Geplaatst op 14/11/2019
Leestijd: 3 minuten

Marketing van speelgoedwinkels: inspelen op beleving


Zaterdag 16 november komt hij weer aan. De man die bij ieder kind een glimlach op zijn of haar gezicht tovert: Sinterklaas. Zodra het zomerse zonnetje verdwijnt liggen de pepernoten al in de schappen. En bij Sinterklaas hoort speelgoed. Hoe gaan speelgoedwinkels om met de veranderende markt?

Van offline naar online
Zodra je de dikke Intertoyscatalogus op de deurmat hoorde vallen, trok je een sprintje naar de brievenbus. Bladeren door het grote aanbod van speelgoed, uitknippen wat je het allerliefste wilde hebben en dit op een A4’tje plakken, wat uiteindelijk je verlanglijstje werd. Voor velen was dit de ultieme Sinterklaasbeleving. Maar tijden veranderen. In plaats van in de fysieke catalogussen, zijn we steeds meer online te vinden.

Speelgoedwinkels zoals Bart Smit en Intertoys zagen we langzaam uit het straatbeeld verdwijnen. En dit is niet omdat kinderen ineens niet meer met speelgoed spelen, maar omdat we verschoven zijn van offline naar online. Wil je als speelgoedwinkel echt blijven bestaan, dan moet je meer zijn dan enkel een traditionele winkel. Er moet een extra reden zijn waarom we naar een fysieke winkel zouden gaan in plaats van het product online te kopen. LEGO pakt dit bijvoorbeeld heel goed aan.

Een bezoekje wordt een beleving
Wanneer je ooit in een Lego winkel bent geweest weet je het, dit is geen ‘normale’ speelgoedwinkel. Je waant je in een soort mini pretpark waar alles Lego ademt. Zo ben ik zelf ooit in de Lego winkel in Kopenhagen geweest, waar de Nyhavn volledig van Lego is nagebouwd en waar een levensgrote LEGO-fiets (waar je echt op kunt zitten) je verwelkomt bij de ingang. In de Legowinkel in Londen is het zelfs mogelijk om een mozaïkportret van je eigen gezicht te laten maken.

De concurrentie van online aanbieders als Bol.com zijn moordend. Want zeg nu zelf, hoe gemakkelijk is het om in de zoekbalk in te typen wat je wilt hebben, het in je winkelmandje te doen en af te rekenen? Fysieke speelgoedwinkels moeten dus een extra beleving bieden. Het stukje ‘beleving’ zien we in steeds meer speelgoedwinkels terug. Wanneer je speelgoed ook daadwerkelijk kunt testen, krijgt een product waar normaal gesproken aan voorbijgelopen wordt, ineens een beleving en wordt het een stuk interessanter. Fysieke winkels moeten klanten verbazen.

Er moet een ware speelervaring komen, volgens de Portugese investeerder Green Swan die een half jaar geleden verschillende speelgoedketens heeft overgenomen. De plannen zijn groots. Zo moeten er karaoke gebieden komen en ‘freaky zones’. De gedachte hierachter is dat je klanten enthousiast moet maken over het product en dan komt de verkoop vanzelf. Echter moet hier natuurlijk wel geld voor zijn en dat blijkt tot nu toe nog niet het geval.

Kinderen beslissen mee
Kinderen hebben een sterke eigen mening, onthouden reclames en pakkende slogans en vertellen hun ouders hierover. Ook in de periode voor Sinterklaas pikken kinderen van alle kanten interessante dingen op. En dit is ook online. Naast een fysieke speelgoedwinkel is ook je online marketing wel degelijk van belang. Campagnes in Sinterklaasstijl of adverteren op websites waar veel kinderen te vinden zijn is daarom een goed idee. Inhakers naar Sinterklaas zijn in alle soorten branches onwijs populair. Zo introduceerde Bol.com een nieuwe betaalmethode speciaal voor de Sint (chocolademunten!) en kwam Hornbach met een chocolade tang in een Sinterklaasverpakking met de tekst: ‘Achter iedere Sint zit een Hornbacher verscholen’. Hoe creatiever de inhaker, hoe meer aandacht je online zult krijgen.

Vind je het lastig om in te spelen op bepaalde momenten of hoe je jouw marketing het beste kunt aanpakken? Brandpulse helpt je graag om jouw content, social media kanalen of e-mailcampagnes een upgrade te geven. Neem gerust contact met ons op!


Deel dit artikel

© 2020 Brandpulse.nl All Rights Reserved | Algemene voorwaarden | Privacybeleid | Cookiebeleid