Geplaatst op 15/10/2020
Leestijd: 4 minuten

Zo stel jij een ijzersterke socialmediastrategie op


Een goede socialmediastrategie is een must. Veel bedrijven beginnen lukraak, zonder enig plan erachter. Hierbij zal je dan ook vaak zien dat het uiteindelijk een beetje een rommeltje wordt. En dat wil je natuurlijk voorkomen! Wij hebben een aantal duidelijke stappen opgesteld, waarmee jij uiteindelijk tot een ijzersterke socialmediastrategie komt en je klaar bent voor de digitale wereld.

Waarom een socialmediastrategie?
Een socialmediastrategie kan je helpen om duidelijk voor ogen te krijgen hoe de socialkanalen van jouw bedrijf eruit gaan zien, wat jullie huisstijl is (en hoe je binnen deze huisstijl blijft) en natuurlijk welke doelgroep(en) je wilt bereiken. Een socialmediastrategie dwingt je hierover na te denken en geeft je uiteindelijk structuur voor de langere termijn.

Stap 1: Wat is je doelstelling?
Voordat je begint, is het belangrijk dat je goed voor ogen hebt wat je wilt overbrengen. Wanneer dit duidelijk is, kun je gaan kijken wat je wilt bereiken met social media. Is dit vooral een fun platform of wil je bijvoorbeeld kennis en informatie delen? Of wellicht wil je de verschillende platformen op een andere manier gebruiken. Doelstellingen zorgen voor een belangrijke basis en eenzelfde strategie binnen het hele bedrijf. Een goede manier om je doelstelling te omschrijven is op de SMART manier: Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden. Kijk regelmatig terug naar deze doelstelling, zodat je deze kunt bijsturen indien nodig.

Stap 2: Welke doelgroep wil je bereiken?
Zoals we hierboven al benoemden, kan het zo zijn dat je verschillende boodschappen hebt voor de verschillende platformen. En soms is dit ook nodig. Gebruikers van LinkedIn hebben vaak een ander ‘doel’ dan gebruikers van Instagram. Breng voor elk platform in beeld wie je doelgroep is. Dit kun je bijvoorbeeld doen door een persona te maken. Dit is een gedetailleerde beschrijving van je ideale klant. Natuurlijk is elk persoon anders, maar je kunt wel de belangrijkste kenmerken op een rijtje zetten. Binnen welke leeftijdsgroep valt je doelgroep? Waar liggen hun interesses? Wat is hun opleidingsniveau? En waar bevinden zij zich?

Stap 3: Wat voor content ga je plaatsen?
In deze stap ga je bepalen wat voor soort content je op welk kanaal gaat plaatsen. Zorg dat deze content aansluit op de doelgroep en persona’s die je in de vorige stap hebt bepaald. Waar worden jouw volgers blij van? In wat voor soort content zijn zij geïnteresseerd? De vertaling van jouw missie naar social media doe je via het HHH-model, wat staat voor Hero, Hub, Hygiene.

HHH-model

Bovenstaand model geeft de frequentie weer van de verschillende soorten content, verdeeld over een jaar. Hygiene content is content die dagelijks geplaatst kan worden, gecreëerd voor jouw hoofddoelgroep. Het vormt de basis van jouw content. Hub content heeft een duidelijk ritme en wordt op een herkenbare frequentie geplaatst. Denk bijvoorbeeld aan een blog dat altijd op maandag om 09:00 uur online komt. Bij Hero content moet je denken aan grotere campagnes die flink veel aandacht gaan pakken. Met Hero content bereik je, een paar keer per jaar, effectief jouw doelgroep. Het speelt in op de emoties en heeft als doel mensen te overtuigen van jouw boodschap.

Stap 4: Bepaal wanneer je wat gaat plaatsen
Hierboven kon je al lezen hoe een goede globale planning voor social media eruitziet. Nu is het tijd om hier verdere invulling aan te geven. Onderzoek wanneer jouw volgers online zijn en wat de beste tijd is om een post te plaatsen. Je kunt hier veel over vinden op internet, of analyseer de statistieken op Facebook en/of Instagram of Google Analytics. En onthoud, meer is niet altijd beter. Je kunt beter wat minder (maar kwalitatief wel hele goede) posts plaatsen op de juiste tijd dan heel veel ‘net niet’ posts. Maak hiervoor een duidelijke contentplanning, waarin precies terug te vinden is op welke dagen en welke tijden wat geplaatst gaat worden.

Stap 5: Budget
Reserveer advertentiebudget, om te zorgen dat de betrokkenheid en het bereik wordt vergroot. Want niets is zo vervelend dan wanneer je steengoede content creëert, maar praktisch onvindbaar bent. Bepaal hoeveel budget je hiervoor wilt reserveren en verdeel dit over die content die jij een extra boost wil geven.

Stap 6: Uitvoeren en meten
Wanneer je alles duidelijk op papier hebt en de hele organisatie hierin hebt meegenomen, is het tijd om het uit te gaan voeren! Ga aan de slag aan de hand van je contentplanning en houd de resultaten scherp in de gaten, zodat je een steeds beter inzicht in de doelgroep krijgt. Blijf actueel door continu bij te schaven op basis van de actualiteit. Op deze manier zal jouw content beetje bij beetje steeds verder groeien. Met een goede socialmediastrategie creëer je het juiste ritme in je planning en een optimale verbondenheid met je klanten. Laat die tienduizenden volgers maar komen!

Wil je graag hulp bij het opstellen (en uitvoeren) van jouw socialmediastrategie? Wij staan voor je klaar! Neem gerust contact met ons op.


Deel dit artikel

© 2021 Brandpulse.nl All Rights Reserved | Algemene voorwaarden | Cookiebeleid | Privacybeleid