Geplaatst op 04/12/2017
Leestijd: 3 minuten

IJzersterke storytelling van Volkswagen


Reclames blijven je vaak bij om de verkeerde redenen. Vanwege een irritante voice-over, slecht acteerwerk, een vergezocht concept en ga zo maar door. Fijn dus als er een reclame langskomt die je bijblijft omdat het verhaal gewoon goed in elkaar steekt.

Done in 30 seconds
Een halve minuut. Dat is hoelang Volkswagen nodig heeft om een sterk, kloppend verhaal te vertellen met een goede punchline. En dat niet alleen: de punchline sluit perfect aan bij de voetgangersherkenning waarmee de nieuwe generatie Volkswagen Polo – het model dat uitgelicht wordt in de reclame – is uitgerust.


Het begint allemaal met een simpel idee: een zorgzame vader en een wat onvoorzichtige zoon. In 30 seconden flitst het leven van deze twee aan je voorbij, met steevast hetzelfde patroon: de vader kijkt toe terwijl de zoon – of-ie nou fietst, op een skelter zit of een scooter rijdt – altijd voor brokken zorgt. Wanneer de vader in de nieuwe auto van zoonlief zit, snap je waarom hij wat gesponnen is. En even later voel je dezelfde opluchting die de vader ervaart op het moment dat de auto automatisch remt wanneer er een voetganger oversteekt. Eindelijk geen brokken meer en een veilig voertuig voor de zoon.

Fast & glorious
Wat de reclame ook direct overbrengt is dat Volkswagen bezig is met innovatie op het gebied van verkeersveiligheid. Zowel voor de berijder als de omgeving. Laat verkeersveiligheid nou net een van de speerpunten van Volkswagen zijn, een belangrijke waarde van het merk. Het mooie is: terwijl je naar de reclame kijkt sta je daar niet eens bewust bij stil, maar je neemt het wel met je mee.


Om te laten zien dat deze Polo niet alleen een mooie familieauto is, heeft Volkswagen landelijk nog een ander stukje marketing ingezet. In Polo Places wordt de nadruk gelegd op een jongere doelgroep die vooral leuke dingen wil doen en van vrijheid wil genieten. De video is een (gefingeerd?) verslag van een roadtrip door Nederland, gemaakt door vier vrienden. Aan het einde van de commercial prijkt de tekst ‘De nieuwe Polo. Klaar voor avontuur.’ terwijl de auto de horizon tegemoet rijdt. Het is goede manier om de Polo in een ander licht te laten zien, terwijl betrouwbaarheid en comfort nog steeds een hoofdrol spelen.

“Brand proof”
De nieuwe Polo wordt in twee campagnes dus sterk neergezet, terwijl de overkoepelende waarden van Volkswagen sterk doorklinken. Zonder dat dat ooit geforceerd voelt of sterk benadrukt wordt: de verhalende aanpak zorgt ervoor dat je de boodschap intuïtief tot je neemt. Vooral bij de tv-reclame; bij Polo Places denk je ergens toch nog ‘Goh, ze hebben wel hun best gedaan om dit echt te laten lijken.’


Tot slot nog een laatste noot: herhaling kun je effectief gebruiken om tot een statement te komen. Het doorbreken van routine en de ergernissen die daarbij horen is een gegeven dat meteen herkenbaar is en een ontvanger dus snel aanspreekt. Daarnaast is het een goede manier om te laten zien hoe iets hetzelfde blijft – zoals in de Volkswagen-commercial – of hoe iets zelfs verergert voordat iemand de keus maakt om dit te veranderen; van het laatste is de bovenstaande reclame van Samsung USA een erg sterk voorbeeld.

Verdict
Volkswagen zet goede verhalen neer om niet alleen hun auto maar ook hun merk stevig neer te zetten. Weinig toeters en bellen, maar veel herkenbaarheid, duidelijkheid en charme.


Deel dit artikel

© 2020 Brandpulse.nl All Rights Reserved | Algemene voorwaarden | Privacybeleid | Cookiebeleid