Geplaatst op 05/12/2019
Leestijd: 2 minuten

Het nieuwe SEO: Semantisch optimaliseren


Eigenlijk is het niet helemaal nieuw meer, maar het is wel iets dat we steeds meer terugzien en een steeds grotere rol gaat spelen: semantisch optimaliseren. Maar weet je eigenlijk wat het is en hoe het werkt?

Nieuw vs. oud
Makkelijk gevonden worden in Google, dat is wat je als bedrijf wilt. Wanneer je voorheen wilde dat je gevonden werd op de woorden ‘de beste televisie’, moest je ervoor zorgen dat deze woorden regelmatig in je tekst terugkwamen. Hierdoor werd de leesbaarheid van je tekst niet per se beter, maar de online vindbaarheid wel.

Gelukkig is het niet meer nodig een bepaald woord een x-aantal keer in een tekst te verwerken, want zoekmachines worden steeds slimmer. Met semantisch optimaliseren worden niet alleen resultaten weergegeven aan de hand van trefwoorden, maar wordt er juist gekeken naar de relatie tussen bepaalde woorden. Waar je voorheen dus een tekst schreef waar je het onderwerp zo vaak mogelijk liet terugkomen, zal je nu de focus moeten verleggen.

Hoe werkt dit dan?
Wanneer je in Nederland bijvoorbeeld in Google zoekt op ‘hoe oud is onze koning’, weet Google op basis van locatie dat je zoekterm hoogstwaarschijnlijk over de koning van Nederland gaat. Het woord ‘koning’ en het woord ‘leeftijd’ wordt herkend door Google, waardoor je vervolgens meteen antwoord op je vraag krijgt. Bovendien verschijnen er zoekresultaten waarmee deze informatie overeenkomt. In plaats van resultaten te geven op basis van een zoekterm, wil Google met semantisch zoeken écht antwoord geven op je vraag.

Hoe pas je het toe?
Voordat je een tekst gaat schrijven, is het belangrijk om na te denken over alle relevante varianten op het onderwerp van de tekst. Stel, je gaat een tekst schrijven over Virtual Reality. Dan is het van belang dat je niet enkel het onderwerp in de tekst vernoemd, maar ook het antwoord op verschillende vragen rondom het onderwerp, zoals bijvoorbeeld ‘Wat is Virtual Reality?’, ‘Wat is een Virtual Reality bril?’ en ‘Welke telefoon voor Virtual Reality?’. Dit hoef je niet allemaal uit het blote hoofd te bedenken, er zijn verschillende sites die je hierbij kunnen helpen. Ubersuggest helpt je bijvoorbeeld om relevante woorden van je keyword te vinden en Answer the public geeft je een woordweb aan vragen omtrent jouw keyword. Nu is het enkel aan jou de taak er een interessant, samenhangend verhaal van te maken, zodat je binnen no time bovenin Google verschijnt!

Vind je bovenstaande allemaal wat te verwarrend? Brandpulse kan je helpen met het creëren van relevante én SEO-vriendelijke content. Neem gerust contact met ons om te kijken wat we voor elkaar kunnen betekenen!


Deel dit artikel

© 2020 Brandpulse.nl All Rights Reserved | Algemene voorwaarden | Privacybeleid | Cookiebeleid