Geplaatst op 10/08/2017
Leestijd: 3 minuten

Netflix vs. Disney - streamingplatforms als strijdperk


Tijdens de publicatie van de kwartaalcijfers maakte Disney bekend dat ze in 2019 stoppen met het aanbieden van hun films en series op Netflix. In de VS dan. Maar grote kans dat dat hier ook gaat gebeuren: Disney lanceert in 2019 namelijk een eigen streamingplatform in Amerika, waarna de mediagigant de service wereldwijd gaat uitrollen. Wat betekent dit voor Netflix?

Focus op animatiefilms
Hoewel Disney natuurlijk vooral bekend is om hun animatiewerk (met en zonder Pixar), is de studio inmiddels verantwoordelijk voor twee andere megafranchises: de Marvel-films en series (Iron Man, Captain America, Daredevil) én Star Wars. Voor nu hoeven Netflixabonnees niet bang te zijn dat ze niet meer kunnen genieten van de superheldenavonturen op Netflix. Disney-CEO Bob Iger vertelde CNBC namelijk dat de Marvel-films en –series voorlopig op de zender blijven. En Star Wars voor nu ook; de bestaande contracten worden nageleefd. Goed nieuws voor liefhebbers van superhelden en ruimteavonturen. Wel verdwijnen de Disney- en Pixar-animatiefilms eind 2018 van Netflix.

Daarmee is ook meteen duidelijk wat de focus wordt van Disneys nieuwe streamingplatform: familiefilms. Disney trekt al hun films naar deze nieuwe dienst toe en zal hun nieuwe telgen exclusief toegankelijk maken via deze plek. Dat betekent dat oude en nieuwe Disneyfilms (Coco, Toy Story 4, The Lion King-remake) alleen hier nog te streamen zullen zijn. Een andere dienst zal zich nog richten op sport: Disney werkt samen ESPN om vanaf volgend jaar 10.000 sportevenementen per jaar uit te gaan zenden.

Netflix pakt aan
De aankondiging van Disney kwam kort na een aankondiging van Netflix: Netflix heeft Millarworld gekocht, de uitgeverij van de populaire comicauteur Mark Millar. Ook al doet deze naam misschien niet meteen een belletje rinkelen, Millar is de man achter veel stripboeken die succesvol verfilmd zijn: Wanted, Kick-Ass, Kingsman: The Secret Service en zelfs Disneys Captain America: Civil War. Wat deze aankoop betekent voor Netflix is dat de streaminggigant Netflix Originals gaat maken rond Millars Millarworld-creaties, zowel in serie- als filmvorm. De huidige activiteiten van Millarworld blijven ondertussen natuurlijk doorlopen: strips uitgeven hoort daar dus ook bij.


Daarmee neemt Netflix een sterke positie in ten opzichte van Disney. Waar de laatstgenoemde een platform begint dat vooral gericht is op vermaak voor de hele familie, blijft Netflix inzetten op veelzijdigheid én hebben ze zichzelf nu goed ingedekt zodra Disney hun superheldenfilms wel terugeist. Dan maken ze namelijk gewoon zelf lekker hun superheldenavonturen. Het verdwijnen van de Disneyanimatiefilms slaat natuurlijk wel een gat, maar dat is te verzachten door het kindvriendelijke werk van andere producenten op te nemen in het aanbod.

Slimme zet?
Met al deze informatie op tafel rijst al snel de vraag of Disney een slimme stap heeft gezet. Hoewel veel van hun films klassiekers zijn en nieuw werk – op een enkele misser na – ook aanslaat bij het grote publiek, blijft het feit dat de focus van hun platform op familievriendelijke entertainment ligt. Dat zorgt ervoor dat de streamingdienst waarschijnlijk vooral interessant is voor nieuwe ouders en echte Disneyfanaten; Disney produceert dan wel veel, maar qua variatie kun je er niet veel kanten mee op. Voor een abonnementsdienst die leunt op langdurig gebruik is dat een manco. Prijs zal daarom een doorslaggevende factor zijn om mensen over te halen de Disney-dienst een kans te geven.


Wat Netflix daartegenover zet is een grote bak met allerlei genres. En films en series die ze zelf maken of voor anderen distribueren. Het ‘voor elk moment wat wils’-aspect van streamen hebben ze daarmee afgevangen. De acquisitie van Millarworld versterkt hun positie nog meer: Netflix wordt de exclusieve aanbieder van content rondom merken die bewezen tot de verbeelding spreken. En de content van Disney die mist… die plukt de Netflix-abonnee dan wel uit de winkel of van het internet. Vergelijk het met de series van HBO: exclusief maar niet onverkrijgbaar.

Verdict
Het daadkrachtige optreden van Disney brengt veel risico’s met zich mee. Hun nieuwe dienst valt of staat bij de behoefte van kijkers om alleen maar familiefilms en -series te streamen. Hoewel Disney een gevestigd en geliefd merk is, staat dit haaks op de behoefte van de streamingdienstgebruiker: gemakkelijke toegang tot een veelzijdigheid van content. Netflix blinkt daarentegen juist uit in het aanbieden van die veelzijdigheid. En daar lijkt nog lang geen verandering in te komen.


Deel dit artikel

© 2020 Brandpulse.nl All Rights Reserved | Algemene voorwaarden | Privacybeleid | Cookiebeleid