Geplaatst op 19/11/2020
Leestijd: 3 minuten

Hoe haal ik het meeste uit mijn alt-tekst?


Wil je meer uit jouw website halen? Of wil je op een organische manier hoger in de zoekresultaten van Google komen te staan? Door jouw website te optimaliseren met alt-teksten vergroot je jouw vindbaarheid.

Wat is een alt-tekst (alt-tag)?
Een alt-tekst is een omschrijving van een afbeelding. Oorspronkelijk is een alt-tekst bedoeld voor slechtzienden. Door de omschrijving van de afbeelding in de code te vermelden wordt de afbeelding voorgelezen, waardoor slechtzienden weten wat er op de afbeelding te zien is. Daarnaast wordt de alt-tekst ook getoond indien de afbeelding niet wordt geladen. Handig, want zo kun je alsnog lezen wat er op de afbeelding staat.

De voordelen van een alt-tekst
Een alt-tekst zorgt ervoor dat Google de website beter kan begrijpen. Het doel is om ervoor te zorgen dat Google ‘denkt’ dat jij het beste antwoord hebt op de vraag die de gebruiker stelt. Door keywords te gebruiken in de alt-tekst maak je kans om hoger te komen te staan in de zoekresultaten. Wanneer je geen alt-tekst aan een afbeelding toevoegt, is dit voor Google een blinde vlek en zal deze dus ook niet geïndexeerd kunnen worden.

Niet elke afbeelding is relevant, een header met kleuren of een pijl die leidt naar de volgende pagina letterlijk omschrijven brengt geen meerwaarde mee. In plaats daarvan zou je het doel kunnen omschrijven: “rood, blauw en wit zijn de kleuren van Brandpulse” en “naar volgend artikel”.

Alt-teksten op sociale media
Niet alleen op jouw website kun je gebruikmaken van alt-teksten, ook op andere platforms waar je gebruikmaakt van afbeeldingen is het van belang. Veel informatie op apps zoals Instagram en Facebook zijn visueel ingesteld. Gebruik alt-teksten om de toegankelijkheid van je profiel te vergroten en om door Google herkend te worden.

Do’s en dont’s

  • Zorg ervoor dat je geen reeks aan keywords invult (keyword-stuffing), maar maak een duidelijke zin van je alt-tekst
  • Het helpt wanneer je de alt-tekst laat refereren naar je bedrijf zoals “vrouw-schrijft-marketingplan-achter-haar-computer”. Zo verwijs je naar de dienst die jouw bedrijf aanbiedt
  • Probeer de afbeelding zo gedetailleerd mogelijk te beschrijven, dus niet “hond” maar “hond-met-rood-speeltje-in-zijn-bek”
  • Gebruik in de alt-tekst van het logo altijd jouw bedrijfsnaam
  • Gebruik bij een blog een of twee woorden uit de titel, dit helpt bij de SEO

    Met deze informatie heb je voldoende kennis om het zelf eens uit te gaan proberen! Let op keyword-stuffing en zorg voor relevante beschrijvingen in je afbeelding. Succes!

    Wil je meer tips op het gebied van marketing? Bekijk dan eens onze andere marketingblogs op onze website.


Deel dit artikel