Geplaatst op 23/07/2020
Leestijd: 3 minuten

Linkbuilding; van toegevoegde waarde of niet?


De meningen over linkbuilding lopen nogal uiteen. De een zweert erbij, terwijl de ander het onzin vindt. Wij zochten voor je uit of het nu echt van toegevoegde waarde is en hoe je linkbuilding het beste kunt inzetten.

Heeft het zin?
Met linkbuilding plaats je verschillende relevante links op je website, die bijvoorbeeld linken naar andere plekken binnen je website of naar andere websites. Hierdoor waardeert Google je beter en verschijn je hoger in de zoekresultaten. Maar ook andersom. Het doel van linkbuilden is dat er ook op andere websites links worden geplaatst naar jouw content. Wanneer je linkbuilding op de goede manier gebruikt, is het zeker van toegevoegde waarde voor de vindbaarheid van je website! Maar… wanneer gebruik je het ‘op de goede manier’?

Linkbuilding toepassen
Hoe meer links, hoe beter je gevonden wordt gaat hier niet op. Het is dus niet verstandig om lukraak talloze links te plaatsen op je website die eigenlijk nergens op slaan. Een goede linkbuilding heeft tijd nodig. Je moet ervoor zorgen dat je content relevant is en je op zo’n manier links opbouwt, dat anderen ook naar jouw content linken. Kwalitatieve externe links zijn dus super belangrijk. Autoriteit is hierbij ook van belang. Zijn de websites waarnaar je linkt ‘populair’ en relevant voor jouw lezers?

Backlinks
Je moet jezelf dus afvragen of de tijd die je hierin stopt de moeite waard is. Hoe belangrijk is het voor jouw website om bovenaan in Google te komen? Is dit het zeker waard? Begin dan met onderzoeken. Welke websites zouden interessant zijn om backlinks (dit zijn dus de links die naar jouw website doorlinken) op te hebben? Check hierbij een aantal dingen: heb je de relevantie, de autoriteit en de betrouwbaarheid gecontroleerd en is ‘het verhaal’, oftewel de tekst op de website goed en past het bij wat jij verkoopt? Je zult er waarschijnlijk niet veel aan hebben om een link te hebben op een website die stoelen verkoopt, terwijl jij in de marketingbranche zit.

Hoe kom je aan deze links?
Allemaal leuk en aardig, maar hoe kom je nu aan deze links? Dit kun je simpelweg doen door bepaalde websites te benaderen en links te ‘ruilen’. Of ga voor guestbloggen, waarbij je een artikel schrijft voor een andere website waarin je natuurlijk naar je eigen website door linkt. Maar de beste manier blijft het schrijven van super goede, linkable content. Dit is content die binnen jouw branche heel interessant is en die werkt als een linkmagneet. De content is zó interessant, dat andere websites hier bijna wel naartoe móeten linken. Deel deze content ook op social media. Zo krijg je een groter bereik. Likes, reacties en deelacties gelden voor Google ook als een link. Ingaan op de actualiteit binnen jouw expertise is ook een goede manier om externe links te genereren. Maar ook het creëren van klantcases, die de klant op hun eigen website kan delen, of het creëren van templates die anderen kunnen delen, zijn goede manieren om aan backlinks te komen.

Het meest ideale is natuurlijk dat jij zulke goede content creëert dat websites vanzelf naar jou willen linken. Is dit helaas (nog) niet het geval; bedenk dan wat linkbuilding je zal opleveren en of de tijd die je hierin gaat stoppen je er net zoveel voor teruggeeft! Vaker op de hoogte blijven van dit soort artikelen? Volg ons dan op LinkedIn, Facebook of Instagram!


Deel dit artikel

© 2020 Brandpulse.nl All Rights Reserved | Algemene voorwaarden | Cookiebeleid | Privacybeleid