Geplaatst op 06/12/2018
Leestijd: 3 minuten

Picnic: ons favoriete online merk van 2018

Marketing Pulse | Van oud naar nieuw


Het jaar zit er weer bijna op, dus is het tijd voor een terugblik. Het was een jaar van vele nieuwe hypes. Nederland was massaal bezig met de AVG, tv kijken werd weer hip dankzij de Luizenmoeder en iedere middelbare scholier speelde ineens Fortnite. Maar wij van Brandpulse zijn natuurlijk vooral geïnteresseerd in de online marketingwereld. Wat speelde er het afgelopen jaar op het internet? Welke bedrijf heeft zichzelf nou écht op de online kaart gezet? Dit is ons favoriete upcoming merk van 2018!

Het ging goed met de Nederlandes bedrijven. Zo liggen de gezonde Magioni pizza’s ineens overal in de schappen – zelfs over de grens! –, haalde het Amsterdamse ticketplatform Tiqets 20 miljoen groeikapitaal op om de Aziatische markt te kunnen gaan veroveren en ook reisorganisatie Srprs.me breidt in rap tempo uit naar het buitenland. Maar er is één merk dat er voor ons uitspringt. De snelst groeiende supermarkt ter wereld: Picnic.

Online boodschappen bestellen en laten thuisbezorgen is niets nieuws. Albert Heijn doet het al jaren en ook Jumbo biedt deze service met succes aan. Hoe werd een nieuweling als Picnic nog zichtbaar tussen deze grote spelers?

Gezellig Picnicen
Voor succes moet je niet béter willen zijn dan je concurrent, maar ánders. Dus kwam er drie jaar geleden een uniek concept: Picnic de allereerste app-only supermarkt. Toen bezorgden ze alleen nog in Amersfoort, maar nieuwe steden als Den Haag, Utrecht, Eindhoven en Amsterdam werden in recordtempo aan het lijstje toegevoegd. Reed Picnic vorig jaar nog met 100 bezorgautootjes, anno 2018 zijn dat er al 650. De groei gaat hard. Zo hard, dat er momenteel zo’n 75.000 klanten op de wachtlijst staan. Je kan wel stellen dat Picnic zichzelf dit jaar, letterlijk, op de kaart heeft gezet.

Wat deze digitale supermarkt dan zo uniek maakt? Vooral de laagdrempeligheid. Dat zit ‘m in een gebruiksvriendelijke app, waarmee bestellen altijd en overal kan, maar ook in de prijzen. Doordat Picnic geen fysieke winkels heeft zijn de kosten laag. Bezorging wordt gedaan met elektrische autootjes. Milieuvriendelijk én goed voor de portemonnee, waardoor er nooit bezorgkosten gerekend hoeven worden. En dat is natuurlijk weer een extra trigger.

Van de melkboer
Daarnaast heeft Picnic een erg persoonlijke aanpak. De keten begon als een klein bedrijfje, geïnspireerd op de melkboer die vroeger aan huis kwam en met iedereen een praatje maakte. Dit vertrouwde gevoel hebben ze, ondanks de enorme groei, weten vast te houden. Dat begint al als je voor het eerst inlogt op de app. Is het druk, dan kom je op een wachtlijst. Dat lijkt misschien niet vriendelijk, want Picnic had er ook voor kunnen kiezen om gewoon iedere klant aan te nemen. “Maar dan kunnen we niet garanderen dat we de volgende dag bezorgen. Zo’n slechte ervaring willen we niet bieden.” Vertelt Picnic-baas Michiel Muller.

Klanten op de wachtlijst worden bovendien beloond met leuke cadeautjes. Ook in de online communicatie zie je deze persoonlijke aanpak terug door speelse illustraties, persoonlijke video’s van de bezorgers en een vlotte schrijfstijl met hier en daar een smiley :) Zo voelt het bijna alsof je met vrienden praat.

Retourpakketjes
Qua service is Picnic meer dan alleen een bezorgdienst. De klantenservice reageert uitzonderlijk snel en is op vele manieren te bereiken. Is je bezorger onderweg, dan kun je hem op de voet volgen, tot op 10 minuten nauwkeurig. Moet je toch ineens weg of is er iets mis, dan kun je bellen, Facebook’en, Twitteren of zelfs gewoon Whatsappen! Lege flessen worden – net als bij de melkboer – voor je meegenomen en sinds kort nemen de bezorgers ook pakketjes mee. Zo hoef je zelf niet meer de deur uit om je bestelling van Coolblue, Zalando, bol.com of welke winkel dan ook te retourneren. “We nemen zelfs bestellingen mee die via Marktplaats zijn gedaan. Het gaat om veel pakketjes die nu met een dieselbus worden opgehaald en straks gewoon met ons elektrische wagentje mee kunnen. Dit speelt ook in op de wens van gemeenten om dieselbusjes uit de wijken te weren.” Zegt Muller.

In alles wat Picnic doet staat de klant centraal. De simpele, gebruiksvriendelijke app is een uitkomst in deze drukke tijden. Tel daar een vleug duurzaamheid bij op en je hebt een nummer één hit in 2018! Het is dan ook niet voor niets ’s werelds snelst groeiende supermarkt. In Nederland is Picnic in elk geval voorgoed ingeburgerd. Nu de rest van de wereld nog.

Kan jouw online marketingstrategie ook wel een boost gebruiken? Dan ben je bij Brandpulse aan het juiste adres. Bekijk onze cases of neem contact met ons op. Wil je liever zelf aan de slag? Download dan onze marketingkalender zodat jij altijd als eerste op de hoogte bent van de belangrijke data uit jouw branche.

We wensen je alvast een fijne jaarwisseling en zien je graag terug in 2019!


Deel dit artikel

© 2020 Brandpulse.nl All Rights Reserved | Algemene voorwaarden | Privacybeleid | Cookiebeleid