Geplaatst op 23/01/2020
Leestijd: 3 minuten

Ongemakkelijk... Jongerencampagnes die de plank volledig misslaan


“Een campagne voor jongeren? Ja goed, dan doen we iets met grappige memes en met TikTok want dat vindt de jeugd van tegenwoordig leuk!”

Soms slaan merken die proberen ‘hip’ te zijn volledig de plank mis. Door memes op de verkeerde manier te gebruiken, veel te laat in te spelen op de trends of door campagnes vol te proppen met straattaal uit het jaar nul. Jongeren irriteren zich er mateloos aan en op internet circuleren zelfs termen als ‘medejongeren’ (of ‘fellow kids’) om de spot te drijven met zulke campagnes. Voor jullie vermaak – en om te laten zien hoe het niét moet – verzamelden wij de meest ongemakkelijke jongerencampagnes.

Chevy goes emoji

Chevrolet wilde een jongere doelgroep aanspreken en dacht dit te kunnen doen door een volledige advertentietekst te vertalen naar emoji’s. Kun jij de tekst lezen? Hint: het gaat over de lancering van een nieuw model. Los van het feit dat waarschijnlijk niemand deze ‘zinnen’ begrijpt, denken we ook niet dat jonge tieners helemaal de doelgroep zijn van Chevrolet.

Jongerencampagnes01

OMG Shakespeare!

Over emoji’s gesproken: moet je kind op school iets van Shakespeare lezen maar valt hij bijna in slaap van de saaie schrijfstijl? Dan is de serie OMG Shakespeare van uitgeverij YAYOMG iets voor hem… Deze boeken met titels als Yolo Juliet en Srsly Hamlet (van de beroemde quote ‘2 🐝 or 🚫 2 🐝’) zijn écht te koop. In de boeken vinden alle conversaties plaats door middel van Whatsapp’jes – heel realistisch in die tijd – uiteraard inclusief bergen emoji’s. Wij geloven niet dat kinderen hiermee goed zullen scoren voor hun boekverslag…

Jongerencampagnes02

Cadeautje in je patta’s

Tijd voor een Instagram post van eigen bodem, van dropmerk Klene. Waar dropt Sinterklaas ook alweer zijn kado in? Wij moesten er stiekem best om lachen, maar of jongeren dit serieus nemen betwijfelen we.

Jongerencampagnes03

Muts a niffauw

Heb je vorig jaar de ‘Huts’-hype meegekregen? Albert Heijn wel. En daarom plaatsten ze deze inhaker op Facebook. Een week later volgde Lidl (toeval?). Hoewel sommige mensen wél enthousiast waren over de muts, werd de grap door de oudere volgers vaak niet begrepen. Ook werd opgemerkt dat ze misschien wat laat zijn met deze grap. De uitdrukking ‘huts’ was namelijk al maanden oud en zelfs het bijbehorende lied bestond al een tijdje. Aangezien internethypes sneller gaan dan het licht, is het leuke er dan wel vanaf.

Jongerencampagnes04

De blits maken

Toen ING haar nieuwe betaalverzoekfunctie introduceerde, hoorde daar natuurlijk een flitsende campagne bij. In de video zien we een opa die ‘de blits maakt’ met zijn betaalverzoek, waarna hij transformeert in een soort gangster. Maar is dat écht wat de jeugd hip vindt? Wij betwijfelen het. De reacties op YouTube liegen er in elk geval niet om.


Snoepie en Snuifie

Nog zo’n bewustwordingscampagne, waarbij blije figuurtjes – met namen als Snuifie en Zuipie – de jeugd bewust moet maken van de gevaren van drugs. We betwijfelen of “gewoon nee zeggen tegen drugs” zo simpel is als het lijkt.

image

Hoe moet het wél?

Dat merken moeite hebben met deze doelgroep is begrijpelijk. Want binnen de doelgroep ‘jongeren’ zit veel leeftijdsverschil en zelfs een overlap in wel drie generaties (millenials, generatie Z én generatie Alpha).

Toch zijn er ook campagnes die wél goed aanslaan. Zoals de “Roken is zóóó” campagne van KWF Kankerbestrijding. De vergelijkingen met ouderwetse, gênante dingen zorgen voor veel herkenning en hilariteit. Als een lopend vuurtje gingen mensen de slogan ook zelf aanvullen. Dat de campagne effect heeft gehad blijkt wel, want steeds minder jongeren roken!

Jongerencampagnes05

Heb je zelf hulp nodig met het ontwikkelen van een campagne en wil je niét voor schut staan? Brandpulse kan je helpen, voor welke doelgroep dan ook! Bekijk onze casepagina of neem contact met ons op, dan spreken we elkaar wellicht binnenkort!


Deel dit artikel

© 2020 Brandpulse.nl All Rights Reserved | Algemene voorwaarden | Privacybeleid | Cookiebeleid