Geplaatst op 12/03/2019
Leestijd: 5 minuten

Maak je verdienmodel klaar voor de mobiele revolutie

Marketing Pulse | Smarter online


Een decennium geleden hadden we dit nooit geloofd, maar het is toch eindelijk zover: mobiel heeft desktop ingehaald als het gaat om internetgebruik. Er zijn zelfs meer mensen die alléén een smartphone bezitten, dan mensen die alléén een laptop of computer hebben. Heb jij je marketingactiviteiten nog niet mobile friendly gemaakt? Geen paniek: in dit artikel ontdek je hoe je jouw online onderneming klaarstoomt voor de mobiele revolutie!

Zelf ben ik vergroeid met mijn dierbare iPhone. Toch kan ik me niet voorstellen dat zo’n klein device mijn geliefde MacBook kan vervangen. Het fysieke toetsenbord, het grote scherm en het snelle switchen tussen taken: daar kan geen mobiel aan tippen. Vind ik dan. Maar schijnbaar ben ik ouderwets, want om me heen zie ik steeds meer smartphone-only gebruikers. Niet alleen om te appen, Facebooken, spelletjes te spelen en te surfen, maar ook om te shoppen.

Recent onderzoek toont aan dat tegenwoordig meer dan de helft van de digitale transacties plaatsvindt via een mobiel apparaat (40,6% via smartphone, 12,6% via tablet). Dat is veel! Maar wat kun je doen om hierop in te haken?

Back to basic: de webshop
Tegenwoordig kunnen online transacties plaatsvinden via verschillende wegen. Maar laten we beginnen bij de basis: de webshop. Anno 2019 moet deze gebruiksvriendelijk zijn, relevante personalisatie bevatten en nu dus ook extra geoptimaliseerd zijn voor mobiel.

Online vind je hiervoor honderden tips en je hebt ze vast al eens voorbij hebt zien komen. Een korte samenvatting van zaken waar je op kunt letten: met een responsive design kom je al een heel eind, maar denk er ook aan dat de buttons groot genoeg zijn om met een duim aan te klikken. En dat er bij het scrollen geen elementen in de weg zitten. Wel kun je bijvoorbeeld een swipe mogelijkheid toevoegen bij je productoverzicht. De mobiele gebruiker is immers gewend aan swipen! Ook handig: als een (ingelogde) gebruiker die op mobiel producten in zijn winkelmandje stopt, zijn bestelproces later kan voortzetten op desktop. Tot slot: maak gebruik van veel beeld en kortere teksten. Meer weten over het schrijven van mobielvriendelijke teksten? Dat lees je in dit artikel.

Torenhoge conversie via shopping apps
Als je mobiele webshop op orde is, kun je aan de slag met iets nieuws: shopping apps!

Shopping apps zijn, als het gaat om conversie, nóg belangrijker dan een mobiele website. In Amerika krijgen webshops namelijk het grootste deel (70%) van de mobiele transacties binnen via de app. En ook in Europa is de conversie via een app ruim drie keer hoger dan via een mobiele site. Hoe dat kan? Apps bieden vele voordelen. Zoals integratie met betaalmogelijkheden, inloggen met een vingerafdruk of gezichtsherkenning, digitale klantenkaarten en loyaliteitsprogramma’s die online en offline doen samensmelten. En niet te vergeten: interactie door middel van pushberichten. Deze hebben een open rate van tot wel 90%!

Social media shoppen
Wil je écht innoveren, verdiep je dan eens in één van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van e-commerce: shoppen via social media. Bijvoorbeeld via Instagram Shopping. Winkeliers kunnen producten taggen in de foto. Volgers zien dan de naam en de prijs van het product in de foto en kunnen binnen de Instagram-omgeving doorklikken voor extra informatie. Het product kan vervolgens worden opgeslagen, of met één druk op de knop worden besteld via de webshop. Handig, want nu hoef je niet de hele website af te struinen om dat ene leuke jurkje dat je op Instagram zag terug te vinden.

Gebruik je liever Facebook? Ook dit platform biedt soortgelijke functies. Hele andere koek is Snapchat. Naast shoppable advertenties, heeft Snapchat nu de handen ineengeslagen met Amazon voor een geheel nieuwe functie: visual search shopping. Zie je iemand op straat met toffe schoenen of vind je de koffiemok die je in dat ene restaurant krijgt zo leuk? Gewoon even een foto maken met de Snapchat camera en het juiste product wordt voor je opgezocht. Al vragen wij ons wel af wat ongemakkelijker is; aan iemand vragen waar hij die schoenen heeft gekocht, of als een griezel stiekem foto’s maken van vreemden. Desondanks is het wel een toffe feature. Het is een kwestie van tijd tot deze functie ook voor andere webshops beschikbaar wordt gemaakt en jij er ook mee aan de slag kunt.

Op naar China?
Als het om de Westerse markt gaat, is H&M een prachtig voorbeeld van mobiel shoppen. Zij hebben een gebruiksvriendelijke mobiele website, een sterk loyaliteitsprogramma en ook het social media shoppen is bij hen al volledig geïntegreerd. Maar het meest handige is misschien wel de app: die biedt de mogelijkheid om producten in de winkel te scannen en direct op je online wishlist te zetten of te bestellen.

Ontzettend vernieuwend voor ons, maar in landen als China is mobiel shoppen in de fysieke winkel al heel normaal geworden. China is sowieso ontzettend innovatief op het gebied van online retail. De nieuwste trend is shoppen via livestream. Zo streamde retailgigant Alibaba tijdens Singles Day een heuse “See now, Buy now” modeshow. De livestream - in combinatie met het feit dat Singles Day China’s grootste koopjesdag is - zorgde afgelopen jaar voor een recordomzet van 31 miljard dollar. In één dag!

Een andere Chinese hit is de app WeChat. Dit is eigenlijk een soort WhatsApp, Facebook en Instagram in één. Maar je kunt via de app ook een taxi bestellen, vliegtickets boeken en bij talloze winkels shoppen. En WeChat is óók een soort bankierapp: zo kun je in de offline wereld de QR code van je hotelrekening of bioscoopkaartjes scannen en deze via WeChat betalen. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Het is nog afwachten of we deze trends ook in Nederland gaan terugzien. Feit blijft dat China wat online retail betreft ver voor loopt op ons. Het is niet voor niets dat bedrijven als Alibaba, AliExpress en Wish inmiddels de hele wereld hebben veroverd. De Chinese innovaties zijn hoe dan ook een goede inspiratiebron.

Hopelijk kun je met bovenstaande tips en voorbeelden aan de slag om ook van jouw onderneming en mobiel shopping walhalla te maken. Heb je daarbij hulp nodig? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen je graag!


Deel dit artikel

© 2020 Brandpulse.nl All Rights Reserved | Algemene voorwaarden | Privacybeleid | Cookiebeleid