Geplaatst op 24/05/2018
Leestijd: 4 minuten

Samen met je huisdier een chip laten implanteren: zou jij het doen?


Jezelf laten chippen zoals je huisdier ook wordt gechipt, om je dagelijkse koffie af te rekenen, je auto te starten of om te reizen met het openbaar vervoer. Het klinkt voor de gemiddelde consument nog vrij onrealistisch. Maar vergeet niet dat we 20 jaar geleden over het internet minstens even sceptisch waren. En dat is inmiddels niet meer uit ons leven weg te denken. Diverse deskundigen denken dan ook dat de menselijke chip een soortgelijke opkomst zal maken en dat over minder dan 7 jaar iedereen gechipt zal zijn. Denk jij dat je overstag gaat?

Sesam, open u
De toepassing van de chip in het menselijk lichaam, welke onderhuids in je hand wordt geplaatst, komt niet geheel uit de lucht gevallen. Om en nabij 2014 kregen we er al lucht van en vanaf 2015 gingen de eerste Amerikanen overstag. Een technologiebedrijf in de Amerikaanse staat Wisconsin was het eerste Amerikaanse bedrijf die haar werknemers de kans bood om een microchip in te brengen. Met deze chip konden de werknemers betalen voor hun lunch in de kantine, deuren openen, inloggen op computers en het kopieerapparaat gebruiken (2017, nieuwsblad.be). Ook in Zweden werden er werknemers van bedrijven in een nieuw Zweeds kantoorgebouw gechipt. De chip kon gebruikt worden als alternatief voor een toegangspas. Ook konden ze met deze chip wachtwoorden opslaan, reizen met het openbaar vervoer en kon deze gebruikt worden als betaalmiddel (2015, Volkskrant). En de belangstelling voor dit soort chips wordt alsmaar groter…

Een korte pijnscheut
Wereldwijd hebben zo'n 10.000 mensen al een chip laten implanteren. Ook steeds meer Nederlanders lopen hiermee rond. Maar hoe werkt dat dan precies? Het is eigenlijk heel simpel. De plaatsing van de chip is vergelijkbaar met een injectie. De chip, welke het formaat van een rijstkorrel heeft, wordt tussen de duim en wijsvinger geplaatst. 'Je voelt een korte pijnscheut, daarna krijg je een pleister op je hand en het is voorbij', aldus BBC-journalist Rory Cellan-Jones, die de proef op de som nam.

NFC in je hand, net zoals je ov-chipkaart
De kleine chips worden gebruikt met identificatie door radiogolven (RFID), om er vervolgens deuren mee te openen of de kopieermachine mee te gebruiken. Deze radiogolven zijn vergelijkbaar met de NFC (Near Field Communication) techniek, zoals die in een ov- chipkaart en een bankpas zit. Daarnaast kan er van alles worden opgeslagen, over bijvoorbeeld je leefgewoontes: wat je waar koopt, waar je bent, hoe laat je er bent, et cetera.

Levensreddend of levensbedreigend?
Geen pinpas op zak, dus geen mogelijkheid dat je hem verliest en iemand er fraude mee kan plegen. Wellicht de veiligste manier om geld bij je te houden. Zo houdt de chip ook je medische gegevens bij, zoals je bloedgroep en eventuele ziektes zoals diabetes of Alzheimer. Oftewel, de chip is in staat om levens te redden bij een medisch ongeval. Dit klinkt toch als muziek in de oren? Nou niet voor iedereen. Deze technologie brengt namelijk allerlei ethische, juridische en politieke discussies met zich mee. Zo publiceerde de raad voor ethische en justitiële zaken van de American Medical Association in 2007 een rapport waarin stond geschreven dat geïmplanteerde chips een bedreiging vormen voor de privacy van mensen. Er is namelijk geen zekerheid dat de informatie op de chip beschermd wordt op basis van de Privacywetgeving. Dit zou voor ons ook de grootste reden zijn om af te zien van de microchip. Plus, er zijn gezondheidsrisico's aan de chip verbonden. Een patiënt zou bijvoorbeeld afstotingsreacties tegen de chip kunnen krijgen, of een allergische reactie. En zo zullen er nog genoeg andere tegenredenen zijn om deze chip te implanteren. Dit is niet te voorkomen.

Toekomst
De microchip zal ook zeker niet het eindstation zijn wat betreft de technologie. Mensen zullen altijd de grens opzoeken, dat zit in onze natuurlijke aard. Zeker als het gaat om gemak. Zo gaat bij heel veel bedrijven tegenwoordig de voorkeur uit naar elektrisch of contactloos betalen in plaats van contant. Sterker nog: bij de meeste vervoersbedrijven is contant betalen afgeschaft. Maar in hoeverre zal het verhaal rondom de chip door gaan zetten? Diverse deskundigen voorspellen dat deze toepassing over minder dan 7 jaar door iedereen gebruikt wordt. In Amerika en Zweden wordt het nu al steeds populairder. Dus, wie weet zetten wij binnenkort onze koffie met een chip in onze hand of openen wij hiermee onze kantoordeuren.

Out of order
De eindeloze mogelijkheden die de microchip zou kunnen bieden klinken ons zeker niet verkeerd. Sterker nog, het zal de chaoten enigszins structuur bijbrengen. Dergelijke opmerkingen als 'heb jij mijn autosleutels gezien?', 'wil jij mijn printer installeren want hij werkt niet' of 'ik dacht dat ik mijn ov in mijn portemonnee had gestopt' zullen in ieder geval drastisch afnemen. Zolang we zelf kunnen bepalen welke informatie we kunnen delen, zijn we zeker voorstanders.

Natuurlijk zijn er nog steeds genoeg haken en ogen. Want de grootste drempel vormt toch wel dat deze technologie hackgevoelig is. Elke technologie is tenslotte te manipuleren. Daarbij zijn wij ook wel benieuwd wat er met de chip gebeurt als hij tijdelijk buiten gebruik is. Het zou toch vervelend zijn als je nét de auto gevuld hebt met benzine en je chip ineens omslaat naar 'buiten gebruik'. Is toch vervelend, zo langs de weg. Ook is het de vraag of deze microchip voldoende AVG-proof is. De toekomst zal het ons leren: de chip staat tot op heden nog redelijk in de kinderschoenen en er zullen nog vele ontwikkelingen volgen. Wellicht gaan wij tegen die tijd overstag, maar tot die tijd blijven we lekker met onze pinpas betalen.


Deel dit artikel

© 2020 Brandpulse.nl All Rights Reserved | Algemene voorwaarden | Privacybeleid | Cookiebeleid