Geplaatst op 10/10/2019
Leestijd: 3 minuten

Je hebt steengoede content, maar bent praktisch onvindbaar. Wat nu?


Er zijn hele pagina’s over volgeschreven: de (in)effectiviteit van Search Engine Optimization (SEO). Er zijn namelijk maar weinig onderwerpen waarover marketeers meer discussiëren. Wij zijn ervan overtuigd dat het wél loont om tijd te steken in je SEO-strategie. In dit artikel vertellen we je waarom, gaan we in op het algoritme van ’s werelds bekendste zoekmachine en geven we je direct toepasbare tips voor een betere online vindbaarheid.

Miljoenen zoekopdrachten
Met bijna 2 miljard gepubliceerde websites (en dus nog veel meer webpagina’s) weet je vaak letterlijk niet waar je het zoeken moet. Gelukkig helpen zoekmachines een handje. Maar liefst 3,6 miljoen keer per minuut! Het zal je niet verbazen dat Google met ruim 70% de populairste zoekmachine is en de meeste zoekopdrachten te verwerken krijgt. Al die webgebruikers zijn op zoek naar content die aansluit bij hun wensen en behoeften. Hoe zorg je er als marketeer voor dat ze jouw content vinden en niet die van je concurrent? Dat doe je met SEO.

SEO
Wat wil dat eigenlijk zeggen? We gaan even terug naar de basis. SEO staat voor Search Engine Optimization, oftewel zoekmachineoptimalisatie. Dit wil zeggen een (mobiele) website zó verbeteren dat zoekmachines hem beter kunnen lezen en op waarde kunnen inschatten. Met als doel dat je content een zo hoog mogelijke positie binnen de zoekmachine bereikt en daardoor mogelijk sneller gevonden wordt.

Google’s algoritme
Heeft direct invloed op de positie van je content binnen de zoekmachine. Het algoritme is een formule die de zoekgigant gebruikt om websites op waarde te schatten. Google houdt haar algoritme geheim en werkt het achter de schermen ook nog eens elk jaar bij. Deze updates zorgen ervoor dat je website het ene jaar anders gewaardeerd wordt dan het andere jaar.

Aan de slag
Er bestaat dus geen toverrecept voor de perfecte SEO-strategie. Toch zijn er wel wat trucjes om je vindbaarheid te vergroten. Want ondanks dat het algoritme nogal eens verandert, blijft Google één belangrijk doel behouden: het creëren van een goede gebruikservaring.

De bezoeker stelt immers een vraag en wil daar direct het juiste antwoord op. Een pagina met een titel of kop als “Hoe bak je een appeltaart?” zal daarom beter scoren dan “Appeltaart”. Zeker nu voice search in opkomst is, waarbij vragen logischerwijs op een meer natuurlijke manier gesteld worden. Denk dus niet in alleen zoekwoorden, maar in vragen, behoeften en problemen. Want waar SEO vroeger makkelijk te manipuleren was door maar zo veel mogelijk pagina’s, uitgaande linkjes (linkbuilding) en content te plaatsen, is dat nu verleden tijd. Je website moet relevant zijn en inspelen op de behoeften van de bezoeker. Kwaliteit gaat dan ook altijd boven kwantiteit.

Daarnaast is het ook belangrijk dat je website gebruiksvriendelijk is. Een snelle laadtijd en een duidelijke structuur dragen daaraan bij. Alles om het de bezoeker zo eenvoudig mogelijk te maken.

Meer concrete SEO-tips lees je in dit artikel: van zoekwoorden en SEO-copy tot paginatitels en meta-descriptions. Zo komt die felbegeerde positie in de zoekresultaten een stapje dichterbij.

Vooruitblikken
Houd je je aan bovengenoemde tips, dan ben je al goed op weg. Maar de SEO-wereld ontwikkelt zich voortdurend. Zo heeft mobiel desktop ingehaald als het gaat om zoekopdrachten, waardoor Google nu mobile-first indexing hanteert. Ook draaien steeds meer websites op JavaScript, gaan we massaal aan de slag met Progressive Web Apps en zal in 2020 steeds meer structured data toegepast worden.

Brengen de bovenstaande termen je aan het duizelen en geef je je zoekmachineoptimalisatie liever uit handen? Brandpulse kan je helpen met het creëren van relevante én SEO-vriendelijke content. Neem contact met ons op en wie weet spreken we elkaar binnenkort!


Deel dit artikel

© 2020 Brandpulse.nl All Rights Reserved | Algemene voorwaarden | Privacybeleid | Cookiebeleid