Geplaatst op 02/03/2018
Leestijd: 3 minuten

Hoe gebruik je Snapchat als marketingtool?


In ons eerdere artikel over social media hadden we het al eens over Snapchat. De app met het schattige spookje als logo is helemaal hip onder kinderen en tieners. De ideale marketingtool wanneer je een jonge doelgroep hebt. Maar wat kun je er allemaal mee en hoe gebruik je deze marketingtool?

Waarom Snapchat?
Snapchat is in korte tijd enorm populair geworden. Maar liefst driekwart van de Nederlandse tieners maakt gebruik van de app. Door de 100 miljoen gebruikers (wereldwijd) worden dagelijks 400 miljoen berichten verzonden. Dat is nogal wat!

Op Snapchat is een foto maar maximaal 24 uur zichtbaar, wat zich perfect leent voor bijvoorbeeld previews. Zo deelde automerk Honda beelden van de nieuwe Acura voordat deze op andere kanalen werden verspreid. Dit geeft volgers een gevoel van exclusiviteit. Het leverde Honda in elk geval honderden nieuwe volgers op.

Ook voor storytelling ben je bij Snapchat aan het juiste adres. Door reeksen foto's en korte filmpjes in je story te plaatsen, kun je een bijna liveverslag geven van je werkzaamheden. En omdat de beelden toch na 24 uur verdwijnen hoeft het allemaal niet zo gestyled te zijn, waardoor het allemaal een stuk persoonlijker is.

Snapchat maakt interactie sowieso persoonlijker dan ooit, omdat je je volgers letterlijk kan zien. Stel een vraag, zoals 'Hoe zou jij deze schoenen combineren' en je wordt bedolven onder de meest creatieve foto's met jouw product.

De advertentiemogelijkheden
Maar er is meer: naast volgers vergaren door in het wilde weg te Snappen, biedt Snapchat sinds enige tijd ook advertentiemogelijkheden. Via de Ad Manager kun je heel gemakkelijk je doelgroep targeten op lifestyle, demografie, locatie en devices. Alleen al onder lifestyle staan zo'n 60 interesses, waardoor je een zeer specifieke groep kunt bereiken.

De applicatie beschikt momenteel over vier verschillende ads:

Live Story takeover
Hiermee creëer je je eigen livestream die voor iedereen - of een getargete doelgroep - beschikbaar wordt. Dit wordt vooral gedaan rondom grote evenementen zoals de Super Bowl.

3V Ads
3V staat voor vertical, video en views. Deze ads worden zichtbaar tussen de live stories door en sluiten aan op de content waardoor het voor de volgers niet als 'vervelende ad' wordt ervaren.

Sponsored Geofilters
Dit zijn filters die op locatie laten zien waar je bent of wat je aan het doen bent. Zo heb je vast wel eens Snaps gezien met 'Eindhoven' of 'Amsterdam' erop. Ook voor specifiekere locaties is deze functie geschikt. Zo heeft bijvoorbeeld de London Eye ook een geofilter. Maar eigenlijk elke plaatselijke koffietent of schoenenwinkel is vrij om een Sponsored Geofilter te ontwerpen!

Sponsored Lenses
Wil je je gezicht voorzien van een grappige hondensnuit? Of heb je liever een mooie bloemenkrans rond je hoofd? Met de lenses van Snapchat kan het allemaal. Het is dan ook niet voor niks dé functie waar de app populair mee is geworden. Ook deze lenzen kun je zelf maken om mee te adverteren. Unox was het eerste Nederlandse bedrijf die dit deed. Gebruikers konden dan een selfie maken met een ‘digitale’ Unox muts op hun hoofd. Een ander voorbeeld is de lens van McDonalds, die je gezicht omtovert tot een hamburger. Super grappig toch?

Geef je account een gezicht
Naast de betaalde mogelijkheden via Snapchat zelf is er nóg een manier om je bekendheid te vergroten: het inzetten (of zelf creëren!) van influencers. NOS heeft bijvoorbeeld twee jonge medewerkers in dienst die het nieuws presenteren via Snapchat. Zo sluit de content beter aan op de doelgroep en krijgt je account een herkenbaarheid.

Red Bull pakt het anders aan: zij laten het account beheren door steeds een andere bekende sporter. Vodafone liet het account beheren door bekende Youtubers. Nog beter, want Youtubers zijn gewend aan social media én hebben een (enorme!), jeugdige achterban. Zo'n 7000 jongeren volgden de verhalen van hun helden.

Het lijkt allemaal heel eng en spannend, zo'n nieuw platform. Wij zeggen: probeer het eens uit. Je hoeft niet meteen bakken met geld te investeren in ads. Begin gewoon eens met Snappen. Wedden dat je straks niet meer zonder kan?


Deel dit artikel

© 2020 Brandpulse.nl All Rights Reserved | Algemene voorwaarden | Privacybeleid | Cookiebeleid