Geplaatst op 16/07/2017

Over naar de Nintendo Switch?

Nifty Nintendo: is de Switch een ‘yay’ of ‘nay’?


Begin maart kwam-ie uit, de Nintendo Switch. De nieuwste console van legendarische entertainmentfabrikant Nintendo, een hebbeding waar de wereld al jaren reikhalzend naar uitkeek. Onze Thijs haalde ‘m op dag 1 in huis en deelt nu zijn bevindingen.

Een egel, geen Italiaanse loodgieter
Oké, ik begin met een bekentenis: ik was een SEGA-kind. Mijn ouders deden mijn broertje en mij een Mega Drive kado en het duurde dan ook niet lang tot Sonic onze held was. Mario en Zelda zagen we van afstand, hadden we weinig mee, want die blauwe egel hield ons bezig. De Nintendo Game Boy bracht daar wat verandering in: Mario speelden we kapot, net als Pokémon. En obscuurdere titels als Gargoyle’s Quest. Maar de homeconsoles die volgden waren altijd van Sony of van Microsoft.

Sinds er geruchten gingen over wat toen nog bekendstond als de Nintendo NX, nam ik me het voor: dit wordt mijn eerste spelcomputer van Nintendo. Vooral omdat hun eigen IP’s (vertaald uit nerdspeak: Intellectual Properties) als Mario, Zelda en Kirby altijd wel indruk op me maakten; kleurrijke games met legendarische personages en verfijnde spelelementen. De hardware zelf moest alleen ook van dat hoge niveau worden, wat ik met de Wii en WiiU gewoon niet het geval vond.


Kleurtjes in mijn hand
Dus liep ik op 3 maart naar de Albert Heijn. Mijn handen jeuken als ik daar de kartonnen bol.com-doos in mijn handen geduwd krijg. ‘Wil je hier een krabbel zetten?’ vraagt de kassière me, wat ik doe, en daarna baan ik me snel een weg naar huis. Ik scheur de tape van de verpakking kapot, haal daar de doos van de Switch uit en ga nu voorzichtiger te werk. Wanneer ik de verpakking eindelijk open, wacht er een prachtig geordende verzameling van moois op me. Yes, denk ik.

Want dat is het eerste wat je aan de Switch opvalt: hoe sleak het ding is. Alle kracht van de console zit in de tablet, een scherm van 239 x 102 x 13,9 mm. Klein dus en het is alles wat je – samen met de controllers, de zogenaamde Joy Cons – nodig hebt om games te spelen. Deze Joy Cons schuif je in de zijkanten van de Switch, waarna je meteen aan de slag kunt. Dat is makkelijk zat en de Switch ligt daarna meteen lekker in de hand. De knoppen en joystick van de Joy Cons leken me vooraf wat klein, maar tijdens het gebruik valt dat eigenlijk erg mee.

Even omschakelen
En verrek, als je console dan in het bijgeleverde docking station zet, dan speel je gewoon direct verder op je tv. De Joy Cons haal je dan van de tablet en zet je over in de Joy Con Grip, een bijgeleverde houder. Of je houdt ze los vast. Makkelijk en moeiteloos zijn de woorden om dit proces te beschrijven. En dat is meteen de openbaring van de Switch: dat een thuisconsole en handheld spelcomputer geen losse begrippen hoeven te zijn. Het continu omschakelen van handheldmodus naar spelen op de tv werkt intuïtief en lijkt eigenlijk onwijs logisch. Zo logisch dat je je gaat afvragen waarom dit nog nooit eerder zo gedaan is. Combineer dat met fantastische games zoals Zelda: Breath of the Wild en Mario Kart 8 Deluxe, en je kunt je overal eindeloos vermaken met Nintendo’s nieuwste baby.


Vóór de E3 – een jaarlijkse videogames beurs die plaatsvindt in Los Angeles – zou dit me bij een van de weinige minpunten gebracht hebben: tijdens de lancering van de Switch was het aanbod namelijk nogal schraal, met weinig zicht op topgames. Tijdens de launch kon je Zelda krijgen op de Switch, maar moest je best even wachten op een topper als Mario Kart. Maar inmiddels is fighting game ARMS uit, blijkt de shooter Splatoon 2 een echte knaller, is het nog maar een paar weekjes wachten op het veelbelovende Mario + Rabbids: Kingdom Battle én weten we dankzij de E3 dat Super Mario Odyssey in oktober uitkomt. En zo maakte Nintendo tijdens de gamebeurs nog veel meer moois bekend.

The bottom line
Dus kopen of niet kopen? Nou… zeker kopen! Met Zelda kun je makkelijk een maand zoet zijn, Mario Kart 8 Deluxe is altijd leuk met vrienden en Splatoon 2 is een regelrechte topgame waar je je online eindeloos mee kunt vermaken. En de echte grote releases... die komen er nu echt ook aan. Daarnaast is de Switch zelf een prachtconsole. Het gebruiksgemak en die nieuwe intuïtieve, flexibele ervaring zijn uniek en vervelen niet. Nintendo heeft echt iets heel moois afgeleverd.


Deel dit artikel

© 2019 Brandpulse.nl All Rights Reserved | Algemene voorwaarden | Cookiebeleid | Privacybeleid