Geplaatst op 09/04/2020
Leestijd: 3 minuten

Algoritme, hoe werkt het nu écht?


Eerlijk is eerlijk, algoritmes zijn redelijk ingewikkeld. Niemand heeft er echt grip op. Ze kunnen voor je bedrijf positief uitpakken, maar zeker ook negatief. Als je berichten niet gezien worden bijvoorbeeld. En in deze moeilijke tijd is het voor veel bedrijven juist van belang om wel in het zicht te blijven. In dit artikel nemen we je mee in de wereld van algoritmes: hoe werkt het en zijn er manieren om het te beïnvloeden?

Allereerst, wat is een algoritme?
Wat een algoritme is en hoe het werkt verschilt van waar en hoe het wordt gebruikt. Even over naar Jip en Janneke taal: heel simpel gezegd is een algoritme het stappenplan dat je neemt om tot een bepaald doel te komen. Wat het doel is, maakt niet uit. Zo is het bereiden van een recept een voorbeeld van een algoritme, maar ook de informatie die je te zien krijgt op Instagram. Als jij bijvoorbeeld veel berichten over sport liket, zullen deze ook hoger en vaker in je tijdlijn verschijnen.

En, hoe werkt het?
Volgens wiskundige Hannah Fry, bestaan er vier verschillende functies van algoritme die zij in haar boek ‘Algoritmes aan de macht’ beschrijft: prioriteren, classificeren, associëren en filteren. Een voorbeeld van prioriteren is dat Instagram bepaalt wat jij te zien krijgt. Een voorbeeld van classificeren is dat een medisch algoritme kankercellen kan onderscheiden van gewone cellen. Associëren komt bijvoorbeeld terug in datingapps, waarin een eventuele geschikte partner getoond wordt op basis van bepaalde kenmerken. Tot slot filtert bijvoorbeeld Siri achtergrondgeluiden, zodat spraakherkenning duidelijk is. Bij algoritmes worden deze verschillende functies vaak gecombineerd. Zo zoekt een schoolalgoritme bijvoorbeeld naar associaties tussen verschillende kenmerken en gedrag van leerlingen om vervolgens te classificeren of de kans hoog of laag is dat ze vroegtijdig de school verlaten.

Hoe werkt dit bij bijvoorbeeld Instagram?
Om het allemaal iets begrijpelijker te maken, kijken we naar Instagram, waar we veel met algoritmes te maken hebben. Voorheen was het op Instagram als volgt: wat als laatst werd gepost, kwam bovenaan je tijdlijn. Maar dat is niet meer. Deels omdat er simpelweg gewoon meer content geplaatst wordt dan wij op een dag kunnen verwerken.

Of je hoog in iemands tijdlijn terecht komt, hangt af van een aantal factoren: interesse, recentheid en interactie. Instagram houdt in de gaten hoe er op je voorgaande (vergelijkbare) posts is gereageerd. Was je doelgroep hierin geïnteresseerd? Dan zal de post waarschijnlijk hoog in de tijdlijn verschijnen. Houd dus goed in de gaten wat voor soort content je doelgroep interessant vindt. Bovendien zijn recente posts natuurlijk ook interessant. Een Instagramgebruiker ziet liever nieuwere posts, dan posts van twee dagen geleden. Het is dus belangrijk dat jij weet wanneer je doelgroep online is, zodat je hierop kunt inspelen. Als laatst speelt interactie een grote rol. Welke posts like jij vaak? Wie stuur jij een privébericht? Hoe lang ben jij gemiddeld per keer op Instagram te vinden? Dit wordt allemaal bijgehouden door Instagram en aan de hand daarvan wordt bepaald welke berichten je te zien krijgt.

Wat zijn de voor- en nadelen?
Algoritmes zorgen ervoor dat we sneller informatie kunnen verwerken doordat we informatie te zien krijgen die voor ons relevant en interessant is. Zo kun je als bedrijf ook echt die doelgroep bereiken die in jouw product of dienst geïnteresseerd is. Bovendien is kunstmatige intelligentie mogelijk dankzij algoritmes. Voor jou als persoon kunnen de algoritmes er wel voor zorgen dat je in een soort ‘filter bubbel’ terecht komt. Omdat je enkel die informatie ontvangt waar je interesses liggen, word je niet uitgedaagd om buiten deze cirkel te denken. Bovendien kan het als bedrijf lastig zijn om door iedereen gezien te worden. Ook worden algoritmes steeds vaker gebruikt om beslissingen te nemen. Echter blijken algoritmes niet altijd neutraal te zijn. Uit onderzoek van de Universiteit van Utrecht is gebleken dat algoritmes vooroordelen kunnen bevestigen, waardoor discriminatie ontstaat. En dit willen we natuurlijk niet.

Kortom, dankzij algoritme hebben we al veel ‘gewonnen’ en het kan ons zeker helpen in het dagelijkse leven. Maar er zullen altijd elementen zijn waar nog aan gewerkt kan worden. Heb jij moeite met het laten groeien van je social media? Of wil je graag uit die filter bubbel gehaald worden en geholpen worden met nieuwe, creatieve ideeën? Neem gerust contact met ons op, wij helpen je graag!


Deel dit artikel

© 2020 Brandpulse.nl All Rights Reserved | Algemene voorwaarden | Cookiebeleid | Privacybeleid