Geplaatst op 04/10/2018
Leestijd: 3 minuten

Online design in real life tijdens DDW 2018

Marketing Pulse | Hoe online is Dutch Design?


Over een paar weken is het zo ver: de Dutch Design week vindt plaats in onze bruisende stad Eindhoven. Voor ons hét moment om hierop in te spelen. De gehele maand oktober staat onze Marketing Pulse in het teken van Nederlands design, maar niet zonder Brandpulse jasje. We zijn en blijven immers een internetmarketingbureau! Dus vroegen wij ons af: hoe online is Dutch Design?

Nu denk je bij ‘online design’ waarschijnlijk meteen aan websites of andere internet-uitingen. Ben je een meubelmaker, beeldhouwer of kledingontwerper, dan zijn je designs alleen maar in real life te bewonderen. Of toch niet? Bij de Dutch Design week weten ze dat online en offline steeds meer samensmelten. Het één kan haast niet meer zonder het ander. Daarom organiseren ze al sinds 2013 ‘DDW goes Digital’. Bij deze speciale digitale route kun je digitale ontwerpen beleven, maar dan in de échte wereld. Met interactieve expo’s over virtual en augmented reality, presentaties van Adobe over de nieuwste innovaties, tentoonstellingen, toffe robots, maar bijvoorbeeld ook de slimme apparaten in onze huiskamers.

Online design in de echte wereld
Eén van de toffe voorbeelden waarmee de Dutch Design Week online design weet te koppelen aan de echte wereld, is via hun app.

Niet alleen handig vanwege de uitgebreide zoekfunctie, de overvloed aan informatie en de routeplanner, maar ook vanwege de toegepaste Beacon-technolgie. Zo krijgt de bezoeker in real time notificaties en aanvullende informatie. Bijvoorbeeld over de locatie waar hij zich bevindt, de activiteiten en de mogelijke routes. Zo komt de DDW ook via de app letterlijk tot leven!

Gemene robot
Een app is een leuk begin, maar ook op DDW zelf kun je als technologie-freak je hart ophalen. Ken je het verhaal van de mislukte ‘intelligente’ chatbot Tay? Deze bot van Microsoft zou dankzij deep learning een behulpzaam Twittervriendje voor jongeren moeten worden. Maar toen de jongeren doorkregen dat ze de bot konden ‘voeren’ met gemene en racistische input en de bot zich hierop aanpaste was het afgelopen met de pret. Dan zit je met de vraag: is technologie nog wel zo leuk als onze apparaten alsmaar slimmer worden? Is het niet gevaarlijk als ze een eigen ‘wil’ krijgen? Hoe ver kun je gaan?

Om antwoord te vinden op deze vraag kun je naar de expositie Manifestations: het grootste Art&Tech event tijdens DDW. “Technologische innovaties zijn soms heel handig, maar soms ook confronterend, problematisch of onbetrouwbaar”, is de achterliggende gedachte. Met werken van meer dan 50 jonge kunstenaars wordt de combinatie tussen mens en technologie in een nieuw daglicht gezet. Zo vind je er collectie designer-tongen waarmee je alle talen van de wereld spreekt, kleding die zelf groeit, een troost-robot, plagende Artificial Intelligence – zoals Tay! – en nog veel meer ‘onvoorspelbare’ gadgets.

Help, mijn koelkast is vegan!
Moest je zojuist stiekem grinniken bij het verhaal over de gemene chatbot? Kom dan tijdens DDW naar het Artificial Intelligence Training Lab en grijp je kans om zélf een slim, alledaags product ‘op te voeden’. Maar wees wel lief voor ze, hè? Als je de apparaten per ongeluk verkeerd hebt opgevoed kun je gelijk door naar de gratis expositie ‘De Dingen de Baas’. Daar vertellen ze precies wat je moet doen als je broodrooster ineens verliefd op je is geworden of als je de koelkast per ongeluk als vegan hebt opgevoed. Want ja, wie is eigenlijk de baas?

Meer, meer, meer!
Al het bovengenoemde is een mooie greep uit de activiteiten, maar op de DDW 2018 is nog véél meer te doen en te doen op het gebied van digital- en online design. En dat wordt elk jaar alleen maar meer. Dus, hoe online is Dutch Design? Wij kunnen alleen maar zeggen: kom eens achter die laptop vandaan en bekijk het zelf!


Deel dit artikel

© 2020 Brandpulse.nl All Rights Reserved | Algemene voorwaarden | Privacybeleid | Cookiebeleid