Geplaatst op 25/09/2017
Leestijd: 3 minuten

Robbert’s take: maak je big data small


Bij Brandpulse geloven wij in slim campagnevoeren. Daarmee bedoelen we dat we op basis van uitingen altijd data verzamelen. Want alleen met de kennis die dat oplevert, kun je optimaliseren. En… zo je resultaat verbeteren.

A lot to handle
Nou kan dat overweldigend overkomen, al dat verzamelen van data. Want voor je het weet komt de term ‘big data’ in beeld, die aan de ene kant staat voor inzicht en vernuft, maar aan de andere kant de angst van een grote warboel op kan roepen. Mocht je je inderdaad zorgen maken over het tweede: wees gerust. Met het juiste datasysteem wordt je informatie gestructureerd opgeslagen en tastbaar gemaakt.

Een datamanagementsysteem moet – zoals de naam al zegt – jou de handvatten geven om met jouw data het verschil te maken. Je moet snel kunnen vinden wat je zoekt en overzichtelijke gepresenteerd krijgen waar je naar op zoek bent.

Schieten met scherp
Maar wat ook helpt is gericht data verzamelen. Het is slim om bij elke campagne die je opzet (of elke site die je begint of voucher die je weggeeft) al te beslissen in welke gegevens je geïnteresseerd bent. Dat wil niet zeggen dat je niet meer data kunt verzamelen dan wat je echt nodig hebt, maar het brengt een focus aan in de acties die je onderneemt en de antwoorden die je zoekt.

Ook stelt het je in staat om dashboards te maken die na elke uiting geüpdatet worden. Wel zo makkelijk als je met één klik op de knop te zien krijgt wat je campagne nou eigenlijk voor elkaar krijgt. En veel hoeft dat niet kosten: Google Analytics kan dit soort informatie bijvoorbeeld al gericht voor je bijhouden en presenteren in simpele grafieken.

Van datapoel naar klantprofiel
Maar nog mooier dan data die je op het hoogste niveau vertelt wat er wel en niet goed gaat, is data die specifiek aantoont hoe een individuele klant reageert. Als het gaat om engagement zijn we de laatste jaren natuurlijk erg opgeschoven van ‘eenheidsworst’ naar ‘voor ieder wat wils’. En om daaraan mee te doen moeten je gegevens heel specifiek zijn: ze moeten voortkomen uit het gedrag van al je afzonderlijke klanten en zo een duidelijk beeld geven van de voorkeuren van individuen. Selligent is daar uitermate geschikt voor.

Wanneer je je data tot dat microniveau uit kunt pluizen en daarop in kunt spelen, dan kun je jezelf beter onder de aandacht brengen van elke individuele klant. Natuurlijk blijf je jouw verhaal vertellen, maar de vorm waarin je die giet en welke zaken je uitlicht, die kun je aan laten sluiten bij de voorkeuren van jouw klant. Wie hij of zij ook is.

Gecombineerde kennis
Kiezen voor het een of het ander hoeft overigens niet: de combinatie is het sterkst. Zo kun je je campagnes bijstellen op grote lijnen, maar óók inspelen op de behoeften van bepaalde klanten of klantsegmenten waarmee je te maken hebt. Zelfs als je niet kiest voor geïndividualiseerde uitingen (wat trouwens wel aan te raden is), is de input die je krijgt via individuele klanten erg belangrijk: het brengt nuances aan die je niet haalt uit de grote datapoel.

Kortom: als je op individuele klant-niveau, klantsegmentniveau en het hoogste niveau (al je klanten) informatie vergaart, dan heb je de ingrediënten voor succesvolle campagnes. Je gaat tendensen herkennen die invloed hebben op ontvangst. En dus ook invloed zouden moeten hebben op hoe jij een campagne opzet. Voor meer succes en een betere band met je klanten; die weten dan namelijk dat je ze begrijpt en dat je ze nooit zal overspoelen met niet-nuttige informatie.


Deel dit artikel

© 2020 Brandpulse.nl All Rights Reserved | Algemene voorwaarden | Privacybeleid | Cookiebeleid