Geplaatst op 11/01/2018
Leestijd: 2 minuten

Social media: waar voor wie?

Zó bereik je de juiste doelgroep.


Wanneer je een marketingplan maakt voor je bedrijf, denk je al snel aan social media. Maar anno 2017 zijn er zoveel opties, dat het lastig is om een keuze te maken. Moet je met je bedrijf naar Facebook? Twitter? Instagram? Of misschien zelfs allemaal. Wij helpen je op weg.

Ieder social platform is anders. En heeft daarmee ook een andere doelgroep.

Facebook Facebook is veruit het meest gebruikte sociale netwerk ter wereld. Ook in Nederland is Facebook – met 9,5 miljoen gebruikers - het populairst. De meeste gebruikers zijn tussen de 20 en 39 jaar oud, maar ook tieners en ouderen zijn actief. Dit maakt Facebook ideaal om vrijwel elke doelgroep te bereiken. Dat is nogal wat. Gelukkig maakt Facebook het kinderspel om een specifieke groep te targeten. Dit kan op basis van leeftijd, geslacht, demografie, functies en zelfs persoonlijke interesses. Zo bereiken je ads precies de juiste mensen.

YouTube Iedereen kijkt weleens video’s via YouTube. Naast eigen video’s uploaden is er ook de mogelijkheid tot adverteren. Ook hier kun je een zeer specifieke groep targeten. Wist je dat YouTube - alleen al op mobiel - dagelijks meer kijkers heeft dan welke tv-aanbieder dan ook? Dit maakt het voor bedrijven dus interessant om commercials niet meer op tv, maar alleen op YouTube uit te zenden. En het is nog een stuk goedkoper ook.

Instagram Voor een jongere doelgroep is Instagram de place to be. Vooral onderwerpen als mode, sport, reizen en eten zijn populair. Maar het gaat er eigenlijk vooral om dat de content visueel aantrekkelijk is. Dat maakt Instagram geschikt voor creatievelingen. En zelfs als bedrijf dat niets met de populaire onderwerpen te maken heeft, kun je er prima terecht. Kijk bijvoorbeeld naar het account van Bugaboo. In feite zijn het gewoon kinderwagens, maar door ze als fashion- of reisaccessoire te presenteren wordt het zeer Instagram-waardig. Dat kan jouw merk ook! Kwestie van een beetje out of the box denken.

Snapchat Snapchat heeft de afgelopen jaren een gigantische opmars gemaakt. Onder volwassenen is het misschien wat minder populair, maar onder tieners des te meer. Driekwart van de Nederlandse tieners (12-19 jaar) maakt gebruik van de app. Dat maakt Snapchat een ideaal platform om een jonge doelgroep – en zelfs kinderen - te bereiken. Sinds mei 2017 zijn Snapchat ads ook in Nederland beschikbaar, wat marketeers een hoop nieuwe mogelijkheden geeft. Via de Ad Manager kun je je richten op lifestyle, demografie, locatie en devices. Alleen al onder lifestyle staan zo’n 60 interesses waar je uit kunt kiezen. Zo richt je je eenvoudig op een zeer specifieke doelgroep.

LinkedIn Een zakelijke en meer volwassen doelgroep vind je op LinkedIn. Dit is op Facebook na zelfs het meest gebruikte sociale platform in Nederland. Handig om te netwerken, te adverteren, en kennis te delen. Kies voor onderwerpen waar je doelgroep echt iets aan heeft en iets van kan leren. Jij bent immers de expert!

Twitter is de laatste jaren wat in populariteit afgenomen, maar dat neemt niet weg dat het nog steeds één van de meest actuele nieuwsbronnen is. Belangrijke gebeurtenissen zijn er vrijwel live te volgen. Kijk bijvoorbeeld naar de rol van Twitter tijdens de Amerikaanse verkiezingen. Maar ook voor betrokkenheid en persoonlijk contact is Twitter erg handig. Het is niet voor niets een veelgebruikt webcare-kanaal. Perfect dus als je een band wilt opbouwen met je klanten.

Voor het beste resultaat gebruik je een mix van meerdere kanalen. Welke dat worden is afhankelijk van wie je wilt bereiken. Richt je je op een breed publiek, of wil je een kleine specifieke groep bereiken? De keuze is aan jou!


Deel dit artikel

© 2020 Brandpulse.nl All Rights Reserved | Algemene voorwaarden | Privacybeleid | Cookiebeleid