Geplaatst op 15/03/2018
Leestijd: 2 minuten

Hoe liep het af met de Doritos Super Bowl campagne?


Ruim een maand geleden namen we de Super Bowl campagne van Doritos uitgebreid onder de loep. Het chipsmerk sloeg met hun commercial een drastisch andere weg in en nam hiermee een groot risico. Inmiddels is de Super Bowl al lang en breed voorbij en rest ons maar één vraag: is de campagne in de smaak gevallen?

Voor marketeers is de Super Bowl dé gelegenheid om flink uit te pakken. Merken investeren miljoenen in het decor, script en wereldberoemde acteurs om hun commercial te laten opvallen. Doritos pakte het altijd heel anders aan: al tien jaar op rij lieten zij hun Super Bowl commercials maken door de fans. Je leest het goed: het chipsmerk regisseerde, filmde of produceerde zelf helemaal niets. Deze zogeheten 'Crash the Super Bowl' campagne was een groot succes. Jaarlijks werden duizenden filmpjes ingestuurd en door de jaren heen eindigden verschillende inzendingen hoog in de USA Today Ad Meter, waarvan een aantal keer zelfs op nummer één. Om nog maar te zwijgen over de grote hoeveelheid online exposure die het merk ermee genereerde.

Toch besloot Doritos dit jaar een geheel andere weg in te slaan. Net als alle andere merken namen ze zelf de touwtjes weer in handen en investeerden ze in wereldberoemde acteurs. Cliché? Niet helemaal, want er was een twist: Doritos ging namelijk de samenwerking aan met Mountain Dew. Dit was de eerste keer in de Super Bowl-geschiedenis dat PepsiCo twee van haar merken in één advertentie samenbracht.


In de commercial zagen we een rap battle tussen de hete Doritos (Peter Dinklage) en de ijskoude Mountain Dew (Morgan Freeman). Visueel en muzikaal prachtig uitgewerkt, maar toch merkten we in ons vorige artikel op dat we, ten opzichte van de winnende 'Crash the Super Bowl' reclames, de storytelling wat misten. Maar wat vond het grote publiek daarvan?

Nou, het publiek was lovend! Op internet ging het los met positieve reacties. "I want this to be a movie!" schreef een Youtube-gebruiker. Ook waren mensen razend enthousiast over het feit dat Peter Dinklage en Morgan Freeman in de video zaten: beiden erg geliefde acteurs. "I'm a simple guy: when I see Morgan Freeman, I click like!" reageerde iemand.

Ook marketeers waren positief. Businessinsider beschreef de commercial als 'genius' en 'brilliant' en benadrukte dat het marketingtechnisch erg slim was om twee merken in één advertentie samen te brengen. Wellicht dat dit bijdroeg aan het feit dat de commercial op een nette vierde plek eindigde op de Super Bowl AD Meter.

Maar ging deze video ook viral, net als de campagnes van de voorgaande jaren? De commercial heeft meer dan 10 miljoen online weergaven. Dat is veel, maar niet genoeg om in de top 5 te belanden. De eerste plaats gaat naar Budweiser, met bijna 45 miljoen weergaven, dus dat is nogal een verschil. Wel blijkt de Doritos ad erg shareable te zijn. Met 120.000 shares is het de op één na meest gedeelde Super Bowl advertentie van het afgelopen jaar. (Storyful.com, 16/02/2018)

Op alle vlakken nét niet op de eerste plek, maar de tienduizenden lovende reacties maken veel goed. Of de commercial de verkoop van de chips of het drankje heeft beïnvloed is niet bekend - de cijfers zijn niet vrijgegeven. Maar aan de reacties te zien zou het zomaar kunnen. "I hate Doritos… But for some reason now I need some Doritos!" aldus een Youtube-gebruiker.


Deel dit artikel

© 2020 Brandpulse.nl All Rights Reserved | Algemene voorwaarden | Privacybeleid | Cookiebeleid