Geplaatst op 24/05/2018
Leestijd: 4 minuten

Online marketing in een offline wereld


De term 'iBeacon' klinkt je misschien vreemd in de oren, maar de kans is groot dat je hier onbewust al eens gebruik van hebt gemaakt. iBeacons worden op steeds meer alledaagse dingen toegepast. Maar wat kun je er precies mee en wat betekent het voor de consument? Is het gewoon een leuke tool, of vormt het een bedreiging voor onze privacy?

De iBeacon is, zoals de naam al verklapt, ontwikkeld door Apple. Het apparaatje bestaat al sinds 2013 en hoewel het vrij stilzwijgend werd geïntroduceerd wordt het langzaam maar zeker steeds meer toegepast. Het apparaatje zelf doet eigenlijk niets meer dan een Bluetooth Low-Energy (BLE) signaal uitzenden, dat door smartphones wordt opgepikt. Aan de hand hiervan wordt tot op 5 meter nauwkeurig de locatie bepaald en wordt de online wereld met de offline wereld samengebracht. Zo kun je een welkomstbericht ontvangen zodra je een winkel in loopt, zie je in de supermarkt precies waar jouw favoriete frisdrank te vinden is, of krijg je in een museum aanvullende informatie over het schilderij dat je bekijkt. En dat allemaal via je smartphone.

Dat klinkt misschien alsof je overal te pas en te onpas lastiggevallen wordt, maar de iBeacons werken vooralsnog alleen via apps. Je zult dus eerst de app van het desbetreffende bedrijf of museum moeten installeren en de pushnotificaties moeten accepteren. Echter komen er steeds meer manieren om dit te omzeilen, door bijvoorbeeld de notificaties via Google Chrome te laten verlopen.

Probleemloos navigeren
iBeacons worden al veelvuldig toegepast. In het buitenland, maar ook in Nederland. Zo was Schiphol al in 2014 de eerste luchthaven ter wereld die iBeacons inzette om reizigers de weg te wijzen. Want navigeren op GPS is indoor geen optie, wifi is minder nauwkeurig en daarom waren iBeacons dé oplossing. De route en looptijd worden in de app berekend, waardoor de wandeltocht naar je gate voortaan zonder stress verloopt.

Ook ons eigen Fluwel's Tulpenland werkt met iBeacons. Het was hiermee het eerste pretpark ter wereld dat de technologie toepaste. Naast navigatie, krijgt de bezoeker bij elke bezienswaardigheid aanvullende informatie middels berichten, audiovisuele content en quizvragen. Het park creëert hiermee een betere beleving én vindt meer aansluiting bij het jongere publiek. Op een soortgelijke manier werd de iBeacon ook al ingezet tijdens Glow Eindhoven, de Tilburgse Kermis en in verschillende musea.

Offline personaliseren
Een Albert Heijn filiaal in Eindhoven heeft ook met de toepassing geëxperimenteerd, maar sloegen de plank een beetje mis. Bezoekers konden via de app een medewerker oproepen voor hulp. Dit is een nogal vergezochte toepassing. Het was leuker geweest als de app zélf de weg zou wijzen naar bepaalde producten, in plaats van dit alsnog aan een medewerker te moeten vragen. Dit is technisch mogelijk en kan zelfs nog een stapje verder: naast het vinden van producten worden iBeacons ook gebruikt om in real life te personaliseren. Zo onthoudt de app je voorkeuren en aankoophistorie. Zelfs als je nog nooit in de fysieke winkel bent geweest kan de iBeacon een websitebezoeker herkennen. Op deze manier kunnen zeer gerichte pushmeldingen verstuurd worden. Denk aan kortingsbonnen, persoonlijke aanbiedingen en gerelateerde producten. Sta je in de Appie met een pak koffiepads, dan zal de app vragen of je misschien ook melk, suiker en koekjes nodig hebt.

AVG-proof?
Om dit soort functies te verwezenlijken wordt natuurlijk data verzameld. Het mag de shopervaring dan wel gemakkelijk en leuk maken, maar hoe zit het met je privacy? Naast de iBeacons die op BLE werken, zijn er ook beacons op de markt die op wifi werken. Deze maken gebruik van het wifisignaal dat smartphones uitzenden. Dit gebeurt constant op de achtergrond, hiervoor is geen app nodig. Zo wordt men vaak verbonden zonder dat men het in de gaten heeft. De enige oplossing om eraan te ontkomen is je wifi uitschakelen of uit het 'meetgebied' wegblijven. Dit alles levert natuurlijk een hoop vraagstukken op.

Mag dit allemaal zomaar? De Autoriteit Persoonsgegevens heeft de zaak onderzocht en vastgesteld dat bezoekers bij het betreden van de ruimte over de beacons geïnformeerd moeten worden, de getraceerde gegevens na 24 uur verwijderd moeten worden en dat de 'bijvangst' (omwonenden en voorbijgangers) überhaupt niet geregistreerd mag worden. Dat laatste bleek in de praktijk lastig uitvoerbaar, aangezien een wifisignaal vaak niet te beperken is tot een bepaalde ruimte. De AP kwam hierop terug en bepaalde dat deze bijvangst dan in elk geval direct verwijderd moeten worden en voor geen enkele doeleinde gebruikt mag worden. Voldoe je als marketeer niet aan de voorwaarden, dan loop je risico op een fikse boete. En na het invoeren van de AVG zal de controle hierop alleen maar strenger worden. Of de wifibeacons uiteindelijk helemaal verboden gaan worden is niet bekend.

Wat dat betreft zijn de op BLE werkende iBeacons dus een stuk veiliger, zowel voor de consument als voor de marketeer. De consument kiest er immers zelf voor om de app te downloaden, wordt hierbij op de hoogte gesteld van wat er precies verzameld wordt en moet zelf akkoord geven voor zowel locatiebepaling als de pushnotificaties. Ook is het verplicht dat de klant inzicht heeft in de verzamelde gegevens en zich op een gebruiksvriendelijke manier kan afmelden. Dit maakt de iBeacon volledig AVG-proof. Mits de regeltjes tenminste niet omzeild worden, maar daarvoor kunnen vanaf 25 mei 2018 flinke boetes voor worden uitgedeeld.

En bovendien: maakt het nu echt zoveel uit dat winkels weten waar, wanneer en welke boodschappen we doen? In feite doet een Bonuskaart precies hetzelfde. De beacon-technologie maakt de shopervaring gemakkelijker, leuker en voordeliger. Wij zien er de potentie wel van in en kunnen niet wachten tot de iBeacons volledig zijn ingeburgerd.


Deel dit artikel

© 2020 Brandpulse.nl All Rights Reserved | Algemene voorwaarden | Privacybeleid | Cookiebeleid