Geplaatst op 06/11/2017
Leestijd: 5 minuten

In gesprek met Copernica's Michael Linthorst


Dat Michael Linthorst – mede-oprichter en CEO van Copernica – gelooft in e-mail is geen verrassing: Copernica is de partij achter het veelgebruikte Copernica Marketing Software, een programma voor het opzetten en uitlezen van e-mailcampagnes. En de ambitie en passie die uit zijn plannen spreekt, die is aanstekelijk. Wij spraken hem over Copernica’s ontstaan, kracht en visie voor de toekomst. En natuurlijk over serieuze do’s.

Michael, neem ons eerst eens mee naar het begin. Hoe ontstond Copernica in 2001?
‘Emiel Bruijntjes en mijzelf zetten het op. Hij had Informatica en Rechten gestudeerd en zelf heb ik de Business School afgerond. We begonnen samen met het bouwen van websites, waarna we dachten: we moeten eigenlijk iets maken waarbij we niet iedere keer opnieuw hoeven te beginnen. En toen kwam een van onze klanten met het verzoek voor de ontwikkeling van een nieuwsbrief.

‘Vervolgens hebben we daarvoor vrij snel de software gecreëerd en zijn we op basis van dat stuk software een product gaan ontwikkelen. Toen hebben we besloten ons volledig te focussen op de e-mailsoftware in plaats van door te gaan met maatwerk en websites. We kwamen er toen ook vrij snel achter dat onze toegevoegde waarde moet zitten in intelligente software.’

Wat maakt jullie Copernica Marketing Software zo onmisbaar voor een modern bedrijf?
‘Communicatie gaat eigenlijk maar om één ding: relevantie. En relevantie bereik je door data en content samen te brengen. Goede software biedt je die mogelijkheid.

‘Data breng je samen via een sterke application programming interface [API] en een flexibele datastructuur. Content kun je ontsluiten door het aanbieden van een goede feed-optie en het zo open mogelijk maken van de techniek die die content kan inladen.

‘Waar veel van onze concurrenten met vaste formats voor databases werken, of met een beperkt aantal velden in de database, is bij Copernica alles open. Onze database kent een gelaagdheid en die open structuur zorgt ervoor dat onze producten heel flexibel zijn. Een klant kan ons product daardoor zo inzetten als hij wenst.’

Maar zijn wensen veranderen soms. Of hij komt erachter dat hij een feature mist. Hoe gaan jullie daarmee om?
‘Wij luisteren goed naar de feedback die we ontvangen via ons netwerk van partners, zoals van jullie. Net als Brandpulse weten onze partners wat er speelt bij onze eindklanten.

‘Zo merkten we bijvoorbeeld dat er nog steeds een behoorlijke toename van het uitlezen van e-mail op mobiel is. Daarom hebben wij een product ontwikkeld als responsiveemail.com, een API die het mogelijk maakt om e-mail automatisch responsive te maken. Oftewel geschikt te maken voor alle devices en clients en combinaties daarvan.

‘Van elke wens die ons ter ore komt, proberen we direct een product te maken, zodat een oplossing ook meteen voor andere toepassingen ingezet kan worden. We ontwikkelen dus eigenlijk op basis van input en klantvraag. En op basis van waar onze kracht ligt.’

En die kracht is dus flexibiliteit?
‘Ja. En dat speelt ons ook in de hand. Bedrijven willen hun e-mails namelijk op basis van data zo relevant mogelijk maken. Bijvoorbeeld niet alleen op basis van data uit eerdere e-mails, maar ook op basis van het websitegedrag van hun ontvangers.

‘Als je op een website bepaalde wijnen hebt bekeken en niet hebt aangekocht, dan kun je die in de volgende mailing natuurlijk heel goed tonen als marketeer, waardoor het superrelevant wordt. Maar ook andersom. Op het moment dat je hebt doorgeklikt op een product in de e-mail en je bezoekt de volgende keer wederom de website van dat bedrijf, kun je die producten of gerelateerde producten laten zien. Op die manier kun je het contact met de klant – met de relatie – steeds relevanter maken.

‘Aan de andere kant zien we dat er steeds meer wordt gedaan aan content automation. Bijvoorbeeld middels RSS-feeds. Bedrijven die op een bepaalde plek hun content verzamelen verwachten van onze software dat alles vanuit die plek ook kan worden opgehaald en ingelezen, het liefst zo dynamisch mogelijk. Bijvoorbeeld dat als je een bevestiging stuurt 2 dagen voor vertrek van een reis, dat daar dan ook de weersverwachting voor deze bestemming in staat. En andersom, dus dat je op basis van voorkeuren voor weer en temperatuur bestemmingen aan kan raden.

Vanwege het feit dat wij al sinds het begin werken met een gelaagde databasestructuur, is dit soort automation met onze software allemaal te doen. En ons tarief maakt ons product ook toegankelijk voor kleinere bedrijven. Je ziet op dit moment heel duidelijk dat het MKB ook aan marketing automation wil doen en wij kunnen ze daar goed in voorzien.’

Hoe verklaar je die trend?
‘Nou ja, je ziet relevantie steeds belangrijker worden. Als je als bedrijf relevant bent kun je hogere marges maken én sluit je aan op de wensen van de consument: die verwacht inmiddels dat een bedrijf veel van hem weet en dat die kennis ook ingezet wordt. Zonder dat het irritant wordt, natuurlijk.

‘Aanstaande februari wordt de GDPR van kracht – eigenlijk een Europese ontwikkeling op basis van de Wet Bescherming Persoonsgegevens – en dat is eigenlijk om consumenten te beschermen tegen de ontwikkeling dat bedrijven eigenlijk heel veel van je weten. Maar deze kennis aan bedrijfszijde kan de consument natuurlijk juist ook enorm helpen.

‘Als je naar de bakker gaat en je haalt daar altijd 4 croissantjes op zaterdagochtend, dan vind je het gewoon fijn als die mevrouw zegt “Mooi weer vandaag, zullen we die 4 croissantjes maar weer inpakken?” Dus waarom zou dat digitaal niet kunnen? We moeten gewoon blijven waken voor de balans tussen service en bemoeienis.’

Welke andere ontwikkelingen zie jij in 2018 in de markt plaats gaan vinden?
‘Naast relevantie, automation en mobiele optimalisatie, wordt e-mailautenticatie vooral steeds belangrijker. Dus dat de ontvanger van een e-mail zeker weet dat deze mail komt van de opgegeven verzender. Is de verzender wie hij zegt dat hij is?

‘Deliverability wordt in het verlengde hiervan ook een groter aandachtspunt. Je moet als verzender namelijk aan strengere eisen gaan voldoen, door het aanscherpen van de authenticatietechnieken. Zorg er daarom voor dat je je DKIM, SPF en DMARC correct hebt ingesteld. Ken je deze termen niet? Dan weet je meteen waar je even achteraan moet; dit wordt echt heel belangrijk.’

En wat ligt er voor Copernica zelf in het verschiet?
‘Als e-mailspecialist hebben wij een duidelijke visie als het aankomt op e-mail. Ik denk dat we daarom een goed beeld hebben van waar e-mail naartoe gaat, maar eigenlijk… willen we zelf beïnvloeden welke positie e-mail in de toekomst inneemt.

‘E-mail is verreweg het meest gebruikte onlinecommunicatiemiddel ter wereld. Facebook heeft 2 miljard actieve accounts, Whatsapp heeft er 1,3 miljard, maar e-mail heeft er ruim 4 miljard. Alleen is de techniek van e-mail vrijwel onveranderd gebleven sinds het bestaat. Maar wij zijn van plan daar wat aan te gaan doen.

‘Wij vinden dat e-mail in 2025 dé standaard moet zijn voor digitale communicatie en dat e-mail de communicatie via Twitter, WeChat en Whatsapp totaal overbodig moet maken. Eigenlijk is het de technisch beperking van e-mail geweest die een Whatsapp en een Twitter de mogelijkheid heeft gegeven om te groeien. Maar nu is e-mail absoluut aan een inhaalslag toe.

‘Copernica gaat de standaard van e-mail dusdanig verbeteren dat het de overige onlinecommunicatiemiddelen niet meer nodig zijn. Een gebruiker kan elke soort digitale communicatie gaan regelen via e-mail en één inbox. Dat uitgangspunt verwezenlijken zien wij als onze rol. Ons plan is daarom om nieuwe technieken te introduceren die gebruikt zullen worden door grote verzendende en ontvangende partijen. Want je kunt e-mail alleen maar verbeteren als de grote spelers met je mee willen doen.

‘Natuurlijk is dit nogal wat; je gaat iedereen vragen om protocollen overboord te gooien die al decennia bestaan. Maar wij geloven erin dat dit kan zolang ons alternatief maar goed genoeg is. En daarbij: het hebben van een groot doel - en je daar echt op focussen - is de sleutel voor het succes van een succesvolle onderneming.’

Meer weten over Copernica of Copernica Marketing Software? Bekijk Copernica.com.


Deel dit artikel

© 2020 Brandpulse.nl All Rights Reserved | Algemene voorwaarden | Privacybeleid | Cookiebeleid