Geplaatst op 04/04/2019
Leestijd: 3 minuten

Politieke partijen vechten verhitte campagnestrijd uit op social media


Op 20 maart ging Nederland naar de stembus voor de vierjaarlijkse Provinciale Statenverkiezingen. Voor ons de aanleiding om eens een blik te werpen op politieke campagnes en wat marketeers hiervan kunnen leren.

Allemaal naar de stembus
Dat is waar politieke partijen op hopen in verkiezingstijd. Om zoveel mogelijk stemmen voor zich te winnen, wordt flink campagne gevoerd. Dat gaat er niet altijd even vriendelijk aan toe. Kijk maar naar Amerika.

‘Make America Great Again’
Het was de slogan van Donald Trump in aanloop naar de presidentsverkiezingen in 2016. Zijn opponent Hillary Clinton ging voor het verbroederende ‘Stronger Together’. Het is een belangrijk onderdeel van een goede campagne, zo’n slogan. Een goede slagzin gaat leven en stemt tot nadenken. Het is de kortst mogelijke versie van je verkoopverhaal.

We blijven nog even bij Amerika. Want er zou sprake zijn van Russische inmenging bij de verkiezingen in 2016. Rusland zou veelvuldig teksten, foto’s en video’s op Facebook hebben geplaatst om kiezers ervan te overtuigen om op Donald Trump te stemmen. Speciaal aanklager Robert Mueller vond hiervoor geen bewijs. Zijn onderzoeksrapport was nog maar net klaar toen de Republikeinen kwamen met een [samenvatting](https://judiciary.house.gov/sites/democrats.judiciary.house.gov/files/documents/AG March 24 2019 Letter to House and Senate Judiciary Committees.pdf) ervan én een reeks media-uitingen. Toeval of toch niet?

In aanloop naar zijn herverkiezingscampagne in 2020 zet president Trump vol in op Facebook. Alleen al in het afgelopen kwartaal spendeerde hij 3,5 miljoen dollar aan Facebook-advertenties. Zijn nieuwe slogan: Keep America Great Again’.

Advertentiebibliotheek
Eerder publiceerde Facebook haar advertentiebibliotheek in de Verenigde Staten. Maar sinds vorige week kan ook heel Europa deze online raadplegen. Gebruikers vinden hier een overzicht van politieke advertenties. Wel zo transparant, vonden de beleidsmakers van de Europese Unie.

Microtargeting
Zo extravagant als de Amerikanen zijn, zo bescheiden zijn wij Nederlanders. Ook als het gaat om politiek campagnevoeren. De weg naar social media is gevonden, de toon minder hysterisch. Het doel is de potentiële kiezer gericht te benaderen, om hen zo persoonlijke boodschappen te kunnen sturen. Dit wordt ook wel ‘microtargeting’ genoemd.

Politieke leiders in beeld
Letterlijk. Want bijna iedere partij maakte, in aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen, een videoboodschap. Marketingfacts verzamelde ze allemaal en concludeerde: veel sfeer, weinig inhoud. Het bleef beperkt tot wat kreten zoals ‘klimaat’, ‘Europa’ en ‘zorg’. Meestal bloedserieus, zoals politiek ook bedoeld is. Het CDA koos een andere insteek. In hun video riep partijleider Sybrand Buma zijn kiezers op eens wat vaker ‘goedemorgen’ tegen elkaar te zeggen. Niet iedereen is enthousiast. “De emotie mist en de energie ontbreekt”, zegt hoogleraar Gedragsverandering Rick van Baaren.

Data is essentieel
Voor een goede politieke campagne is data van essentieel belang. Niet voor niets heeft de data-analist zijn intrede gedaan in menig campagneteam. Hij bouwt gedetailleerde kiezersprofielen op en zoekt naar antwoorden op vragen als: Wie stemt op ons en wie niet? Waardoor komt dat? Waar vinden we onze kiezers? De antwoorden op deze vragen worden gebruikt voor het genereren van advertenties op social media. Politiek campagnevoeren is pure marketing, zo lijkt het.

Wat marketeers kunnen leren van politieke campagnes
We delen enkele tips met je. 1) Breng focus aan door te kiezen voor één helder en relevant thema. Polarisatie is een veelvoorkomend thema in politieke campagnes. Gaat het dit keer over het klimaat, de toekomst van onze kinderen of Europa? 2) Zorg ook dat jouw taalniveau aansluit bij het niveau van je doelgroep. Een flinke mismatch zou zelfs de reden zijn voor het onverwachte verlies van Hillary Clinton in 2016. Dat concludeerde PR-goeroe Christine Perkett. Zo’n 80% van de mensen begrijpt taalniveau B1. Maak het niet té complex, is het advies. 3) Besteed aandacht aan het individu en spreek mensen persoonlijk aan. Politieke leiders trekken, vooral in campagnetijd, vaak de binnensteden in. Als marketeer heb je die luxe vaak niet. Maar ook jij kunt je doelgroep persoonlijk aanspreken. Dat doe je door je boodschappen te personaliseren. Meer tips? Die lees je hier.

Heb je behoefte aan een scherpe blik en een creatief brein om jouw volgende (online) campagne tot een succes te maken? We gaan graag met je in gesprek.


Deel dit artikel

© 2020 Brandpulse.nl All Rights Reserved | Algemene voorwaarden | Privacybeleid | Cookiebeleid