Geplaatst op 05/09/2019
Leestijd: 3 minuten

Het geheim achter succesvolle Back to School-campagnes? Influencers!


Weinig pubers zullen zin hebben om na de zomervakantie weer naar school te gaan. Toch is er minstens één lichtpuntje: het uitzoeken van nieuwe schoolspullen. Want zeg nu zelf: hoe stoer vonden wij onszelf vroeger met de TMF-agenda die we op de V&D Schoolcampus hadden bemachtigd? Tegenwoordig gaat de marketing rondom schoolbenodigdheden er een tikkeltje anders aan toe. V&D-folders zijn vervangen voor online campagnes en popsterren zijn vervangen voor influencers. In dit artikel laten we je verschillende Back to School-campagnes zien, met influencers in de hoofdrol.

Hema

Hema Beautynezz

Als er één Nederlands bedrijf is dat influencers al jaren omarmt, is het HEMA wel. Zo schreven we vorig jaar over de HEMA Vlog Academy. Dit jaar zette HEMA geen grootse guerrilla-actie op touw, maar is er opnieuw een vlogger die HEMA’s schoolspullen promoot. Sterker nog, de 16-jarige Joy – beter bekend als BeautyNezz – ontwierp voor de derde keer op rij haar eigen HEMA-schoolspullenlijn. De pastelkleurige schriften, etuis en agenda’s werden uitgebreid getoond in een video en de spullen vliegen over de toonbank.

Voor jongens – of meisjes die niet van zoete kleurtjes houden – heeft HEMA óók een schoolspullenlijn laten ontwerpen door Lil’ Kleine.

Blokker

Blokker 01

Waar HEMA al enige tijd – en met succes – aan de weg timmert voor een jonger en hipper imago, heeft Blokker hier wat meer moeite mee. “Blokker is een winkel waarvan de jeugd zegt: leuke winkel, maar vooral voor mijn ouders”, stelde hoogleraar retailmarketing Laurens Sloot vorig jaar.

Daar moest verandering in komen. Dus heeft ook Blokker besloten influencers in te zetten. Om hun Back to School-campagne te ondersteunen, kozen zij twee YouTubers. Allebei kregen zij de opdracht om een driedelige Back to School-serie te maken, met daarin Blokkers schoolspullen. Zo koos de 29-jarige Dionne (bekend als Onnedi) er onder andere voor om een dagje terug naar school te gaan en deelde Senna Bellod de beste spiektips.

Door de influencers vrijheid te geven over de exacte invulling van de video’s – zij kennen hun publiek immers als geen ander – sluiten deze naadloos aan op de nieuwe, jonge doelgroep die Blokker voor ogen heeft. Zonder dat het hen al te veel moeite kost. Een prima influencer-strategie dus.

Jumbo

Jumbo-popup-store-Enzo-Knol

Denk je aan schoolspullen, dan is een supermarktketen waarschijnlijk niet het eerste dat je te binnen schiet. Jumbo wilde daar verandering in brengen en ging een samenwerking aan met Nederlands populairste vlogger: Enzo Knol.

Ter introductie van de schoolspullenlijn werd bij de Jumbo Food Markt in Tilburg een pop-up store geplaatst. Deze tijdelijke winkel, die twee weken bleef staan, werd geopend door Enzo zelf. Honderden jonge fans, uit alle hoeken van het land, kwamen hierop af. Het was zelfs zó druk dat sommige fans teleurgesteld moesten worden omdat ze niet meer naar binnen mochten.

In de pop-up store werd alles verkocht van Enzo’s eigen merk ‘Knolpower’. De Knolpower-lijn bestaat onder andere uit petjes, shirts en telefoonhoesjes. Exclusief voor Jumbo is er een reeks schoolspullen aan toegevoegd. Deze schoolspullen zijn overigens ook bij alle andere filialen verkrijgbaar. Groot fan van Enzo? Wie tijdens de actieperiode bij de Jumbo in Tilburg voor meer dan 25 euro aan boodschappen deed, maakte bovendien kans op een meet and greet.

Met zo’n populaire vlogger samenwerken is niet goedkoop, maar je bent verzekerd van een hoop publiciteit. En dat gebeurde dan ook: het event liep storm, de bijbehorende vlog van Enzo werd honderdduizenden keren bekeken en ook verschillende nieuwssites pikten het op. Een goed voorbeeld dus van hoe je een online- en offline activatie kunt samensmelten door influencers in te zetten.

Dreamland

Schermafbeelding-2019-08-06-om-10.55.54

Niet alleen in Nederland, maar ook bij onze zuiderburen is het inzetten van influencers hot. Neem bijvoorbeeld de 18-jarige Stien Edlund: zij werd bekend via de app TikTok, waar ze maar liefst 2 miljoen volgers heeft. En ook haar YouTube-kanaal en Instagram-kanaal zijn razend populair.

Stien zit zelf nog op school en heeft veel jonge fans. Reden genoeg voor speelgoedketen Dreamland om Stien hét gezicht te maken van een exclusieve Back to School collectie. Deze collectie bestaat uit vrolijke, pastelkleurige spullen en werd volop gepromoot, zowel online als offline. Zo kregen fans bij aankoop van minimaal drie producten een gesigneerde foto van Stien cadeau en vonden er in verschillende Dreamland filialen meet and greets plaats.

Zoals je ziet is online content tegenwoordig onmisbaar in je marketingmix en valt het internet prima te combineren met offline producten, diensten of events. Kun je zelf wel wat hulp gebruiken met je online marketingstrategie? Wij denken graag met je mee. Neem gerust contact met ons op!


Deel dit artikel

© 2020 Brandpulse.nl All Rights Reserved | Algemene voorwaarden | Privacybeleid | Cookiebeleid