Geplaatst op 28/08/2017

Samsung & het recept voor een gouden comeback


Wat doe je als een van jouw producten slecht in het nieuws is geweest? Juist, dan kijk je eens goed naar je marketingbudget en zet je alle zeilen bij om je imago op te vijzelen. Zo ook Samsung die na het gedoe rondom de Galaxy Note 7 terugsloegen met een nieuwe set kwalitatieve commercials. Wat kunnen we hiervan leren?

Damage control
Even terug naar oktober 2016, toen Samsung bekendmaakte dat ze de productie van de Galaxy Note 7 definitief stopzetten. Goede zet nadat sommige exemplaren spontaan ontbrandden of explodeerden. Maar ook een pijnlijke: de terugroepactie kostte Samsung ruim 15 miljard euro. En daarmee was het gezichtsverlies natuurlijk alsnog niet verholpen, hoewel het de enige actie was die verdere schade kon voorkomen.

En daarmee stopte het de hand in eigen boezem steken niet. Wie het YouTube-kanaal van de Koreaanse elektronicafabrikant bezoekt vindt daar filmpjes die duidelijk laten zien waar de fouten in de Galaxy Note 7 zaten. Om vervolgens te laten zien dat Samsung dit falen erg serieus nam en het als uitgangspunt nam voor het vervolg. Het is niet zozeer een draai geven aan de gebeurtenissen, maar wel er slim mee omgaan.

De hort op
Om deze boodschap kracht bij te zetten, kwam Samsung met een commercial die het uitgebreide testproces liet zien. De titel is veelzeggend: ‘Quality assurance at Samsung’. Een telefoon wordt op de grond gegooid, verdronken, in de oven gestopt en gebogen tot de kijker nog maar één conclusie kan trekken: Samsung test zijn producten goed, zodat ik niet bang hoef te zijn voor een toestel dat snel kapot gaat. En misschien: Samsung heeft z’n lesje geleerd.

En om die boodschap nog meer kracht bij te zetten, besluit Samsung de reclame met ‘Innovation is our legacy. Quality is our priority.’ Vooral de tweede zin wordt onderstreept door de reclame en – zoals in de vorige alinea besproken – is dat ook het verhaal dat in beeld verteld wordt. Het innovatieve blijft wat achter, maar past natuurlijk bij het mission statement van Samsung. Dus dit moest genoemd worden, ook al lag de prioriteit bij het herstellen van het vertrouwen van het publiek in de kwaliteit van Samsung.

Blik op de toekomst
Daarmee is de eerste stap gezet: voordat Samsung het vizier op de toekomst kon richten en ook maar iets kon verkondigen over een nieuw product, moest de schade gerepareerd zijn. Nu de producent daaraan gedaan had wat hij kon doen, was het tijd voor het onderstrepen van innovatie. Om weer meer te inspireren en speelser te zijn. En de commercial die bij die fase hoorde, die stelde niet teleur.

Het is een simpele reclame die draait om één idee: ‘We make what can’t be made. So you can do what can’t be done.’ Gevolgd door #DoWhatYouCant. Kortom: Samsung is de innovator die jou in staat stelt boven jezelf uit te stijgen. En dat idee wordt prachtig vertolkt door de struisvogel uit de reclame die leert vliegen (aan de hand van een Samsung-telefoon en VR-headset, natuurlijk). De huidige ‘The New Normal’-reclame borduurt prachtig voort op dit idee: ‘One generation’s impossible is the next one’s normal.’ prijkt er aan het eind van de commercial. Een sterk staaltje storytelling.

Verdict
Samsung wist een pr-nachtmerrie om te buigen naar een manier om hun kernwaarden te vernieuwen en te onderstrepen. Met een slimme tweetrapsraket: eerst de basis op orde brengen, en dan vooruitkijken met commercials die de ambitie en frisheid van het merk onderstrepen. Knap werk.


Deel dit artikel

© 2019 Brandpulse.nl All Rights Reserved | Algemene voorwaarden | Cookiebeleid | Privacybeleid