Geplaatst op 24/05/2018
Leestijd: 5 minuten

Jouw gezicht is big data


Wellicht ben jij de gelukkige eigenaar van een iPhone X. Eén van de unieke nieuwe snufjes is de Face ID. Zo kan je als eigenaar van de iPhone X op basis van gezichtsherkenning je telefoon ontgrendelen. Grote kans dat je als Androidgebruiker nu je schouders ophaalt en een verontwaardigd gezicht trekt: veel Android-telefoons bieden toch al jaren de optie om het apparaat met je gezicht te ontgrendelen? Klopt. Toch werkt het ietsje anders en dat gaan we je in dit artikel uitleggen.

Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet
In het dagelijks leven denk je er wellicht niet zo over na, maar aan het menselijk gezicht valt veel af te lezen. Zo herkennen we niet alleen of iemand vrolijk, boos of juist verdrietig is, maar weten we ook bekenden van vreemden te onderscheiden. Je staat er misschien niet zo bij stil, maar hier komt stiekem toch een knap staaltje hersenwerk bij kijken. Want wist je dat baby's deze herkenning pas ontwikkelen als ze tussen de 4 en 6 maanden oud zijn? Het waarnemen van gezichten gebeurt al veel eerder, maar het opslaan, onthouden en herkennen heeft wat tijd nodig.

Dat het herkennen en onthouden van gezichten zo'n ingewikkeld proces is, komt omdat geen enkel gezicht precies hetzelfde is. Biometrische gezichtsherkenning is zelfs vergelijkbaar met vingerafdrukken en DNA. En dat maakt het digitaal nabootsen van gezichtsherkenning niet gemakkelijk, toch wordt het langzaam maar zeker steeds meer toegepast.

Daar trappen we mooi niet in!
In het intro gaven we de Face ID, de gezichtsherkenningssoftware van de iPhone X, al als voorbeeld. Zoals we eerder aangaven, is het mogelijk om hiermee je iPhone X te ontgrendelen. Het voordeel hiervan is dat je geen toegangscode meer hoeft te gebruiken. Face ID is de opvolger van Touch ID, Apple's vingerafdrukscanner. Nieuw is deze technologie niet, wel beter uitgevoerd dan de gezichtsherkenningstechnologie van Android. Al snel kwam men erachter dat deze herkenning redelijk eenvoudig te foppen was, door simpelweg een afbeelding van een gezicht voor de camera te houden. De door Apple gebruikte methode werkt heel anders. Apple maakt namelijk gebruik van een infraroodtechniek om na te gaan of er wel sprake is van een echt gezicht. De techniek voor de gek houden met een foto, masker of een ander scherm zit er dus niet in. De Face ID software herkent je ook in de toekomst, wanneer je bijvoorbeeld een bril op zet, een nieuw kapsel neemt of een extra rimpel krijgt en werkt zelfs in het donker!

'Uw favoriete drankje: een appel martini met ijs en een olijfje, mevrouw Janssen?'
Niet alleen multinational Apple ontwikkelt zich, ook in ons tulpenlandje zijn we volop bezig met gezichtsherkenning. Zo werkt een Twentse startup 20Face met algoritmen, welke ontwikkeld zijn aan de Universiteit Twente, die zo goed werken dat het zelfs in staat is om deels bedekte, slechte verlichte of vanuit een vreemde hoek gefotografeerde gezichten te herkennen. Ook al heeft de persoon ineens een baard, de software van 20Face weet hem in de meeste gevallen te herkennen (2018, NRC). Het voetbalstadion Heracles Almelo neemt momenteel de proef op de som en gebruikt de software van 20Face om vip-klanten toegang te geven via gezichtsherkenning. 'De hostes zal hen opwachten met hun favoriete drankje, omdat de computer haar dat heeft verteld' (Peter Hoekstra, directeur Heracles Almelo). Als klant zouden wij dat zeker waarderen. Het is toch een bijzondere vorm van klantenservice. Echter zit hier wel een kanttekening aan verbonden, adverteerders en marketeers van reclamezuilen kunnen geïnteresseerd zijn in die informatie. De vraag is dan hoe dit in zijn werk gaat met de AVG wet die vanaf 25 mei 2018 is ingegaan. Onze privacy is ons meer waard dan een appel martini met ijs en een olijfje.

Wie niet weg is, is gezien
Overheden gaan nog een stapje verder. Zo wordt gezichtsherkenning al veel gebruikt om criminelen op te sporen, voor het verifiëren van mensen ter controle van asielaanvragen of als hulpmiddel om vast te stellen of een persoon op een zwarte lijst staat. Natuurlijk zijn er altijd personen die op het topje van de ijsberg willen staan. Zo heeft het Frans-Nederlandse beveiligingsbedrijf Gemalto begin dit jaar een systeem op de markt gebracht waarmee beveiligingscamera's in enorme mensenmassa's live gezichten kunnen herkennen (2018, NRC). Dankzij dit systeem worden er duizenden gezichten tegelijk gescand en kan er binnen no-time achterhaald worden of een van deze gezichten een gezochte crimineel of bekende terrorist is.

Say cheese
Wat als een selfie meer is dan alleen een mooi plaatje? Wat als je hiermee online kunt shoppen en betaalt met, jawel, een selfie? Geen gedoe meer met tientallen wachtwoorden die je moet onthouden of opnieuw moet aanvragen. Het enige dat je hoeft te doen is met je ogen knipperen en een selfie maken. De MasterCard combineert de gegevens van je gezicht met de informatie over je apparaat. Kanttekening: wanneer je besluit deel te nemen aan Movember en daarom een snor laat staan, zal je wel even een nieuwe foto naar MasterCard moeten opsturen. Volgens MasterCard en de Nederlandse creditcarduitgever ICS is betalen met een selfie de toekomst van online betalen. 750 Nederlandse klanten van de ABN Amro hebben gedurende een pilot zowel betalen met een selfie als betalen met een vingerafdruk getest. En dit met een positief resultaat!

Maar hoe zit het met de privacy en de AVG wet? Wat MasterCard met de gegevens doet is niet bekend. Fraudebestendig lijkt het in elk geval wel: je kunt de technologie niet foppen door een foto voor de lens te houden. Je moet namelijk eerst met je ogen knipperen voordat er een foto gemaakt wordt. Ook de slimmeriken die denken dat je de beveiliging kunt omzeilen met een video hebben het mis. Wat betreft de techniek zit het volgens ons wel goed, al zou het hier en daar nog wel gefinetuned kunnen worden zodat je, net als bij de iPhone X, ook nog herkend wordt met een nieuw kapsel of een nieuwe snor.


Reality check
China zou China niet zijn als ze het niet nog groter zouden aanpakken. Zo heeft de Chinese overheid de plannen om in 2020 alle burgers een ''sociale kredietscore'' te geven. Door middel van je internetgedrag en big data, maar ook je werkverleden, schulden of eventuele strafbladen wordt je score bepaald. Of iedereen hier even blij mee is, dat is de vraag. Zo ontdekte een zakenman in het stadje Shishi onlangs dat hij met naam, adres, foto en identiteitskaartnummer op de experimentele zwarte lijst van 'wanbetalers' is geplaatst. Hij kon opeens geen vliegtickets meer kopen en zijn dochter werd van een privé-school gestuurd. Een behoorlijk zware sanctie als je het ons vraagt. Dit hele gebeuren is ook niet bepaald privacy-vriendelijk, maar Zhou Tao, hoogleraar informatiewetenschappen, wimpelt het weg: "Wij zijn hier gewend aan controle door de overheid en wie een gewoon leven leidt, heeft niets te vrezen. Wij hebben in het Chinees niet eens een goed woord voor privacy."

Fysiek uitgekleed worden of een uitkomst?
We mogen in onze handjes knijpen dat we niet in China wonen, maar het kan nog erger: wat als in de toekomst de sociale kredietscore gecombineerd wordt met de gezichtsherkenningstechnologie? Dan ben je helemaal nergens meer veilig. Echter zou deze combinatie voor bedrijven wel een perfecte manier zijn om doelgroepen in kaart te brengen. Of voor de overheid, om nog sneller en makkelijker criminelen op te sporen. En hoewel het 'lastigvallen' van consumenten volgens de AVG-wet níet zomaar mag, is het opsporen van criminelen wél geoorloofd. Dit is namelijk te plaatsen onder de AVG-grondslagen 'Algemeen belang' en 'Gerechtvaardigd belang'. De overheid heeft dus geen toestemming nodig van de boef in kwestie. Gelukkig maar! Maar voordat het zover is, genieten wij nog even van onze iPhone X.


Deel dit artikel

© 2020 Brandpulse.nl All Rights Reserved | Algemene voorwaarden | Privacybeleid | Cookiebeleid