onderzoek naar de effectiviteit van direct mail. Hiervoor namen zij vier verschillende generaties onder de loep: babyboomers (60+), generatie X (50 – 59 jaar), de pragmatische generatie (30 – 49 jaar) en de generaties Y en Z ( 18 – 29 jaar). Wat bleek? Bij de generaties waarvan je het ‘t minst zou verwachten bleek direct mail effectiever dan gedacht.

Geen wereld zonder internet
Het gaat hierbij om de generaties Y en Z. Generatie Y is de jongste generatie die zich nog kan herinneren hoe het leven was vóór het internet, maar is er wel mee opgegroeid sinds het prille begin. Daardoor zijn ze al volledig gewend om hun zaakjes online te regelen. Generatie Z daarentegen kan zich überhaupt geen wereld zonder internet voorstellen. Omdat deze generaties zo gewend zijn aan het internet en vaak 24/7 online zijn, wordt vaak gedacht dat, wanneer je jongeren wilt aanspreken, je dit online moet doen. Campagnes via hippe platformen zoals Snapchat en TikTok zouden dé manier zijn om op te vallen.

Een gevoel van exclusiviteit
Maar juist omdat deze generaties al bedolven worden onder online campagnes, is het als marketeer lastig om op te vallen in de massa. Dat is waar direct mail kansen biedt: jongeren zijn namelijk helemaal niet meer gewend om fysieke post te krijgen, waardoor een tastbare brief, folder of brochure er extra uitspringt. Niet zo gek ook, want als je bij jezelf nagaat zal die ene brief je ook langer bijblijven dan de honderden e-mails die je per dag ontvangt. Wel uniek aan de generaties Y en Z is dat 23% aangeeft een direct mail te bewaren – een veel hoger aantal dan bij andere leeftijdsgroepen. Hierdoor blijft jouw merk langer top of mind. Daarnaast, in tegenstelling tot online marketing waarbij je met één druk op de knop tienduizenden mensen kunt bereiken, geeft fysieke post het gevoel van exclusiviteit. Dit heeft als resultaat dat de ontvanger zich na het ontvangen van een direct mail, meer verbonden voelt met het merk.

Je grootste fan
In een steeds veranderende online wereld is deze verbondenheid niet alleen uniek, maar ook nuttig. Zeker bij generatie Z, die over het algemeen niet op zoek is naar een eenmalige transactie, maar liever een langdurige relatie opbouwt met een merk. We beschreven al eerder dat een persoonlijke benadering eraan kan bijdragen dat jouw klanten uitgroeien tot heuse fans. Zulke fans die loyaal zijn, jouw merk blind vertrouwen en je aanprijzen bij familie en vrienden zijn ontzettend waardevol. Natuurlijk is het opbouwen van een fanbase niet in één dag gepiept, maar met een direct mail zet je een stap in de goede richting.

Knippen en plakken
Daarnaast is het vooral ook heel leuk om iets tastbaars in handen te hebben. Dat bleek wel toen Intertoys vorig jaar failliet ging en er op internet lichte paniek uitbrak dat we misschien wel nooit meer een fysieke speelgoedfolder zouden ontvangen. Het had toch iets moois, om zo rond de feestdagen eindeloos door dat grote boek te bladeren en de meest prachtige collages te knutselen met het speelgoed dat je graag wilde hebben. Wekenlang lag het boek binnen handbereik, een droom voor ieder merk. Voor ons nostalgie, maar ook kinderen van de nieuwe generatie – die anno 2020 nog net niet geboren worden met een iPad in de hand – schijnt dit een prachtig tijdverdrijf te zijn. Niet zo gek dus dat Bol.com afgelopen jaar voor het eerst ook een speelgoedboek uitbracht en ook andere bekende ketens als vanouds meededen.

Lage kosten, hoge conversie
Andere voordelen van direct mail is dat je talloze mogelijkheden hebt om je merk te onderscheiden. Waar je bij e-mail vaak nog gebonden bent aan restricties van e-mailclients of bepaalde templates, kun je met post alle kanten op. Daarnaast heb je de mogelijkheid om voorwerpen, folders of relatiegeschenken mee te sturen. En wist je dat direct mail een relatief hoge conversie kent? Veel hoger dan bijvoorbeeld tv- of printreclames, terwijl de kosten relatief laag zijn. Zeker bij de jongere generatie, waarvan 67% aangeeft actie te ondernemen na het ontvangen van een direct mail, zoals het bezoeken van de website (30%), het met anderen praten over de direct mail (21%) of het daadwerkelijk overgaan op aankoop (17%). En voeg je een kortingscode of unieke aanbieding toe, dan wordt deze conversie alleen nog maar hoger. Kortom: een direct mail toevoegen aan je marketingmix is het proberen waard!

Wil je zelf aan de slag met direct mail of kun je sowieso wel wat hulp gebruiken met het inrichten van jouw campagnes? Brandpulse helpt je graag! Neem vrijblijvend contact met ons op en wie weet spreken we elkaar binnenkort.


Deel dit artikel

© 2021 Brandpulse.nl All Rights Reserved | Algemene voorwaarden | Cookiebeleid | Privacybeleid