Geplaatst op 26/07/2017
Leestijd: 2 minuten

Interpolis' overstap van humor naar noodzaak

'Dit kan jou ook gebeuren...'


Bas Welling vertelde in RTL Late Night over zijn veelbesproken nieuwe filmpje voor Interpolis. ‘Interpolis stelt zich eigenlijk als missie “wij willen wat verdergaan dan verzekeren alleen, we willen verkeersveiligheid aanpakken en verkeersslachtoffers verminderen.”’ Wat is het resultaat?

Even Tilburg bellen
Oké, ik hoor het je bijna vragen: ‘Maar Interpolis… was dat niet die verzekeraar die à la Centraal Beheer ook jarenlang grappige reclames maakte?’ Zeker! Hoewel Interpolis hun reclames nooit zo ver over-the-top trokken als hun concurrent dat deed met ‘Even Apeldoorn bellen’, ging Interpolis wel lang voor de knipoog en het leedvermaak. Vergezeld van een herkenbaar deuntje en hun typische ‘Interpolis. Glashelder.’ Qua opzet erg vergelijkbaar.

Toch is de maatschappelijke insteek niet nieuw: wie even naar YouTube gaat en door de vele filmpjes van Interpolis struint, vindt veel behulpzame how-to’s en bijvoorbeeld een documentaire over ouderenzorg. Verdere betrokkenheid spreekt ook uit de klantverhalen die je er aantreft. En een achter-de-schermenfilmpje rond de bovenstaande commercial toont transparantie. Kortom: Interpolis straalt uit dat ze betrokken zijn bij de klant, staan voor openheid en het hart op de juiste plaats hebben.

Kijk uit met mobiel
Dat het streven achter Interpolis’ ‘Dit kan jou ook gebeuren…’-filmpje goed is, mag duidelijk zijn. In de woorden van maker Bas Welling: ‘We hebben deze film gemaakt om bewustwording te creëren [over mobiele telefoongebruik tijdens het rijden]. De impact als het één keer misgaat is gigantisch.’ Logisch ook dat het filmpje deel uitmaakt van een manifest dat Interpolis, Veilig Verkeer Nederland en gemeente Tilburg tekenden om zo samen voor 25% minder verkeersslachtoffers te zorgen in 2020. Een mooi streven.

Maar wat betekent het voor het merk zelf? In eerste instantie iets positiefs: het maatschappelijk bewustzijn dat uit het filmpje spreekt is sympathiek. Interpolis laat zien dat ze met meer bezig zijn dan geld verdienen. Ze willen de wereld verbeteren omdat ze begaan zijn met mensen en belangrijke kwesties willen aanpakken die breder spelen dan puur binnen hun verzekeringsdomein. Bottom line: het gaat om mensenlevens. In een tijd dat consumenten steeds meer afgaan op het imago en karakter van bedrijven, helpt het als je je als organisatie zo expliciet uitspreekt.

Wel echt zo echt?
En toen… publiceerde De Telegraaf dat het Interpolis-filmpje wel héél veel leek op een filmpje van Amerikaanse verzekeringsfirma AT&T, die al jaren bewustwording teweeg probeert te brengen over rijden en met je telefoon bezig zijn. De opzet van het filmpje is precies hetzelfde als de commerical van Interpolis en het is dan ook niet verrassend dat Interpolis inmiddels heeft laten weten dat ze zeker geïnspireerd werden door de Amerikaanse verzekeraar. Oordeel zelf:

Hoewel de boodschap van Interpolis overeind blijft, schaadt dit ‘jatwerk’ het imago van de verzekeraar wel. Als je een andere partij namelijk zo schaamteloos nadoet (zónder ze in eerste instantie de credits te geven), doet dat afbreuk aan je eigenheid in de ogen van een consument. En daardoor ook aan hoe sympathiek ze je vinden. Merken moeten eigen en eerlijk over zien te komen en – als het even kan – origineel. Sterker nog: ze moeten vaker eerlijk zijn. Tegenwoordig is het zo makkelijk voor een consument om erachter te komen of je doet wat je zegt. En of je met iets nieuws komt. Daarom moet je als merk overal op voorbereid zijn. En moet je boodschap staan als een huis.

Verdicht
Interpolis kwam met een sterke commercial en een nuttige, sympathieke boodschap. Ondanks het hart op de juiste plek boet het filmpje toch wat aan kracht in, nu we weten dat het een ander succesvol filmpje nadeed. Goed gejat… blijft gejat.


Deel dit artikel

© 2020 Brandpulse.nl All Rights Reserved | Algemene voorwaarden | Privacybeleid | Cookiebeleid