Geplaatst op 24/05/2018
Leestijd: 4 minuten

Maak je klaar voor het huis van de toekomst


Een virtuele assistent op je telefoon, een stofzuiger die uit zichzelf een schoonmaakrondje doet en apps waarmee je de verlichting of temperatuur kan bedienen. Nog niet zo heel lang geleden konden we het ons niet voorstellen, maar inmiddels zijn deze dingen al lang geen science fiction meer. De technologie gaat nog steeds met sprongen vooruit. Wat staat ons nog meer te wachten? En wat voor gevolgen heeft dit voor onze privacy? Dit is hoe jij je woning klaarstoomt voor de toekomst!

Probleemloos koken en heerlijk slapen
Smart homes zijn in opkomst. Onder andere licht, geluid en temperatuur zijn via apps te bedienen en dat ontwikkelt zich alleen maar verder. Hoe zal een dag in jouw toekomstige woning eruit zien? Laten we beginnen in de keuken: de smart fridge is namelijk behoorlijk in opkomst. Deze slimme koelkast houdt de voorraad bij, geeft een melding als er iets ligt te beschimmelen en is voorzien van camera's. Sta je in de supermarkt en twijfel je of de melk op is? Kijk dan via de app in de koelkast om het te checken. Indien je liever niet zelf op pad gaat, kun je de koelkast ook zo instellen dat hij zélf een bestelling plaatst wanneer iets op is. Ook koken wordt kinderspel, met bijvoorbeeld de June Intelligent Oven. De oven herkent het type voedsel en het gewicht, matcht dit met zijn database aan recepten en doet een voorstel voor temperatuur en tijdsduur. Dankzij de ingebouwde camera's kun je op je smartphone live meekijken naar het kookproces en je krijgt notificaties wanneer het eten klaar is. Zo eet je dus nooit meer een te rauwe kip of verbrande koekjes. Na het eten ga je heerlijk slapen op je smart kussen. Deze analyseert je slaap en wekt je op een zo natuurlijk mogelijke manier. Merkt het kussen dat je niet beweegt, dan betekent dit dat je erg vast slaapt. Het kussen wacht dan even met jou wakker maken. Zelfs snurken is verleden tijd, aangezien het kussen een zacht trilsignaal geeft zodra je snurkt, waardoor je op een andere manier gaat liggen.

We are watching you
Allemaal leuk en makkelijk, maar er is ook een aantal ontwikkelingen die de woning vooral veiliger maken. Eén van de snufjes die steeds populairder wordt is de slimme deurbel, waarmee je op je smartphone kunt zien wie er voor de deur staat en zelfs met hem of haar kunt communiceren. Bijvoorbeeld met de pakketbezorger op momenten dat je niet thuis bent. En wat dacht je van het slimme slot, dat met het signaal van je smartphone te openen is? Ook beveiligingssystemen worden steeds geavanceerder. Zo heb je voor een prikkie een slimme beveiligingscamera, waarmee je overal ter wereld in full-HD je woning, slaapkamer of babykamer in de gaten kunt houden.

Slim of gevaarlijk
Zulke slimme apparaten maken het leven een stuk makkelijker en veiliger. De keerzijde: al deze apparaten werken via internet en om alles naar behoren te laten werken wordt data opgeslagen. Wat gebeurt er met deze data? Als Whirlpool weet hoe vaak je de wasmachine aanzet en de plaatselijke supermarkt bijhoudt wat er in je koelkast staat is het nog niet zo schokkend. In het ergste geval wordt deze informatie gebruikt voor gepersonaliseerde marketing. Maar wat gebeurt er bijvoorbeeld als je smartphone kwijtraakt of gestolen wordt? Zeker omdat in de toekomst steeds meer apparaten via één device te bedienen zullen zijn, is dat misschien niet zo veilig. Wie jouw smartphone in handen krijgt heeft dan niet alleen toegang tot je wasmachine of koelkast - dat is niet zo rampzalig - , maar misschien ook tot je huis, je auto en je beveiligingscamera's. Het zou toch knap vervelend zijn als je huis verandert in een Big Brother-huis waar iedereen met je mee kan meekijken of nog erger, een vreemde jouw huis bedient en wegrijdt met jouw auto.

Wees hackers te slim af
Of je nu een slimme verwarming, een smart tv of een slimme koelkast in je huis hebt, we staan er niet altijd bij stil dat het eigenlijk computers zijn die in het ergste geval gehackt kunnen worden. Hoe zorgen we voor een veilig gebruik van smart-apparaten? Want met alleen een wachtwoord op je apparaten en zo nu en dan een update, ben je de hackers van deze tijd nooit te slim af. Daarom heeft het Finse bedrijf F-secure een klein wit kastje met een display genaamd 'Sense' op de markt gebracht dat je thuisnetwerk beveiligt. Hoe dat werkt? Je plaatst het toestel ergens in huis en configureert het met de bijbehorende app. Het werkt dus eigenlijk net zoals een gewone router voor je wifi-netwerk en beveiligt alle verbindingen tegen gevaar van buitenaf. De F-secure Sense houdt aanvallen tegen van buitenaf maar zorgt ook dat er geen gegevensuitwisseling is tenzij jij het toestaat (2017, radio2.be). Plus, de Sense maakt de slimme apparaten ook nog eens super AVG-proof. Je stelt namelijk zelf je apparaten in en bepaalt hiermee zelf met wie je de gegevens deelt. Thumbs up!

Over het huis van de toekomst zijn wij, ondanks dat je er een beetje gemakzuchtig en lui van wordt, enorm enthousiast. Vooral de techy lovers onder ons kunnen niet wachten op al deze slimme ontwikkelen. Met name de slimme koelkast spreekt ons erg aan, scheelt weer een rondje door de supermarkt!


Deel dit artikel

© 2020 Brandpulse.nl All Rights Reserved | Algemene voorwaarden | Privacybeleid | Cookiebeleid