Geplaatst op 07/05/2018
Leestijd: 3 minuten

Hey {Voornaam}, dit is hoe jij je e-mailmarketing persoonlijker maakt!


Hoi {Voornaam}. Zoals je gelijk ziet is dit misschien niet altijd de beste manier: vooral als we je voornaam helemaal niet weten. Dat geldt niet alleen bij webpagina's zoals deze, maar ook bij e-mailmarketing. Veel mensen krijgen tientallen mails per dag. Om te voorkomen dat jouw mail gelijk op de virtuele vuilnishoop belandt, wil je je publiek zo persoonlijk mogelijk benaderen. Maar hoe kom je aan de juiste input en hoe pas je personalisatie op een originele manier toe? In dit artikel vind je onze tips!

Verzamel ze allemaal!
Uit onderzoek blijkt dat een gepersonaliseerde e-mail zorgt voor 300% hogere click-trough-rates, aanzienlijk meer websitebezoekers en hogere verkoopcijfers (bron: e-paper A/B-test, One to Smile) De trigger begint al bij het zien van je eigen naam. Als iemand op straat jouw naam roept kijk je immers ook om. Klinkt logisch toch?

Begin daarom in een zo vroeg mogelijk stadium al met het verzamelen van gegevens. Niemand zal zin hebben om een kilometers lang formulier in te vullen, maar het invullen van iets simpels als een naam en achternaam zullen weinig mensen als storend ervaren. Met als resultaat dat in jouw mailings niemand met het onpersoonlijke 'Beste heer/mevrouw' - of erger, 'Beste …' - aangesproken hoeft te worden, maar gewoon bij zijn of haar eigen (voor)naam.

Ook met gegevens als aankoophistorie, woonplaats en geboortedatum kun je leuke dingen doen. Heb je een webshop, dan is het achterhalen van deze informatie zo gepiept wanneer iemand iets bij je bestelt. Mail je vanuit een ander soort website of organisatie dan ligt het wat lastiger, maar ook hierbij is het niet onmogelijk. Zo valt klikgedrag binnen de nieuwsbrief te registreren en analyseren, maar ook het toevoegen van een micro-enquête - zelfs al is het maar één vraag - kan effectief zijn. Let wel op: in het kader van de AVG wet die vanaf mei van kracht gaat, mag je niet meer zomaar alle data verzamelen, bewaren en gebruiken. Maak je data dus wel AVG-proof!

Personaliseren kun je leren
Gefeliciteerd, je hebt een aantal gegevens van je klant verzameld. En nu? Laten we bij het begin beginnen: de onderwerpregel. Dit is het eerste wat men ziet en hetgeen wat bepaalt of de mail geopend wordt of juist regelrecht de prullenbak in gaat. Uit onderzoek blijkt dat een gepersonaliseerde onderwerpregel voor wel 26% meer opens zorgt. Ga dus niet meer voor titels als "Profiteer nu van deze aanbieding", maar voor "Henk, dit aanbod geldt speciaal voor jou!".

Vervolgens spreek je de lezer persoonlijk aan in de aanhef. Maar wist je dat een foto doorgaans veel langer blijft hangen dan tekst? En ook die kun je personaliseren!

Bedrijf One to Smile is hierin gespecialiseerd en integreert namen en persoonlijke berichten in afbeeldingen, die eenvoudig in elke e-mail geïmplementeerd kunnen worden. Iedereen wil zijn of haar naam weleens in neon-letters zien, toch?

Personalisatie afb1

Of ga nog een stapje verder en verwerk niet de naam, maar een foto van de ontvanger in een afbeelding. Dit trucje hebben wij onlangs zelf toegepast bij een campagne voor Toyota. Deelnemers aan de Toyota Hybrid Battle konden bij het inschrijfformulier een foto uploaden of deze inladen via Facebook. Vervolgens kregen zij én hun tegenstander in elke opvolgende mail van deze campagne hun eigen foto's te zien. Zo wordt een campagne ineens een heel stuk persoonlijker!

Personalisatie Battle v2

Vind je het gebruik van persoonlijke foto's wat te heftig: er zijn ook subtielere manieren voor personalisatie. Bijvoorbeeld personalisatie op basis van geslacht. Neem een voorbeeld aan Adidas en richt aparte e-mails in voor de mannen- en vrouwencollectie. Simpel, maar zeer effectief.

Adidas

Blijf in beeld
Goede personalisatie gaat verder dan alleen een smartycode in een tekstje plakken. Met je lezers heb je waarschijnlijk meer mailcontact dan met je eigen vrienden, dus behándel ze ook als vrienden. Zorg dus dat je minimaal een leuke, persoonlijke verjaardagsmail hebt klaarstaan voor je trouwe lezers, eventueel met een kortingscode, cadeautje, of andere leuke aanbieding. Of ga een stapje verder en stuur net als jetBlue een one year anniversary mail op het moment dat iemand een jaar lid is. Hilarisch!

Er zijn nog talloze andere manieren om je mails van een persoonlijke twist te voorzien. Mits je de juiste gegevens hebt verzameld is technisch van alles mogelijk. De enige beperking is jouw eigen creativiteit… Kun je nog wat hulp gebruiken met de ontwikkeling van jouw e-mail campagne? Neem contact met ons op en wij helpen je graag!


Deel dit artikel

© 2020 Brandpulse.nl All Rights Reserved | Algemene voorwaarden | Privacybeleid | Cookiebeleid