Geplaatst op 23/10/2017
Leestijd: 3 minuten

Ruud Heijenga - merkman, auteur, veranderkracht


Ons Robbert en Brandfriend-opperbaas Ruud Heijenga go way back. Ze kennen elkaar al 15 jaar (!) en hebben door de jaren heen veel samengewerkt, bij en voor allerlei bedrijven. Ook niet gek dus dat Ruud een rol speelde bij de re-branding van Brandpulse.

Matten met helden
Zoals al te lezen was in onze eerste nieuwsupdate, was er vóór onze re-branding nog wel wat werk te verzetten als het om ons verhaal ging. Maar dat verhaal was niet alles: we vonden dat het podium voor dat verhaal unieker en speelser moest zijn. Meer zoals de mensen die bij Brandpulse werken. Want die gezellige, no-nonsense uitstraling (al zeggen we het zelf) zag je niet af aan de oude website: die was wat saai en corporate, met bakken jargon.

Dus haakten we Ruud aan, merkspecialist pur sang en semi-outsider met frisse blik. Ruud kwam Brandpulse helpen met de ontwikkeling van het merk. Waar moest het heen? Wat paste bij het team en hun manier van zakendoen? In een aantal (inter-) actieve sessies trok Ruud alles uit de kast om daar de vinger achter te krijgen. Iedereen bij Brandpulse kwam aan de hand van een kaartspel achter zijn sterke en zwakke punten. En op een mat koos iedereen op basis van kwaliteiten en voorkeuren het archetype uit dat bij hem of haar paste.

Promotiefilm voor Ruuds Walk & Talk in Londen via Brandfriend op Vimeo.

Van gevoel naar aanpak
‘Het was mij snel duidelijk dat Brandpulse een sidekick-rol ambieerde,’ vertelt Ruud. ‘Robbert en zijn collega’s willen klanten in hun kracht zetten. De spotlight zoeken ze daarbij niet zelf; het gaat om resultaat boeken voor een opdrachtgever.’ Post-its plakken volgens het merkprisma van Franse merkprofessor J.N. Kapferer leverde daarna nog meer inzichten op. ‘Dat merkprisma bestaat uit zes aspecten die samenkomen om een merkhart te vormen. Bij elk aspect plakt elk teamlid wat op. En al die input komt vervolgens samen in de waarden van het bedrijf.’

Thijs verzamelde al die input en vertaalde de post-its door naar zes onderbouwde merkwaarden, één merkbelofte, drie tone-of-voice-waarden en een nieuwe pay-off. ‘De vertaalslag van het interne merkhart naar een praktische en publieksgerichte aanpak volgde eigenlijk erg rap,’ vertelt Ruud. ‘Je merkte aan alles dat het team gewoon snel die nieuwe identiteit wilde aannemen.’ Voor design gold hetzelfde: freelancer en Brandpulse-bekende Veronic Arnts maakte een begin met het nieuwe visual design, voordat onze eigen Fleur het roer overnam.

Los én hecht
‘Dat valt mij op aan Brandpulse: ze staan altijd open voor een kritische kijk en iemand die met ze spart,’ zegt Ruud. ‘Zelfs met alle disciplines die ze in huis hebben, is er altijd die honger naar verbetering. Ze zijn niet snel tevreden, of ze nou voor een ander of voor zichzelf bezig zijn.’ Overigens geldt dat voor Ruud ook: met zo veel merkkennis in huis is Ruud iemand die bij elke stap die je zet wel een vraag stelt. Niet om moeilijk te doen, maar om voor een zo goed mogelijk resultaat te zorgen.

Niet gek ook dat wij Ruud nog weleens aanhaken voor projecten. Thijs: ‘Ruud is een pragmatische academicus die over merk kan denken als geen ander. Daarom heeft hij ook veel mooie klanten in zijn portfolio. Ruud weet altijd met goede inzichten en kritische vragen te komen, wat altijd leidt tot een sterk of verbeterd merk dat écht leeft. Ook werk ik graag met hem samen omdat twee merkspecialisten altijd meer zien dan één merkspecialist. En je kunt dan lekker sparren; wanneer Ruud en ik samenwerken versterken we elkaar.’

Verhalen om niet te verdwalen

Required reading
Het kon dan eigenlijk ook niet anders dan Ruud vanuit zijn expertise en marketingachtergrond een paar boeken had geschreven. Strategisch merkenmanagement gaat over het belang van merken en hoe organisaties deze op een goede manier kunnen beheren. Verhalen om niet te verdwalen zoomt daar nog verder op in en behandelt de reis van merkorganisaties, waarbij er naast theorie ook vooral veel ruimte is voor praktijk: aansprekende cases van merken die het echt goed begrepen hebben.

Ruud: ‘Door de jaren heen ben ik met zo veel organisaties in aanraking gekomen en heb ik zo veel verhalen gehoord dat ik er eigenlijk wel over moest schrijven. Daarbij heb ik het geluk gehad dat ik altijd met goede coauteurs en vrienden heb samengewerkt om tot een eindresultaat te komen waar we trots op waren. Nog steeds geef ik boeken aan klanten; dat is zo veel aansprekender dan een visitekaartje.’

Meer weten over Ruud of Brandfriend? Bekijk dan Ruuds LinkedIn.


Deel dit artikel

© 2020 Brandpulse.nl All Rights Reserved | Algemene voorwaarden | Privacybeleid | Cookiebeleid